31 Μαΐ 2007

Στενά Περιθώρια με Χαλαρά Άκρα;

Γράφαμε σε παλαιότερο άρθρο, μόλις στις 23 Μαΐου :"Συμπερασματικά, ο πολιτικός χάρτης βρίσκεται σε μια δυναμική φάση αποκρυστάλλωσης συσχετισμών." Σήμερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε,μεταξύ άλλων: «Αν μπορώ σε θολά νερά να βγάζω ψάρια, είμαι πολύ καλός ψαράς», σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA και στην εκπομπή "Τι Τρέχει" του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου (εδώ ο σχετικός δεσμός: http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=107&news_id=23597). Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο ήδη καταγράφεται προσπάθεια, ξεκινώντας από τα μικρότερα κόμματα, ενίσχυσης της εκλογικής τους δύναμης από την όποια αναδιανομή της "πίτας" του εκλογικού σώματος προκύψει. Τα μικρά κόμματα προηγούνται χρονικά εφόσον χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο-λόγω έλλειψης πόρων, ήτοι τηλεοπτικού και διαφημιστικού χρόνου αλλά και οικονομικής δύναμης-για να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους. Ο κ. Καρατζαφέρης ερμηνεύοντας την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα ,η οποία και έχει τα χαρακτηριστικά της δυναμικής ρευστότητας όπως προείπαμε, ανοίγει την πολιτική του ατζέντα απλά και μόνο αμβλύνοντας το "άκαμπτο" πολιτικό προφίλ ενός τυπικού δεξιού κόμματος. Στοχεύει δε όχι μόνο στην ψήφο διαμαρτυρίας από τους δυσαρεστημένους που προέρχονται από τη ΝΔ αλλά και σε εκείνους που θα ήθελαν να τοποθετηθούν πολιτικά εκφράζοντας αρνητική θέση απέναντι σε καίρια και επίκαιρα πολιτικά ζητήματα: παγκοσμιοποίηση, αστική βία κλπ. Σε ένα περιβάλλον έντονης πόλωσης, που επιχειρείται κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η άμυνα των μικρών κομμάτων που κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος δεν είναι παρά η "μεταμφίεσή" τους περισσότερο σε φορείς διαμαρτυρίας και λιγότερο σε ιδεολογικά "κάστρα".

Αδιαμφισβήτητα, και τα άλλα κόμματα θα αρχίσουν να προσαρμόζουν την επικοινωνιακή τακτική τους με βάση την τρέχουσα εικόνα που παρουσιάζει το εκλογικό σώμα, με τη διαφορά ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα προσπαθήσουν να "διαμορφώσουν" την κοινή γνώμη ενώ τα μικρότερα θα "ακολουθήσουν", το καθένα με τη δική του μέθοδο, την όποια τάση θα διαμορφωθεί. Αυτό το "διαμορφώσουν" το έχουμε σε εισαγωγικά διότι δεν θεωρούμε, σαφώς και σε καμία περίπτωση, ότι το εκλογικό σώμα ποδηγετείται. Απλά, τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαθέτουν την πολιτική ισχύ αλλά και τους επαρκείς επικοινωνιακούς πόρους ώστε να παράγουν κύρια πολιτικά γεγονότα επί των οποίων θα κληθεί να λάβει θετική ή αρνητική θέση η κοινή γνώμη εξ' αυτών να διαμορφώσει άποψη. Επιπλέον, εναπόκειται στα δύο μεγάλα κόμματα, πρωτίστως βέβαια στο κυβερνών, η επιλογή του χρόνου υλοποίησης της σειράς αυτής των γεγονότων. Με λίγα λόγια, μια παραίτηση ενός υπουργού-επί παραδείγματι- στον κατάλληλο χρόνο είναι μείζον επικοινωνιακό γεγονός-και πολιτικό βεβαίως αλλά το ιστολόγιό μας περιορίζεται στην επικοινωνιακή ανάλυση- που θα αποτελέσει αντικείμενο προβολής και κατ' επέκταση κρίσης από το εκλογικό σώμα. Δεν είναι ανάλογης επικοινωνιακής βαρύτητας με την εμφάνιση ενός αρχηγού κάποιου εκ των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης ή κάποιων διεργασιών εντός των κομμάτων αυτών.

Επίσης, γράφοντας εδώ για μια "σειρά γεγονότων", σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι τα πάντα είναι προσχεδιασμένα ή ότι υπάρχει κάποιος ασφαλής "αλγόριθμος" που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκλογική νίκη ή ήττα. Υπάρχει όμως ορθή και λανθασμένη εκτίμηση και ερμηνεία των δεδομένων του εκλογικού σώματος, όπως αυτά απεικονίζονται στις δημοσκοπήσεις καθώς και η χάραξη της βέλτιστης επικοινωνιακής στρατηγικής.

Με βάση τα παραπάνω, και με το επιπλέον δεδομένο της επερχόμενης θερινής "ραστώνης"-ή "μπάνια του λαού"-εκτιμάμε ότι το σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο έχει κατέλθει περαιτέρω στην κλίμακα των πιθανοτήτων. Ο, επιπλέον, λόγος είναι η πρακτική αδυναμία, λόγω έλλειψης επαρκούς πολιτικού χρόνου μέχρι το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, να καταστεί δυνατή η παραγωγή επικοινωνιακών γεγονότων μεγάλης απήχησης- τα κομματικά συνέδρια αφορούν ολίγους και μάλιστα εν μέσω θέρους ακόμη ολιγότερους-ώστε να αυτά να εμπεδωθούν και να ενσωματωθούν στην πολιτική σκέψη του εκλογικού σώματος.

Εξακολουθούμε να προκρίνουμε το σενάριο ενός ανασχηματισμού, το οποίο δύναται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εάν η υπόθεση των ομολόγων αγγίξει κι άλλο πολιτικό πρόσωπο, οπότε τα περιθώρια ελιγμών όπως αυτοί έγιναν με τον πρώην Υπουργό Απασχόλησης στενεύουν.



ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ένα ιστολόγιο κατ' εξοχήν πολιτικό και επικοινωνιακό όπως επαίρεται ότι είναι το παρόν δεν θα μπορούσε-καίτοι νεόκοπο στο διαδίκτυο- να μη συμμετάσχει σε ένα μείζον πολιτικό- και καθόλου "επικοινωνιακό"- γεγονός όπως αυτό που αφορά στην Αμαλία. Το άρθρο μας της 1ης Ιουνίου θα είναι βεβαίως αφιερωμένο στη μνήμη της και σε όλα όσα επιδίωξε.





Technorati Tags: , , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: