4 Μαΐ 2012

Κι από Δευτέρα 300 Άνεργοι Λιγότεροι...


Αγαπητέ ψηφοφόρε,
Ξέρεις τι θα επιτύχεις με την ψήφο σου;
Εννοώ, ξέρεις ή φαντάζεσαι τι θα επιτύχεις ψηφίζοντας ή όχι, γιατί και η αποχή λόγω εκλογικού συστήματος έχει επίδραση στην διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών δυνάμεων;

Αν θεωρείς ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση μεταξύ της επιλογής σου και των μετέπειτα εξελίξεων, νομίζω ότι διαπράττεις ένα θεμελιώδες λάθος. Δεν υπάρχει τέτοια σχέση. Ή τουλάχιστον δεν υπάρχει στο βαθμό που εσύ νομίζεις ότι υπάρχει.

Δηλαδή, αν θεωρείς πως επιλέγοντας κάποιο κόμμα ή κάποιον υποψήφιο θα διαμορφωθούν διαφορετικά δεδομένα για την κατάσταση της χώρας μετά τις εκλογές μάλλον θα απογοητευτείς.

Αν παρατηρήσεις προσεκτικά  την πολιτική ιστορία της χώρας, ουδέποτε αυτή διαμορφώθηκε καθοριστικά από το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Το πολιτικό προσωπικό είτε ήταν υπάκουο εκτελεστικό όργανο εξωτερικών παραγόντων, είτε προσάρμοζε την πολιτική του στις διεθνείς εξελίξεις και συμμαχίες είτε - σε περιόδους που η χώρα ή η περιοχή δεν βρισκόταν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος - ασκούσε πελατειακή και λαϊκίστικη πολιτική για να επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία.

Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε συσχετισμός μεταξύ της λαϊκής εντολής και βούλησης με τις ενέργειες των πολιτικών μας.

Και για να φέρω δυο-τρία πρόσφατα παραδείγματα, εσύ μπορεί να ψήφισες για "επανίδρυση του κράτους" όμως το κράτος δεν επανιδρύθηκε ποτέ. Γιατί μια λαϊκίστικη αντίληψη που χάιδευε τα αυτιά των ψηφοφόρων επικράτησε ώστε να επικρατήσει και το κόμμα στις επόμενες εκλογές. Μετά, εσύ ψήφισες γιατί "υπήρχαν λεφτά" και ξύπνησες σε μια χρεοκοπημένη χώρα. 

Καμία σχέση δεν είχε η ψήφος και η εντολή που έδινες κάθε φορά με αυτό που γινόταν.

Κι αν τώρα πιστεύεις ότι αν επικρατήσουν οι "Μνημονιακοί" θα βγει πέρα το Μνημόνιο και τέλος πάντων κουτσά-στραβά θα βγει πέρα και η χώρα, πάλι λάθος έχεις. Αν πάλι, θεωρείς ότι ψηφίζοντας "Αντι-Μνημόνιο" θα εξαφανιστούν προβλήματα και δανειστές ή θα τρομάξεις την Ευρώπη ή ό,τι άλλο έχει στο νου του ο καθένας που φαντασιώνεται δραχμές και ανεξαρτησίες και πάλι εκτός θέματος θα βρίσκεσαι.

Γιατί;
Μα είπαμε: οι εξελίξεις δεν καθορίζονται από εσένα. 
Ξέρω πολύ καλά ότι είσαι φουσκωμένος από αυτά που σου πούλησαν ΜΜΕ και πολιτικοί. Αλίμονο! Προεκλογική περίοδο ζήσαμε για άλλη μια φορά.
Και καμαρώνεις σαν το παγώνι ότι "η τύχη της χώρας είναι στα χέρια σου" και απευθύνεσαι με στόμφο και σιγουριά στον εαυτό σου και στους άλλους: "θα τους δείξω εγώ!". 
Αυταπάτη. Πολιτικό μάρκετινγκ. Ψέμα!
Ούτε η τύχη της χώρας είναι στα χέρια σου, ούτε θα κάμεις και κανένα μεγάλο κατόρθωμα.

Και τι σου λέω τώρα; 
Χαλάρωσε. Με την ψήφο σου και την επιλογή σου ένα καλό θα κάνεις και μόνο! Θα δώσεις την ευκαιρία σε 300 ανθρώπους να αποκτήσουν ένα καλό εισόδημα και μια σιγουριά για κάποια χρόνια. Αυτό και τίποτα άλλο.
Εξάλλου κι αυτοί οι άνθρωποι αυτό προσδοκούν και επιδιώκουν από σένα. Νομίζεις ότι σου ζητούν την ψήφο για να σώσουν τη χώρα;
Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους εξόν από συνδικαλιστικές, κομματικές ή κρατικές θέσεις. Άλλοι κεφαλαιοποιούν τις γνωριμίες τους από τον κοινωνικό ή επαγγελματικό τους περίγυρο. Κάποιοι άλλοι βάζουν πολιτικό τόκο στην αναγνωρισιμότητά τους γιατί υπήρξαν κάποτε από ηθοποιοί και αθλητές μέχρι μετεωρολόγοι ή σπορτ-κάστερ. 
Εδώ θα περίμενες την κλασσική φράση: υπάρχουν όμως και κάποιοι που ξεχωρίζουν.
Ε, δε θα την πω! Δεν υπάρχουν!
Και γιατί; Μα γιατί κανείς δε σου λέει την αλήθεια. Την απλή αλήθεια που λέει ξεκάθαρα: Φίλε μου, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτή τη χώρα, αυτή τη στιγμή και σε αυτή την κατάσταση. Κι όταν λέω κανείς εννοώ κανείς πολιτικός και καμιά πολιτική. Χειρότερα μπορεί. Καλύτερα όχι.
Την κατάσταση στα χέρια της δεν την έχει η πολιτική. Αυτό είναι μια παπαρδέλα των πολιτικών που την τσαμπουνάνε για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Και αυτή την παπαρδέλα τη σιγοντάρουν κι οι δημοσιογράφοι που επίσης πουλάνε τους πολιτικούς ως είδηση και ομοίως την καταπίνουν και οι πολίτες που βιοπορίζονται από τον κρατικό κορβανά άρα από την παρουσία πολιτικών και κομματικής εξουσίας.

Την κατάσταση στα χέρια τους την έχουν η κοινωνία και οι αγορές. Στην πραγματικότητα αγαπητέ ψηφοφόρε, εσύ την έχεις. Όχι όμως με την ψήφο σου αλλά με τη νοοτροπία σου. 

Η ψήφος είναι το δικό σου άλλοθι, ότι εσύ έκανες το καθήκον σου και μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος μεταθέτοντας την εξουσία και την ευθύνη. Όμως η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει στα χέρια σου.

Εσύ είσαι ο κρατικοδίαιτος, εσύ είσαι ο προστατευμένος επαγγελματίας, εσύ είσαι ο επιδοτούμενος αγρότης, εσύ είσαι ο χειροκροτητής και ο κομματικός σημαιοφόρος, εσύ είσαι η άγαμη συνταξιδοτηθείσα θυγατέρα, εσύ είσαι ο 40άρης συνταξιούχος, εσύ είσαι ο προσποριζόμενος τα ελλείμματα και τα χρέη. Και βέβαια, εσύ είσαι εκείνος που θα ψηφίσεις για να αναδείξεις τον αποδιοπομπαίο τράγο της επόμενης ημέρας. 

Εσύ λοιπόν έχεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Κατά τα άλλα, καλό θα είναι να δώσεις την ευκαιρία να βρουν εισόδημα 300 άνθρωποι που επένδυσαν όλο αυτό τον καιρό σε φυλλάδια, σε συγκεντρώσεις, σε ομιλίες, σε πτι-φουρ και σε καναπεδάκια, σε πλαστικά ή πάνινα σημαιάκια, σε μεγάφωνα και σε τηλεοπτικές παρουσίες.
Στο κάτω-κάτω 300 άνεργοι λιγότεροι στις μέρες μας δεν είναι και λίγο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: