Είμαι καλόπιστος άνθρωπος. Δέχομαι - όπως φαντάζομαι και οι πλειοψηφία των Ελλήνων - ότι στην πολιτική και ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους είναι αποδεκτή και η υπερβολή και η ωραιοποίηση της πραγματικότητας και το "παιχνίδι" με τις λέξεις. Θα προσπαθήσω όμως να συμβάλλω - στο μέτρο του δυνατού - σε ένα κρίσιμο ερώτημα, που αναμφίβολα απασχολεί το δημόσιο διάλογο: Ήξερε ο κ. Παπανδρέου την πραγματική εικόνα της οικονομίας όταν αναφερόταν σ' αυτήν πριν τις εκλογές του 2009;
Θα μου πεις τώρα, ποιο είναι το νόημα μιας τέτοιας αναδρομής εδώ που φτάσαμε. Αν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, τότε προκύπτει αυτομάτως το δεύτερο το οποίο είναι και το πιο σοβαρό: Αν όντως ήξερε, τότε γιατί δεν προσάρμοσε το κυβερνητικό του πρόγραμμα και το σύνολο της κυβερνητικής του πολιτικής αναλόγως; Κι αν ήξερε και δεν ενήργησε τα δέοντα, τότε το "Μνημόνιο" πότε κατέστη μονόδρομος, πριν ή μετά τις εκλογές του 2009;
Το ευτύχημα είναι ότι το διαδίκτυο λειτουργεί - σε αντίθεση με την κοινή γνώμη - ως "αποθήκη" μνήμης και .........μάλιστα αναλλοίωτη. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια μίνι ιστορική - όχι όμως μακρινή - αναδρομή. Θα προσπαθήσω να μείνω μόνο στα γεγονότα τα σχετικά με το ερώτημα που έθεσα και όχι σε ανούσια παράθεση αναντιστοιχίας προεκλογικών υποσχέσεων και πραγματικότητας. Σε κάθε περίπτωση η εκάστοτε Κυβέρνηση επιλέγει τι θα υλοποιήσει και τι όχι και κρίνεται εν καιρώ. Το ερώτημα που απασχολεί το άρθρο μας είναι αν γνώριζε ο κ. Παπανδρέου την πραγματική εικόνα της οικονομίας όταν διεξήγαγε τον προεκλογικό του αγώνα. Πάμε! Είναι σαφές ότι στα επόμενα καθώς και σε άλλα συναφή ερωτήματα μόνο υποκειμενική απάντηση μπορεί να δοθεί. Όμως στο αρχικό - και κατά τη γνώμη μου κυρίαρχο - ερώτημα αν ήξερε ο κ. Παπανδρέου την πραγματικότητα όταν υποσχόταν το περίφημο "λεφτά υπάρχουν", απάντηση είναι δυνατόν να δοθεί μόνο μέσα από την ανασκόπηση των γεγονότων.
- Στις 13 Σεπτεμβρίου 2009, ο κ. Παπανδρέου παραχωρεί συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, στην 74η Διεθνή Έκθεση. Η παράθεση γίνεται από το κείμενο που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.
"Εγώ δεν θα μιλήσω αύριο, έχω ήδη μιλήσει από χθες. Εμείς προετοιμαζόμαστε. Έχω πάει στον Τρισέ, έχω πάει στον Μπαρόζο, έχω μιλήσει με τον Αλμούνια, έχω μιλήσει με πολλούς άλλους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα, το οποίο εμείς καταθέσαμε, είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και αξιόπιστο."
Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με υποσχέσεις, απόψεις ή θέσεις. Όλα αυτά είναι υποκειμενικά και ερμηνεύονται από τον καθένα ελεύθερα και βεβαίως κατά κύριο λόγο πολιτικά. Συγκρατώ όμως ότι ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι έχει συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το οικονομικό του πρόγραμμα.
Στην ίδια όμως συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου δέχεται κι ένα ερώτημα που διατυπώνεται ακόμη πιο ωμά:
"Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο στο θέμα της οικονομίας. Διάβασα πολύ προσεκτικά την ομιλία σας. Αυτό λοιπόν που εσείς παρουσιάσατε είναι ένα πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την επόμενη τριετία. Όμως το δημοσιονομικό πρόβλημα φαντάζει εξαιρετικά ασφυκτικό. Δηλαδή λέγεται ότι μπορεί το Νοέμβριο να μην μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις (Σημ. Blogger κράτα τη φράση περί μισθών και συντάξεων θα καταλάβεις στο τέλος του άρθρου...), ο κ. Ασημακόπουλος των μικρομεσαίων είπε ότι ενδεχομένως πάμε σε στάση πληρωμών στο εμπόριο. Νομίζω λοιπόν ότι ούτε η αλλαγή φορολογικού ούτε οι επενδύσεις που λέτε, την επόμενη μέρα, αν είστε κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου, θα σας λύσουν το πρόβλημα. Θα προχωρήσετε σε έναν άμεσο αναγκαστικό δανεισμό;" Προσέξτε, αυτό ήταν το ερώτημα. Όχι η απάντηση. Αναζητείστε στην ιστοσελίδα - το σύνδεσμο το δίνουμε παρακάτω - τη δημοσιογράφο που υποβάλλει το ερώτημα. Έχει ενδιαφέρον.
Τι απαντά λοιπόν ο κ. Παπανδρέου σε ένα τέτοιο ερώτημα που ουσιαστικά περιγράφει σε δυο γραμμές ολόκληρη τη σημερινή πραγματικότητα; Ιδού: "Πρώτα απ’ όλα, έχετε δίκιο ότι, αυτή τη στιγμή, η οικονομία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Εγώ είπα 7% έλλειμμα, άκουσα από συνάδελφό σας 8%, μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, δυστυχώς, εκεί έχουν φτάσει τα πράγματα. Εμείς, με το πρόγραμμά μας, έχουμε στόχο να επανακινήσουμε την οικονομία και να βρούμε τους απαραίτητους πόρους [...] Με 160 εκατομμύρια από τις υπερωρίες και τα οδοιπορικά, θα λύσει υποτίθεται το δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτά είναι αστεία."
Αν είχατε το κουράγιο να φτάσετε μέχρι εδώ, τότε θα αντιληφθήκατε ότι ο κ. Παπανδρέου δε δίνει καμία σημασία στο μέρος της ερώτησης περί "στάσης πληρωμών" και περί ενδεχόμενης αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων. Το συγκρατούμε κι αυτό και πάμε παρακάτω.
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.Καλώς, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ο κ. Παπανδρέου απλώς έκανε κάποια δήλωση ενδεχομένως και εν τη ρύμη του λόγου. Όμως...
- Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2009, στην τηλεμαχία μεταξύ των Πολιτικών Αρχηγών ο κ. Παπανδρέου δέχεται ανάλογες ερωτήσεις. Μία απ' αυτές ήταν η παρακάτω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα:
"Κύριε Πρόεδρε, εσείς στη Θεσσαλονίκη αναγγείλατε ένα πρόγραμμα που διαφέρει από του κ. Καραμανλή, με έμφαση περισσότερο αναπτυξιακή κι όλοι σας ρωτάμε από τότε πού θα βρείτε τα λεφτά. Αν είχαμε δραχμές, θα τυπώνατε δραχμές στο Εθνικό Νομισματοκοπείο. Δεν έχετε δραχμές, συνεπώς για να εφαρμόσετε το Πρόγραμμά σας πρέπει να συμφωνήσουν εκείνοι που έχουν το νόμισμα, δηλαδή οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη. Έχω μπροστά μου, και την ξέρετε κι εσείς, μια απόφαση που ισχύει από το 2005 κι εφαρμόζεται έκτοτε, απόφαση Συμβουλίου Κορυφής, Μάρτιος 2005, στις χώρες μέλη που έχουν υποβάλλει Προγράμματα Σταθερότητας Σύγκλησης, αν αλλάξει η κυβέρνηση μετά από εκλογές, η νέα κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει το παλιό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Εξαγγέλλετε ένα πρόγραμμα το οποίο ξέρετε ότι δε θα σας αφήσουν να εφαρμόσετε;"
Θυμίζω εδώ ότι ο κ. Παπανδρέου όπως είδαμε λίγο πιο πάνω είχε ήδη δηλώσει στη ΔΕΘ ότι το πρόγραμμά του το είχε συζητήσει με τους Ευρωπαίους συνομιλητές του. Τι απαντά; Δεν θα σου γράψω τι απαντά. Θα σου δώσω το σύνδεσμο παρακάτω. Αλλά στην επόμενη ερώτηση επαναλαμβάνει ότι είχε πει και στη ΔΕΘ:
"Πρώτα απ' όλα, θέλω να σας πω ότι εμείς, εγώ προσωπικά, έχω επαφές με όλους αυτούς τους οποίους αναφέρατε και με πολλούς ακόμα για το πρόγραμμά μας, και πρόσφατα με τον κ. Μπαρόζο, παρότι δεν είμαι κυβέρνηση και δεν μπορώ να διαπραγματευθώ, βεβαίως, αυτή τη στιγμή, αλλά προετοιμαζόμαστε."
Ολόκληρη η τηλεμαχία εδώ. Πριν φύγουμε όμως, ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Καραμανλή έχουν έναν ενδιαφέρονται διάλογο στο τέλος:
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "...θέλω να τον ρωτήσω: Εμείς έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα για αύριο, το οποίο βασίζεται στα δικά σας νούμερα, στο δύσκολο σενάριο, στα δύσκολα, και είναι εφικτό, και είναι και ρεαλιστικό. Θέλω να μου πείτε αν αυτά τα νούμερα, αυτοί οι αριθμοί είναι πραγματικοί, αν είναι αληθινοί, ή αν κρύβονται άλλοι αριθμοί, τους οποίους εμείς θα ανακαλύψουμε.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:"Τους αριθμούς τους γνωρίζετε κ. Παπανδρέου, αλλά οι αριθμοί αυτοί και η κρίση την οποία όλοι βιώνουμε σε όλη την Ευρώπη, επιβάλλει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις.Ενώ λοιπόν γνωρίζετε τους αριθμούς, ενώ γνωρίζετε την πραγματικότητα, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχετε άγνοια της πραγματικότητας,..."
Συνοψίζοντας: Ο κ. Παπανδρέου στο δημόσιο λόγο του είχε δηλώσει τόσο στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ όσο και στην τηλεμαχία με τους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι το πρόγραμμά του το είχε συζητήσει και μάλιστα προσωπικά με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Παρά το γεγονός ότι δέχεται από δημοσιογράφους ερωτήσεις σοκαριστικές για την οικονομία - που φθάνουν σε σημείο οιωνεί "προειδοποίησης" για την κατάσταση- αυτός εξακολουθεί να επιμένει. Εξακολουθεί επίσης να αμφισβητεί τα μεγέθη της οικονομίας. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το ενδιαφέρον έρχεται μετά.
Μετά λοιπόν έρχονται οι δηλώσεις Γιούνκερ, προέδρου του Eurogroup και βεβαίως οι αποκαλύψεις Στάινμπρουκ, πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, οι οποίοι αμφότεροι δηλώνουν ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι: Τελικά όντως ο κ. Παπανδρέου συζητούσε το πρόγραμμά του στην Ευρώπη; Κι αν ναι με ποιους; Θα μου πει κάποιος ότι μπορεί οι κ. Γιούνκερ και Στάινμπρουκ να απέκρυπταν την αλήθεια από τον κ. Παπανδρέου ή να την παραποιούν σήμερα.
Γιατί παραθέτω όλα τα παραπάνω; Γι΄αυτό που θα σου δείξω στη συνέχεια. Ο κ. Παπανδρέου αδίκως κάθισε κι έφτιαξε μαζί με τους ανθρώπους του ένα ολόκληρο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο και δεν εφήρμοσε τελικά. Υπήρχε έτοιμο. Δεν με πιστεύεις; Άκου λοιπόν: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ήδη έτοιμο το Μνημονιάκι. Από πότε; Από τον Αύγουστο του 2009. Που το ξέρω; Για πήγαινε στον επίσημο ιστοχώρο του ΔΝΤ, εδώ
Τι λέει λοιπόν αυτό το "βιβλιαράκι"; Κατ' αρχάς λέει ότι συζητάγανε με την τότε Κυβέρνηση Καραμανλή μέχρι το Μάιο του 2009. Μετά οι ΔΝΤούδες μαζέψανε στοιχεία μέχρι και τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Κατόπιν τραβήξανε κι ένα απντέιτ(!) μέχρι τον Ιούλιο και τώρα θα σε πάω εγώ κατευθείαν στη σελίδα 17, για να μη χάνεις και χρόνο. Τι λέει; Απλούστατα λέει τα σενάρια - τα "μαύρα" - για την ελληνική οικονομία. Και για την ανεργία λέει και για τα spreads λέει και για την ύφεση λέει. Τα πάντα λέει. Είναι κρίμα που δεν το είχε διαβάσει κανείς στο ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται. Και είχε βγει και νωρίς ρε παιδί μου. Αλλά το πιο καλό δεν το είδες ακόμα.
Πήγαινε στη σελίδα 26. Τι διαβάζεις; Μέσα σε μια σελιδούλα (κάνε κλικ στην εικόνα να μεγαλώσει!) έχουν συμπυκνώσει ολόκληρο το μνημόνιο! Διαβάζεις τι λέει προς το τέλος; Περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης...! Eliminating αγγλιστί. Θυμάσαι τώρα τι ρώτησε δημοσιογράφος στη ΔΕΘ τον κ. Παπανδρέου και γιατί; Την ημερομηνία του "βιβλιαρακίου" μην την ξεχνάς: Αύγουστος του 2009. Τον εκδότη; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τι έχουμε τελικά;
- Τον κ. Παπανδρέου δημόσια να ισχυρίζεται το Σεπτέμβρη του 2009 ότι έχει συζητήσει το πρόγραμμά του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
- Από τον Αύγουστο του 2009 το ΔΝΤ έχει ήδη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την Ελλάδα και τις προσαρμογές που η χώρα πρέπει να ακολουθήσει. Βεβαίως τότε δεν είχε τη νομική ισχύ του Μνημονίου. Όμως περιγράφει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν (...και λαμβάνονται τελικώς).
- Ακόμη και οι δημοσιογράφοι υπέβαλλαν ερωτήσεις στον κ. Παπανδρέου σχετικά με το ενδεχόμενο - πραγματικό όπως αποδείχθηκε - να μην εφαρμοσθεί το πρόγραμμά του αλλά "κάτι" άλλο. Αυτός εξακολουθεί να εμμένει. Μήπως ακόμη και οι πέτρες γνώριζαν περί του συγκεκριμένου κειμένου;
- Οι κ. Γιούνκερ και Στάινμπρουκ ισχυρίζονται τον Οκτώβρη του 2010 ότι είχαν ενημερώσει ή συζητήσει σχετικά με το ελληνικό ζήτημα τον κ. Παπανδρέου αλλά και άλλους αξιωματούχους πολύ πριν από τις εκλογές του 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου