15 Σεπ 2008

Πως θα Κερδίσετε τις Εκλογές κ. Καραμανλή (ή Οδηγός Νίκης για Προβληματισμένους Πρωθυπουργούς!)

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι πασίδηλο ότι η Κυβέρνησή σας δεν απολαμβάνει πλέον της προτίμησης της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, για λόγους που δεν εκκινούν από τη λεγόμενη "πραγματική πολιτική" αλλά από ατυχείς επικοινωνιακές επιλογές.

Επειδή ο Ελληνικός Λαός σας εξέλεξε για να διαχειριστείτε την ελπίδα του και όχι το φόβο ή την οργή του, επιτρέψτε μας να συνεισφέρουμε στον πολιτικό διάλογο με μια σειρά προτάσεων. Εκτιμούμε ότι οι προτάσεις αυτές έχουν το δυναμικό να άρουν τη δυσαρμονία μεταξύ των τελευταίων επιλογών της Κυβέρνησή σας και του κοινού λαϊκού αισθήματος.

Γνωρίζουμε την εξαιρετικά δυσμενή παγκόσμια οικονομική συγκυρία κύριε Πρωθυπουργέ. Επίσης γνωρίζουμε ότι άκριτες παροχές είναι έξω από την πολιτική σας κουλτούρα. Υπάρχουν όμως μέτρα που είστε σε θέση να λάβετε -χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος- ώστε να ενισχύσετε το δυναμικό κομμάτι της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, καλλιεργώντας και επενδύοντας στη σχέση εμπιστοσύνης Κράτους/πολίτη. Μην ξεχνάτε την ευρεία ανταπόκριση που γνώρισαν ανάλογες κινήσεις σας στη δυσάρεστη εμπειρία των περσινών πυραγιών.

Ακόμη, αναγνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες εφαρμογής ρηξικέλευθων μέτρων, όταν αυτά προσκρούουν σε μικρά ή μεγάλα, προσωπικά ή συντεχνιακά συμφέροντα, όπου τελικά η αναταραχή που προκαλούν είναι πολύ μεγαλύτερη από το αντικειμενικό όφελος που ενδεχομένως προκύπτει.

Ενδεικτικά όμως και με τις παραπάνω παραδοχές, είναι χρήσιμο κατά την άποψή μας να αξιολογήσετε τις παρακάτω προτάσεις:

α. Ορίστε δια νόμου το χρόνο αδειοδότησης μικρών επιχειρήσεων νέων επαγγελματιών τις τέσσερις ημέρες, αυστηρά. Μην δώσετε σημασία στις αρνητικές εισηγήσεις των καρεκλοκενταύρων. Εκείνοι που έχουν πρόθεση να καταστρατηγήσουν το νόμο θα το κάνουν ούτως ή άλλως. Ακόμη και δια του "λαδώματος" των αρμοδίων. Εκείνοι όμως που θα ωφεληθούν θα είναι αναμφίβολα πολλοί περισσότεροι.

β. Απαλλάξετε από το φόρο για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν πλήρως ως ηλεκτρονικά καταστήματα. Θέστε ως αυστηρή προϋπόθεση την αποκλειστική χρήση του διαδικτύου για όλες τις συναλλαγές με τους πελάτες τους και το Δημόσιο (ΔΟΥ, ΟΑΕΕ κλπ).

γ. Δεν μπορείτε να πατάξετε άμεσα τη φοροδιαφυγή. Επιβραβεύστε όμως τον συστηματικά συνεπή φορολογικά πολίτη. Θα μπορούσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -ή ενδεχομένως και άλλες κρατικά πιστωτικά ιδρύματα -να χορηγούν άμεσα και σε όλα τα φυσικά πρόσωπα με συνεπή φορολογική συμπεριφορά κατά την τελευταία τριετία και με ένα μέτριο ή χαμηλό εισόδημα, μικρά -μέχρι 3.000 Ευρώ- άτοκα δάνεια χωρίς πολλές εγγυήσεις ή με την εγγύηση του Κράτους. Θα ανακουφίσει αρκετές οικογένειες και δεν θα τις ρίξει στα "δίχτυα" των Τραπεζών.

δ. Θεσπίστε το θεσμό του αλληλέγγυου (ή οικογενειακού) λογαριασμού κοινωνικής ασφάλισης. Είναι κρίμα σύζυγοι που έζησαν 30 και 40 χρόνια μαζί, εργάστηκαν για 20 χρόνια ο ένας και 20 ο άλλος, να μην παίρνουν τελικά έστω και τη μια σύνταξη για να επιβιώσουν. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι είναι μακροχρόνια άνεργοι ή εργαζόντουσαν σε εταιρείες που έκλεισαν αιφνιδίως. Επίσης, προσμετρήστε "διπλά" τα συντάξιμα έτη των μονογονοεϊκών οικογενειών. Τα μέτρα αυτά αφορούν μικρές και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά δείχνουν μεγάλη κοινωνική ευαισθησία.

ε. Ορίστε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το ζήτημα του συνόλου των συμβασιούχων του Δημοσίου. Ανακοινώστε το ξεκάθαρα και δώστε εναλλακτικές λύσεις και επαρκή χρόνο σε εκείνους που πρόκειται να λύσουν τη σχέση εργασίας τους με το Δημόσιο. Δώστε τους κίνητρα και κατεύθυνση ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας. Προσφέρετε δωρεάν κατάρτιση στους πιο νέους και προσλάβετε τους πιο μεγάλους σε ηλικία. Οι συμβασιούχοι αποτελούν κρίσιμη εκλογική μάζα, ευμετάβλητη σε υποσχέσεις. Μην ξεχνάτε ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε για είκοσι χρόνια διότι -μεταξύ άλλων - διοχέτευσε σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα χιλιάδες οπαδών του. Δυστυχώς, αν δεν διαχειριστείτε το κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν έχετε μεγάλες πιθανότητες επιτυχούς εκλογικής αναμέτρησης.

στ. Μην συσσωρεύετε χρήσιμα αλλά επώδυνα μέτρα σε μικρό χρονικό διάστημα. Δώστε χρόνο στην κοινή γνώμη να κρίνει τις επιλογές σας και διορθώστε άμεσα όπου χρειάζεται. Μην παρασύρεστε από την πεποίθηση ότι πράττετε το ορθό. Ορθό είναι το χρήσιμο, αλλά χρήσιμο είναι το εφικτό. Σκληρά μέτρα στην σωστή κατεύθυνση, χωρίς τη συναίνεση των ενδιαφερομένων θα καταλήξουν "βασικός μέτοχος". Δεν είναι ρεαλιστικό να λύσετε τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα δια μιας. Αποφύγετε τις μεγαλόστομες εκφράσεις. Οριοθετείστε τις επιδιώξεις και τους στόχους σας, μετρήστε και κοστολογήστε τους και δώστε απολογισμό με ποσοστό επιτυχίας. Κάντε το όμως συχνά και συστηματικά. Παγιώστε την αντίληψη στους πολίτες περί σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Είναι η μοναδική μέθοδος να κλείσει για πάντα η πόρτα - και τα αυτιά- σε εκφράσεις του τύπου "....δώστα όλα!"

η. Ενισχύστε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Εφοδιάστε τους εισαγγελείς και τους ανακριτές των "μεγάλων" υποθέσεων (SIEMENS, Βατοπαίδι) με ειδικούς και μέσα ώστε να είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Επικοινωνήστε αυτήν την εικόνα των ας πούμε ad hoc δικαστικών οργάνων. Νομοθετήστε όπου χρειάζεται ώστε να επιταχυνθεί η διαλεύκανση των υποθέσεων.

θ. Εφαρμόστε συστηματικά την τακτική της αιφνίδιας προσωπικής σας επίσκεψης σε απομακρυσμένες προβληματικές περιοχές και δώστε άμεσες λύσεις σε μικρά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους. Προτρέψτε και τους Υπουργούς σας να κάνουν περιοδικά το ίδιο. Δεν κοστίζει πολύ, πατάσσει τη γραφειοκρατία, παράγει άμεσα αποτελέσματα και εν τέλει γίνεται και η δουλειά των ανθρώπων. Και μόνο η παρουσία σας, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, θα επιταχύνει το συνήθως εξαιρετικά αργό ρυθμό των τοπικών αρχών και υπηρεσιών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα χάσετε τις εκλογές επειδή εργάζεται η κ. Ζαχαρέα ή επειδή έχει σκάφος ο κ. Βουλγαράκης. Η κ. Ζαχαρέα θα εργάζεται -και μπράβο της!- ακόμη και όταν θα έλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ενώ ο κ. Βουλγαράκης θα εξακολουθήσει να κάνει τις διακοπές του ακόμη και όταν ο κ. Παπουτσής θα επανέλθει στο ΥΠΑΝ. Θα χάσετε τις εκλογές γιατί πολύ απλά ο πολίτης που σας ψήφισε δεν βλέπει να βελτιώνεται σύντομα η καθημερινότητά του. Την απογοήτευσή του αυτή την ενισχύουν, την παγιώνουν και την μετατρέπουν σε εκλογική έκφραση οι αλαζονικές συμπεριφορές. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ανεύθυνες αλλά ελκυστικές υποσχέσεις θα καθορίσουν τη λαϊκή εντολή.

Οι πολίτες, δυστυχώς, δεν σας ψήφισαν για να είστε μόνον χρήσιμος. Πρέπει να γίνετε και ευχάριστα χρήσιμος, ειδάλλως το πρόγραμμά σας θα μείνει στα χαρτιά. Δείξτε στον πολίτη ότι όχι μόνο μπορείτε να αντεπεξέλθετε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά ότι έχετε την πρόθεση και τη δυνατότητα να τον ενισχύσετε πραγματικά στους τομείς που πάσχει. Στην ανεργία, στη γραφειοκρατία, στην ενίσχυση του εισοδήματός του, στη διαφθορά που του αφαιρεί χρήμα, χρόνο και πολύτιμη ενέργεια.



Μην ξεχνάτε ότι το κεντρικό επικοινωνιακό εργαλείο σας σε αυτήν την προσπάθεια δεν είναι άλλο από το σύνολο των οπαδών του κόμματός σας. Αυτοί είναι οι πολλαπλασιαστές του μηνύματος που επιθυμείτε να περάσετε. Μην τους αγνοείτε, μην τους γυρίζετε την πλάτη και κυρίως μην τους ακούτε από "χαλασμένο τηλέφωνο" αλλά ελάτε σε άμεση επαφή μαζί τους. Αφουγκραστείτε τις προσδοκίες τους. Μοιραστείτε τις αγωνίες τους. Έζησαν είκοσι χρόνια σχεδόν σε διωγμό. Θα είναι άδικο γι΄αυτούς αλλά και για τη χώρα να ξαναβυθιστούν στη σκληρή κομματική πραγματικότητα που επιφυλάσσει η επόμενη μέρα μιας εκλογικής ήττας. Έχετε τη δύναμη ηθική και πολιτική. Χρησιμοποιήστε την.
Με Σεβασμό και Εκτίμηση,
tyxaios


Δεν υπάρχουν σχόλια: