2 Μαρ 2012

Project Mega-Hellas!

...αφήνω για λίγο τους εγχώριους και εξωχώριους(!) ηγετίσκους να χαρούν το ευχάριστο διάλειμμα που εσκεμμένα διαμορφώνουν προκειμένου να ισορροπήσουν και να απορροφηθούν οι πολλαπλές εξελίξεις (PSI, CDS κλπ) από θεσμικούς, χρηματοπιστωτικούς και κοινωνικούς εταίρους και θα ασχοληθώ με μια θεωρητική φόρμουλα επίλυσης κρίσεων.

Τα Mega-Projects.

Για να αντιληφθείς αυτή την έννοια και πως μπορεί να γίνει το απόλυτο εργαλείο για την απογείωση της οικονομίας, αρκεί να ρίξεις μια ματιά στα μεγέθη και στις ποιότητες των λύσεων που μας περιβάλλουν σήμερα.

Κάνοντας μια γενική αποτίμηση των συνήθων μεθόδων που εφαρμόζονται στην περίπτωση της Ελλάδας- γενική γιατί το θέμα μου σήμερα δεν είναι το Μνημόνιο - θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για λύσεις που χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά περιοριστικούς όρους και ποσά. Ένα πολύ "στενό κουστούμι" προσαρμοσμένο πάνω σε μια οικονομία τόσο "κολλητά" που της προκαλεί σχεδόν ασφυξία. Δάνεια που διατίθενται με φειδώ, ποσά που υπολογίζονται επακριβώς, μέτρα που προϋπολογίζονται στο σεντς. 

Ας γνωρίσουμε μια άλλη πλευρά, έναν άλλο τρόπο σκέψης και διαχείρισης της κρίσης.

Κατ' αρχάς ας πάψουμε για λίγο να σκεφτόμαστε σε στενά και περιορισμένα πλαίσια και μεγέθη. Έστω και για λόγους νοητικής άσκησης. Δηλαδή ας εξετάσουμε το ζήτημα της εξόδου από την κρίση μέσω της επιστράτευσης εξαιρετικά μεγάλων μεγεθών στο ζήτημα επίλυσης. Κι όταν λέμε εξαιρετικά μεγάλων εννοούμε ΜΕΓΑΛΩΝ! 

Αν σου προκαλεί γέλιο ή εντύπωση η σκέψη αυτή σκέψου ότι και τα αρνητικά μεγέθη της κρίσης είναι κι αυτά ΜΕΓΑΛΑ. Πάρε παράδειγμα τον αριθμό των ανέργων: πάνω από 1.000.000. Αν δεν είναι μεγάλος αριθμός αυτός τότε τι είναι;

Πάμε λοιπόν:

Το Project Mega-Hellas στοχεύει στην ενεργοποίηση μοναδικά τεράστιων μεγεθών - πρωτόγνωρων για την ελληνική πραγματικότητα - που σαν τελικό σκοπό έχουν να καταστήσουν τη χώρα πρωτοπόρα σε μια σειρά από τομείς. Απαράβατη προϋπόθεση είναι η στόχευση στο "νούμερο 1" της παγκόσμιας κατάταξης, αυστηρά όμως. Όχι 2 ή 3. 

Επί μέρους project που εντάσσονται στη "μεγάλη εικόνα" προκειμένου να τη συνθέσουν θα μπορούσαν να είναι:

-Project Polis
Η κατασκευή μιας νέας πόλης πλήρως βιοκλιματικής και τροφοδοτούμενης αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου. Στα χαρακτηριστικά αυτής της πόλης θα είναι η αποκλειστική εφαρμογή όλων των σύγχρονων μορφών γεωργίας - υδατοκαλλιέργειες κλπ - τεχνολογίας, δικτύων επικοινωνιών, σύγχρονες μορφές δόμησης, αρχιτεκτονικής και εργασίας καθώς και εκπαίδευσης. Από το πιο ευτελές δομικό υλικό μέχρι τα σχολεία ή τα κτίρια της πόλης, ο σχεδιασμός θα γίνει με όραμα το μέλλον.  Η πόλη θα πρέπει να είναι το επιστημονικό, γεωργικό και τεχνολογικό άθροισμα της εποχής μας, ένα τεχνολογικό πρότυπο της ιδανικής πόλης του μέλλοντος. Πληθυσμός όχι κάτω από 1.000.000 κατοίκους. 
Κίνητρα; Για αρχή, το ειδικό φορολογικό καθεστώς, ειδική εκσυγχρονισμένη διοίκηση  - μακριά από τη γραφειοκρατία (αφού ειδικά για την συγκεκριμένη πόλη θα λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες διαδικτυακά),  δημιουργία ενός ειδικού κεφαλαίου χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά και διεθνή κονδύλια καθώς και η συμμετοχή ΜΚΟ, επιχειρήσεων ή διεθνών οργανισμών και ιδιωτών. Μια πόλη "ειδικού σκοπού".

-Project Thalassa
Η κατασκευή ενός τεράστιου υποθαλάσσιου ξενοδοχείου κοντά σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Με θέα στον καταγάλανο βυθό, προσανατολισμένο σε πελάτες υψηλών απαιτήσεων και με χωρητικότητα άνω των 1.000 δωματίων θα αποτελέσει ένα μοναδικό τουριστικό πόλο έλξης και ταυτόχρονα "σήμα κατατεθέν" του σύγχρονου ελληνικού τουρισμού. Με επίσης ειδική φορολογική και διοικητική αντιμετώπιση δεν θα ήταν δύσκολο να βρεθούν εκείνοι οι επενδυτές που θα αντάλλασσαν τα δισεκατομμύρια του χρέους με την χρηματοδότηση μιας χρυσοφόρας επένδυσης. Δηλαδή αντί να προχωρήσουμε σε ένα νέο "κούρεμα" να ανταλλάξουμε χρέος με ειδικού σκοπού και αντιμετώπισης mega-projects.

-Project HellenicDream
Κατασκευή δύο υποθαλάσσιων αρτηριών μιας μεταξύ Μυκόνου -Νάξου και μιας άλλης μεταξύ Νάξου-Σαντορίνης. Τα τρία νησιά, άκρως τουριστικοί προορισμοί, διασυνδεόμενα με υποθαλάσσιες αρτηρίες (μήκους μικρότερου εκείνου της Μάγχης η κάθε μια) θα αποτελούν έναν ενιαίο τουριστικό προορισμό, μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία με πολλαπλά οφέλη.

Προσπάθησα να σου δώσω μια γεύση σχετικά με την αντίληψη περί των mega-projects.
Αν ακόμη σκέφτεσαι πως η χώρα πνίγεται στα χρέη, στη διαφθορά και στην κακοδιοίκηση σου λέω ότι αυτά δεν πρόκειται να διορθωθούν στο ορατό μέλλον. Μοναδική διέξοδος είναι η παράκαμψή τους κι όχι η εκ των προτέρων αποτυχημένη προσπάθεια ανάταξής τους.
Η χώρα θα πνίγεται στα χρέη για πολύ καιρό, η διαφθορά και η κακοδιοίκηση θα εξακολουθούν να κυριαρχούν. Η παράκαμψη όμως είναι εφικτή αν αναληφθούν πρωτοβουλίες για πραγματικά μεγάλα και πρωτοποριακά έργα, το μέγεθος των οποίων θα προσελκύσει τεράστια κεφάλαια, θα παραμερίσει τοπικά συμφέροντα και θα αναβαθμίσει δυναμικά την εικόνα αλλά και την πραγματική οικονομία.
Αντίθετα, η διαρκής προσπάθεια μικροβελτιώσεων ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να βελτιώσει το σύνολο. Αν δεν περάσουμε ένα βήμα μπροστά από τα προβλήματα, παρακάμπτοντάς τα, πάντοτε θα βρισκόμαστε πίσω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: