29 Μαΐ 2008

Κυβέρνηση Καραμανλή: Ποιος Πάτησε το Fast Forward;

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην έννοια του πολιτικού χρόνου, ως διαδοχή πολιτικών γεγονότων. Για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, αυτός ο χρόνος κύλισε ταχύτατα. Μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια έζησε σκάνδαλα (ομόλογα), φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές), αντιμετώπισε φαινόμενα διαφθοράς ("κουμπάροι"), εθνικά θέματα (Σκοπιανό) όσα αντίστοιχα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν μέσα σε μια 20ετία περίπου. Δημοσκοπικά ακολούθησε την ίδια πορεία. Εισαγόμενοι στην προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών του 2009 εμφανίζεται παραπάνω από ικανοποιητική η εικόνα του Πρωθυπουργού ενώ ραγδαία είναι η πτώση της εκλογικής δύναμης του κόμματός του σε σχέση με αυτά του 2004. Αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση, ασύντακτη, στατική και ολίγον βαρετή(!) η ελάσσονα. Κεντρικό ζητούμενο της τρέχουσας επικαιρότητας η διατήρηση της υπεροχής του κ. Καραμανλή, στο πεδίο των ποσοστών προτίμησης του εκλογικού σώματος.
Η Κυβέρνηση λοιπόν βρίσκεται επικοινωνιακά σε οριακό σημείο. Στην παρούσα φάση απώλεσε - και δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει για πόσο - την πρωτοβουλία των κινήσεων και σύρεται πίσω από ένα ζήτημα ποιοτικά διάφορα από εκείνα που καλείτο να αντιμετωπίσει μέχρι τώρα: την καθημερινότητα. Υποσύνολο του ζητήματος αποτελεί η ακρίβεια η οποία άλλωστε δεν ενέσκηψε τώρα στην ελληνική πραγματικότητα. Αντίθετα, μια ενδεχόμενη διαδοχική και σωστά συγχρονισμένη επικοινωνιακή προβολή της προβληματικής καθημερινότητας, θα οδηγήσει τα ποσοστά του κ. Καραμανλή, όσον αφορά στην επιλογή του "καταλληλότερου Πρωθυπουργού", σε επικίνδυνα χαμηλά ποσοστά.
Υπάρχει επικοινωνιακή αντίδραση; Η συνήθεις απαντήσεις είναι περιορισμένες: ανασχηματισμός κάποιου είδους (ευρύς, περιορισμένος μόνο στα Υπουργεία χαμηλής αποδοτικότητας, δομικός με αλλαγή του οργανωτικού σχήματος), προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας με απόκρυψη των ζητημάτων πίσω από μείζονα επικοινωνιακά γεγονότα (Euro2008 ή διοχέτευση ειδήσεων μη αμιγώς πολιτικού ενδιαφέροντος), κοινωνική μηχανική ή εκλογές! Όμως υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν: Έχουμε επαναλάβει από εδώ ότι η μεταστροφή του εκλογικού σώματος εκφράζεται με απότομη μεταβολή των ποσοστών, εφόσον συγκροτηθεί "κρίσιμη μάζα" εντός της κοινωνίας γύρω από τον πυρήνα των κυρίων θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες στην εκάστοτε χρονική συγκυρία. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα.
Στο κοινωνικό σώμα και σύμφωνα με όλες της μετρήσεις της κοινής γνώμης, έχει συγκροτηθεί ή πολύ σύντομα συγκροτείται -ανάλογα με την εταιρεία- μια τέτοια κρίσιμη μάζα γύρω από τα θέματα της εν πολλοίς οικονομικής καθημερινότητας (ανεργία, ακρίβεια). Ταυτόχρονα η τάση των βασικών μεγεθών του πολιτικού σκηνικού δεν παρουσιάζει ουσιαστικές μεταβολές. Πολιτικά βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση πιθανής αναστροφής. Βεβαίως δεν μπορεί σε αυτή τη φάση η μείζονα αντιπολίτευση να συσπειρώσει και να εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ώστε να έχουμε μια "ορατή" αναστροφή. Συνεπώς εκείνο που αναμένουμε είναι κατ' αρχήν η διασπορά των εκλογικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια πρέπει να εκτιμήσουμε και πάλι την κατάσταση.
Ασφαλώς, ο πολιτικός χρόνος εξακολουθεί να τρέχει. Η Κυβέρνηση τον σπαταλά-όπως το ΠΑΣΟΚ τον σπατάλησε μέχρι τώρα-ενώ με επικοινωνιακές εξάρσεις προβολής της εικόνας της "λαϊκής δεξιάς" μάλλον προκαλούν θυμηδία με τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα που παρέχονται προς "κατανάλωση". Δεν αποκλείεται σε αυτό το "επικοινωνιακό παίγνιο" να συνδράμει -εκούσια ή ακούσια -και μερίδα βουλευτών του ΛΑΟΣ, αλλά αυτό μάλλον δεν θα βοηθήσει και πολύ τα πράγματα ώστε να πατηθεί και πάλι το Slow motion!
Δημοσίευση σχολίου