3 Σεπ 2008

Η Ώρα της Διαγραφής για τον κ. Πέτρο Τατούλη

"τὰ δυνατὰ δ' ἐξ ὧν ἑκάτεροι ἀληθῶς φρονοῦμεν διαπράσσεσθαι, ἐπισταμένους πρὸς εἰδότας ὅτι δίκαια μὲν ἐν τῷ ἀνθρωπείῳ λόγῳ ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται, δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν."



"Έχουμε την απαίτηση να επιδιώξουμε πιο πολύ να επιτύχουμε τα δυνατά από όσα κι οι δυο μας αληθινά έχουμε στο νου μας, αφού ξέρετε και ξέρουμε ότι κατά την κρίση των ανθρώπων το δίκαιο λογαριάζεται όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του κι ότι, όταν αυτό δε συμβαίνει, οι δυνατοί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται."


Θουκυδίδης Διάλογος Μηλίων και Αθηναίων, Μάρτιος 416 π.Χ.



Όταν η πολιτική αντιπαράθεση λαμβάνει τη μορφή ευθείας σύγκρουσης, όπως εκτιμούμε ότι συμβαίνει στην περίπτωση του τελευταίου άρθρου του κ. Τατούλη, τότε είναι χρήσιμο να καταφεύγουμε, προκειμένου να προβλέπουμε ορθά τα γεγονότα, σε εργαλεία ανάλυσης συγκρούσεων.


Ο μέγιστος -κατά την άποψη πολλών - στρατηγικός αναλυτής όλων των εποχών, ο Θουκυδίδης, εξιστορώντας το διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων, όπου οι πανίσχυροι Αθηναίοι διαλέγονται με τους αδύναμους Μηλίους, προκειμένου οι δεύτεροι να παραδώσουν το νησί τους στους πρώτους, μας προσφέρει ένα αξεπέραστο εργαλείο για να κατανοούμε τη φύση των συγκρούσεων ισχύος και συμφερόντων, εξ' ου και το εισαγωγικό του άρθρου μας.


Μια συγκρουσιακή κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, κλιμακούμενη και διογκούμενη σταδιακά, μεταξύ του κ. Πέτρου Τατούλη και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι ο κ. Τατούλης στρέφει την έντονη κριτική του κατά κεντρικών επιλογών του Πρωθυπουργού, αφού οι Υπουργοί αποτελούν διαρκείς επιλογές του, μέχρις ότου αυτοί παυθούν. Συνεπώς η σύγκρουση είναι μπροστά μας. Αποκαλύφθηκε.


Για να ξαναγυρίσουμε στο Θουκυδίδη, οι Αθηναίοι δεν προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. Προβάλουν τις απαιτήσεις τους, απεκδυόμενοι κάθε δικαιολογίας. Δεν ήρθαμε για διπλωματικό διάλογο, λένε. Ήρθαμε για να επιβάλλουμε τη θέλησή μας, γιατί απλά είμαστε οι ισχυροί κι εσείς οι αδύναμοι.


Νομοτελειακά, τείνει προς διαγραφή λοιπόν ο κ. Τατούλης διότι πολύ απλά "οι δυνατοί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται". Σε αντίθετη περίπτωση, συμπληρώνουμε εμείς, οι δυνατοί παραιτούνται από τη δύναμή τους, οι ρόλοι αντιστρέφονται και τα πράγματα τοποθετούνται σε νέα προοπτική.

Τα αίτια που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση, τουλάχιστον επικοινωνιακά, έχουν αναλυθεί επαρκώς σε προηγούμενα άρθρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Twitter

AddThis

Bookmark and Share

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

TYXAIOS POLITICAL ANALYSIS

TYXAIOS POLITICAL ANALYSIS
Strategic Consulting and Risk Management

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ