Αν νομίζεις ότι επίτηδες δεν έβαλα στον τίτλο τον κ. Βενιζέλο, κάνεις λάθος! Περιμένω μια "Ζαππειακού" μεγέθους ομιλία του ώστε να προσδιορίσω με μεγαλύτερη ακρίβεια το βάθος που θα μας στείλει στο παρελθόν η πολιτική μας χρονομηχανή!
Έγραφα λοιπόν στο προηγούμενο άρθρο, πως - κατά την άποψή μου - ο υφέρπων κομμουνισμός (!) έχει εγκατασταθεί ως κυρίαρχη αντίληψη των πραγμάτων: η θεοποίηση του κεντρικού και στιβαρού κράτους εκ του οποίου πηγάζει κάθε ελπίδα και προοπτική απότελεί την πολιτική θρησκεία της ελληνικής κοινωνίας.
Και έρχεται ο κ. Σαμαράς με το "ΖΑΠΠΕΙΟ 3" του και επιβεβαιώνει την αποδοχή της συγκεκριμένης αντίληψης και από την κεντροδεξιά -υποτίθεται - πλευρά.
Θα παραθέσω ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα από το επίσημο κείμενο, ξεκάθαρα δείγματα απίθανων ιδεοληψιών του προηγούμενου αιώνα.
Τι λέει λοιπόν ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μεγαλοφώνως εκραύγαζε πως ο "επιχειρηματίας είναι φίλος";
"-Πρώτα το χτύπημα της γραφειοκρατίας:
Από παντού: από τα πάνω και από τα κάτω! Ενώ θα την παρακάμψουμε και από τα πλάγια!"
Ακούγεται καλό; Καλό θα μου πεις. Θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία. Προφανώς την κρατική. Για να δούμε όμως πως θα την χτυπήσει!
"Τι σημαίνει παράκαμψη της γραφειοκρατίας «από το πλάγια»: Έκτακτος μηχανισμός από ειδικούς, που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι, πού μπλοκάρει και τι εισηγείται για να το ξεμπλοκάρουμε. Με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό."
Δηλαδή ο κ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία, δημιουργώντας άλλη μια κρατική δομή, ελεγκτική αυτή τη φορά! Θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία με μεγαλύτερη γραφειοκρατία! Το κράτος με πιο πολύ κράτος!
Αλλά έχει κι άλλο, αν νομίζεις ότι τελειώσαμε:
'Ειδικός φάκελος για κάθε επένδυση – τον παρακολουθούν συνεχώς και τον ξεμπλοκάρουν όποτε χρειαστεί υπάλληλοι του δημοσίου. Μ’ άλλα λόγια Ειδική Υπηρεσία απεμπλοκής επενδύσεων."
Άλλη μια υπηρεσία, άλλος ένας φάκελος! Παράνοια!
Κι όμως δεν τελειώσαμε ακόμη!
"Γενική Γραμματεία εξωστρέφειας: για να συντονίζονται όλες οι εθνικές προσπάθειες προς αναζήτηση ξένων αγορών."
Ναι, καλά μαντέψατε: Κι άλλη μια κρατική υπηρεσία!
Συντονισμού αυτή τη φορά. Όχι απλώς παράνοια...εξωφρενική παράνοια.
Προσβολή της γραφειοκρατίας δημιουργώντας επιπλέον ΤΡΕΙΣ υπηρεσίες, παράλληλες με την κεντρική.
Το συμπέρασμα του κ. Σαμαρά; "Έτσι, η Ελλάδα δεν θα προχωρά απλά, θα αρχίσει να τρέχει."
Δηλαδή, μόλις συγκροτηθούν επιπλέον τρεις δημόσιες υπηρεσίες - μην ξεχνάτε: για να χτυπήσει τη γραφειοκρατία το κάνει! - η Ελλάδα θα αρχίσει να τρέχει!
Αν δεν είναι αυτό κωμικό και τραγικό μαζί τότε τι είναι;
Πάμε πιο πέρα.
Ποιο θα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών της πολιτικής του κ. Σαμαρά;
Διαβάζω:
'Επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές. Παντού αλλού τα επιμελητήρια είναι φορείς ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ.
Επιμελητήρια! Κρατικοδίαιτα επιμελητήρια, εργαλεία άσκησης εξαγωγικής πολιτικής στην εποχή της παγκοσμιοποίησης!
Τελειώσαμε; Όχι βέβαια.
Ο κ. Σαμαράς - κεντροδεξιός κατά τον ίδιο (όσο Σοσιαληστής ήταν κι ο κ. Παπανδρέου προφανώς...)- δεν σταματά πουθενά σε μια έκρηξη κρατικολαγνείας:"και η δημιουργία στον Πειραιά διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου. Που έπρεπε να υπάρχει από χρόνια…"
Ολοκλήρωσε όμως εδώ το όνειρο μιας μεγάλης κρατικής παρέμβασης ο κ. Σαμαράς; Όχι ακόμη!
Θα παρέμβει το κράτος ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο διευρυμένα:
"Θα εγκαινιάσουμε τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και την ηλεκτρονική αγορά τους, όπου θα εμφανίζεται η τιμή και οι προσφερόμενες ποσότητες του παραγωγού και θα μπαίνουν οι αντίστοιχες παραγγελίες των εμπόρων."
Βεβαίως το όνειρο για την απόλυτη κρατική μηχανή του κ. Σαμαρά έχει και κάθετη διάσταση:
"θα προικοδοτήσουμε τη Τοπική Αυτοδιοίκηση (κυρίως τους νέους διευρυμένους Δήμους) με ίδιους πόρους [...] Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει, επί τέλους, «μοχλός ανάπτυξης». Σήμερα πολλοί τη θεωρούν «τροχοπέδη»."
Κι άλλοι πόροι που θα διοχετευθούν σε κρατικές δομές. Να τις δυναμώσουμε και να τις γιγαντώσουμε!
Αν νομίσατε όμως ότι ο κ΄Σαμαράς αφήνει εκτός της παρεμβατικότητας του κράτους και την αγορά κάνατε - προφανώς - λάθος!
"να νομοθετηθεί ρύθμιση για όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα, να πληρώνουν μόνο τόκο για μια τριετία τουλάχιστον. Κι αν χρειαστεί, αργότερα αυτό να επεκταθεί."
Ναι, το κράτος θα αποφασίζει ακόμη και για τις δόσεις των δανείων μεταξύ πολιτών και τραπεζών!
Βεβαίως όλο αυτό το πανηγύρι κρατικού μεγαλείου δεν παρέλειψε να το φτάσει σε έναν κολοφώνα δόξας με τη φράση:"Μπορώ να μειώσω το κράτος, αν πρέπει να μοιράζουμε υπουργεία με άλλα κόμματα σε συγκυβέρνηση;"
Όχι, δεν γίνεται, ένα τέτοιο μεγαλόπνοο έργο διεύρυνσης της κρατικής παρέμβασης πρέπει να αποτελεί αποκλειστική έμπνευση ενός ανδρός!
Είναι προφανές ότι τίποτα από όλα αυτά δε θα γίνει γιατί - ευτυχώς! - για πρώτη φορά στα χρονικά της η χώρα έχει ένα πρόγραμμα κι ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από μεγάλα ποσά και δεν εξαρτάται από τα φληναφήματα των πολιτικάντηδων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου