1 Δεκ 2010

Ο 79ος Στοχαστής.

     Και μετά μου λες "συμπτώσεις"! Διαβάζω λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός μας, ο κ. Παπανδρέου, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού "Foreign Policy" με τους 100 κορυφαίους "thinkers" του πλανήτη για το 2010 και μάλιστα είναι ο 79ος Στοχαστής!
      Που είναι οι συμπτώσεις; Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις τι εννοώ.
      Το 79 λοιπόν δεν είναι κανένας τυχαίος αριθμός. Όχι. Στους αστρονομικούς καταλόγους το σφαιρικό σμήνος 79 βρίσκεται στον αστερισμό του Λαγού (ή Λαγωού). Περιττό να σου πω ότι το έτος που έρχεται - το 2011 δηλαδή - είναι έτος του Λαγού στο Κινέζικο Ωροσκόπιο. Καταλαβαίνεις αμέσως τι παίζει, έτσι; Γιατί αριθμοσοφικά το 79 είναι και ο λεξάριθμος της λέξης "ΚΛΕΙΔΙ". Ο Γιώργος λοιπόν είναι το "κλειδί" που ξεκλειδώνει τη νέα χρονιά, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά το "Foreign Policy"!
       Τι μαθαίνουμε για το Λαγό, τον αστερισμό του οποίου μας "δείχνει" το καλό περιοδικό ως σηματωρό για τη χώρα και τον Πρωθυπουργό μας; Μας λέει λοιπόν η ελληνική wikipedia στο σχετικό της άρθρο:
"ο ανατολιστής Robert Brown Jr. (19ος αι.) γράφει για τη σχετική θέση Λαγωού και Ωρίωνος:

    «Το ζήτημα που προβλημάτισε τους αρχαίους, γιατί ο γιγάντιος κυνηγός με το λαγωνικό του θα πρέπει να καταδιώκουν το πλέον δειλό πλάσμα, επιλύεται όταν αναγνωρίσουμε ότι ο Ωρίων ξεκίνησε ως ηλιακό αρχέτυπο και ότι ο λαγός είναι σχεδόν παγκοσμίως ένα σεληνιακό αρχέτυπο...»

...μπορεί να αναφερθεί ενδεικτικώς η εξής ινδουιστική παράδοση: Ο λαγός (πρώιμη μετενσάρκωση του Βούδα), όντας συντροφιά με τον πίθηκο και την αλεπού, δέχθηκε την ικεσία του θεού Ίντρα, μεταμφιεσμένου σε ζητιάνο, που για να δοκιμάσει τη φιλανθρωπία τους τους ζήτησε φαγητό. Τα ζώα αναζήτησαν φαΐ, και μόνο ο λαγός απέτυχε να φέρει. Αλλά για να μη υστερήσει στο καθήκον προς τον ξένο, μάζεψε και άναψε μια φωτιά και έριξε τον εαυτό του μέσα σε αυτή προσφέροντάς τον για δείπνο προς τον θεό. Ο Ίντρα τον αντάμειψε τοποθετώντας τον στη Σελήνη, όπου τον βλέπουμε σήμερα."

     Διαβλέπεις εσύ καμιά ομοιότητα; Μήπως θες να μου πεις ότι η Ελλάς προσεφέρθη ως άλλος λαγός να "ψηθεί" ως δείπνο στους ισχυρούς μη έχουσα άλλο τι να προσφέρει; Όχι; Καλώς. Μήπως σου απαντά στο βαθύτερο ερώτημα γιατί οι γιγάντιοι "κυνηγοί" των διεθνών αγορών καταδιώκουν το "πλέον δειλό πλάσμα"; Πάλι όχι; Και πάλι καλώς λοιπόν.
    
      Και τι κάνει ο 79ος Στοχαστής; Στοχάζεται θα μου πεις μαζί με τους άλλους 99, γιατί 100 είναι όλοι τους, για το καλό αυτού του κόσμου. Αλλά από που μας έρχεται ο "στοχασμός". Από τις λέξεις "στοχάζομαι" και "στόχος" που στα αρχαία σήμαινε "στύλος ή πάσσαλος οξύς και αιχμηρός" που "στεκόταν" όπως το ομόριζό του "στάχυ". Από τα αρχαία χρόνια η έννοια της λέξης "στοχάζομαι" ξέφυγε από τη σημασία "στοχεύω με το τόξο μου" και κινήθηκε προς τη σημερινή της έννοια του "κατευθύνω τις σκέψεις μου προς ένα συγκεκριμένο στόχο". Ξαναπιάνεις το νόημα; Ο Ωρίωνας κυνηγός του Λαγού που είπαμε πιο πάνω με το "τόξο" του "στοχάζετο".
      Ο Γιώργος λοιπόν στοχάζεται. Έχει στόχο δηλαδή. Πνευματικό, νοητικό, υλικό. Ποιος είναι όμως ο στόχος του Γιώργου όταν στοχάζεται;
      Ας προσπαθήσουμε να στοχαστούμε κι εμείς μαζί του. Για να στοχαστούμε όμως καλύτερα, ας γυρίσουμε ακριβώς 79 (σύμπτωση!) χρόνια πίσω. Στο 1931. Και τότε ο κόσμος αλλά και η Ελλάδα βίωνε μια ανάλογη οικονομική κρίση. Το 1931 λοιπόν με το Νόμο 5322/28-9-1931 της τότε Κυβέρνησης Βενιζέλου, ανακαλείται η σύνδεση της δραχμής με την αγγλική λίρα (μια λίρα ισοδυναμούσε με 375 δραχμές) και το εθνικό μας νόμισμα συνδέθηκε με το δολάριο. Τι ακολούθησε; Στις 10 Δεκεμβρίου 1931, τα άσχημα νέα συνέχισαν να έρχονται από την Ευρώπη. Ο Έλληνας πρέσβης από το Λονδίνο, Κακλαμάνος, ανέφερε ότι η τιμή των ελληνικών ομολογιών είχε πέσει κατακόρυφα - τα spreads της εποχής ανέβαιναν δηλαδή - και ότι η φήμη για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν έντονη. Τον ίδιο μήνα, ο Διοικητής της Τ.τ.Ε., Τσουδερός, επισκέφτηκε το Παρίσι και το Λονδίνο προκειμένου να εξασφαλίσει ένα δάνειο για την Ελλάδα, αλλά δεν τα κατάφερε. (τα στοιχεία είναι από εδώ). Βλέπεις εσύ ομοιότητες; Σου λέει κάτι το 79; Όχι; Καλώς. Προχωράμε.
        Λέμε λοιπόν ότι όταν κάποιος είναι έξυπνος και στοχάζεται τότε το μυαλό του "παίρνει στροφές", σωστά; Να ξέρεις όμως ότι 79 ημέρες είναι η περίοδος περιστροφής του Ιαπετού, του δορυφόρου του πλανήτη Κρόνου. Τι μαθαίνουμε για το δορυφόρο Ιαπετό; Μα ότι
Στο μυθιστόρημα του Άρθουρ Κλαρκ, “2001: Οδύσσεια του Διαστήματος”, το φεγγάρι Ιαπετός διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο. Είναι η περιοχή της πύλης του άστρου, η πύλη μέσω της οποίας διασχίζει ο Dave Bowman – ο σύγχρονος Οδυσσέας του Κλαρκ – για να συναντήσει το πεπρωμένο του σε μια μακρινή γωνιά του κόσμου.

      Ο Κλαρκ επέλεξε τον Ιαπετό σαν την θύρα του άστρου λόγω της διπλής όψης του. Ξέρουμε ότι μόνο αυτό το σώμα μεταξύ των αντικειμένων του ηλιακού μας συστήματος, έχει την μια πλευρά του 10 φορές φωτεινότερη από την άλλη. Ποια καλύτερη θέση θα υπήρχε λοιπόν για να τοποθετήσει ο συγγραφέας ένα φανταστικό εξωγήινο αντικείμενο απ’ ό,τι σε ένα φεγγάρι, που σου δίνει την εντύπωση ότι είναι το ίδιο ένα τεχνητό – μη πραγματικό – αντικείμενο.

      Η προέλευση των δύο προσώπων – σαν του Ιανού – του Ιαπετού είναι ένα από τα πάγια μυστήρια στο ηλιακό μας σύστημα, ένα πρόβλημα που εμμένει από την εποχή της ανακάλυψης του φεγγαριού από τον αστρονόμο Giovanni Cassini το 1671. Τα στοιχεία μας τα πήραμε από εδώ.        

        Και αν δεν σε έπεισα ακόμα ότι όλα αυτά αποκλείεται να είναι τυχαία(!) τότε ξαναδιάβασε ό,τι είχαμε γράψει για το διπρόσωπο Ιανό εδώ  πολύ πριν την δημοσίευση του "σημαδιακού" 79ου Στοχαστή!

      


Δεν υπάρχουν σχόλια: