21 Μαρ 2010

Ελληνική Οικονομία: Μια Παράσταση Χωρίς Χάπυ...Ε.Ν.Τ. !

Μη μου πεις ότι δε στάπα! Αφιέρωσα άρθρα επί άρθρων εδώ και μήνες πριν για να σου αναλύσω ό,τι βλέπεις να συμβαίνει σήμερα. Καμιά Ευρώπη και καμιά Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δώσει μία. Περιμένεις εσύ την 25η Μαρτίου να σου κράξουν ομοθυμαδόν οι Ευρωπαίοι "Ζήτω η Έλλας"; (ο τονισμός δεν είναι λάθος αφού κι ο Πλανητάρχης έτσι το προτιμάει). Ένα μεγαλοπρεπές ΌΧΙ θα σου πουν. Ούτε Ευρωπαϊκά Νομισματικά Ταμεία ούτε διμερείς βοήθειες ούτε τίποτα.
Και θα με ρωτήσεις με το δίκιο σου: "Και τώρα τι θα γίνει;" Τίποτα θα σου απαντήσω. Απλά θα δανείζεσαι πιο ακριβά. Άσε με να σου το κάνω πιο ξάστερο και μην ακούς ότι σου λένε δεξιά κι αριστερά. Τα πράματα είναι απλά. Η κρίση η παγκόσμια στράγγιξε τις τράπεζες από χρήμα. Τα κράτη - οι Κεντρικές τους Τράπεζες δηλαδή - σπρώξανε τόνους χρήμα για να στηρίξουν τα τραπεζικά ιδρύματα -αμερικανικά κι ευρωπαϊκά - ώστε να μην καταρρεύσουν. Γνωστά μέχρι εδώ. Όμως το χρήμα που τους λείπει τώρα ποιος θα το πληρώσει; Όλοι όσοι "καίγονται" για ρευστό. Όλα τα κράτη δηλαδή που χρειάζονται ζεστό χρήμα για τις ανελαστικές τους δαπάνες και μάλιστα χρήμα δανεικό γιατί δικό τους δεν έχουν. Σου θυμίζω κάποιον; Την Ελλάδα μήπως; Α, γεια σου. Όσο λοιπόν η Ελλάδα, αλλά και όλοι όσοι δανείζονται για να πληρώσουν μισθούς-συντάξεις, "πεινάνε" για ζεστό δανεικό χρήμα τόσο τα επιτόκια θα ανεβαίνουν, γιατί χρήμα στην αγορά δεν υπάρχει. Με λίγα λόγια το χρήμα ακρίβυνε γιατί λιγόστεψε - πήγε στις "τρύπες" των διεθνών τραπεζών - κι εσύ θέλεις όλο και περισσότερο. Αυξάνεται η ζήτηση, μειώνεται η προσφορά, ανεβαίνουν οι τιμές! Πανάρχαιος νόμος και δοκιμασμένος.
Τι καταλαβαίνεις απ' ότι σου λέω; Απλούστατα, κανείς δεν έχει - και να θέλει - ώστε να σου δανείσει φτηνά και δεν τον χαλάει και η ιδέα ένα κράτος - όπως η Ελλάδα - κι όχι μια εταιρεία ή μια τράπεζα ας πούμε, που αύριο μπορεί και να κλείσει που λέει ο λόγος, να του δίνει τόκο πάνω από 6% στα λεφτά του. Δύσκολοι καιροί, λίγο χρήμα και οι δανειζόμενες χώρες είναι μια ευκαιρία για καλή επένδυση.
Θα δανείζεσαι ακριβά λοιπόν μέχρι εκεί που δεν πάει. Κι άμα δεν πάει; Αααα, εδώ είναι το καλό κόλπο.
Τι θα πει άμα δεν πάει. Δηλαδή τι θα γίνει άμα δεν βρίσκεις φράγκα για δανεικά, έστω και ακριβά; Οι φίλοι σου οι Ευρωπαίοι έχουν σκεφτεί τη λύση. Θα ήθελαν να πας στο ΔΝΤ, όχι όμως υπό πτώχευση - γι' αυτό και δεν το συζητάνε - γιατί τότε θάρθει μεν το ΔΝΤ να σε "στρώσει" ΑΛΛΑ θα επαναδιαπραγματευτεί και το χρέος σου. Αυτός είναι ο εφιάλτης του Ευρωπαίου Έλληνά μου. Δεν τον πειράζει αν απολυθούνε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι σου και πως θα πληρώσεις εσύ το δάνειο. Αν κηρύξεις πτώχευση θα ματώσεις εσύ αλλά κι αυτός θα πάθει κολούμπρα πραγματική. Ξέρεις πόσα φράγκα έχουν παίξει πάνω σου σε ασφάλιστρα κινδύνου; Δηλαδή δίνω 100 κι άμα πτωχεύσει η Ελλάδα παίρνω δέκα μύρια; Ξέρεις ποιος θα πληρώσει αυτά τα ασφάλιστρα; Οι τράπεζές τους! Ξέρεις ποιος έχει τα ομόλογά σου, ώστε άμα πτωχεύσεις θα μείνουν με τα μισά χαρτιά στο χέρι; Τα ασφαλιστικά τους ταμεία! Ξέρεις τι μπινελίκι έχει να πέσει στη Μέρκελ άμα πας στο ΔΝΤ ζητώντας προστασία από τους πιστωτές σου; Ξέρεις που θα βρεθούνε τα χρηματιστήρια έτσι και τα ελληνικά ομόλογα γίνουνε μαρουλόφυλλα; Θα μου πεις μακάρι να μην το δούμε ποτέ αυτό γιατί κι εμείς θα ουρλιάξουμε. Δίκιο έχεις. Αλλά ποιος χάνει; Και οι δύο. Υπάρχει τρόπος να κερδίσουν και οι δύο, δηλαδή κι εσύ να δανείζεσαι κι αυτοί να μη δώκουνε μια; Υπάρχει! Κατ΄αρχήν οι Ευρωπαίοι ονειρεύονται να δώκει τα φράγκα το ΔΝΤ - οι καρμίριδες! - αλλά να κοντρολάρουνε αυτοί την κατάσταση. Λες και το ΔΝΤ - οι αμερικάνοι δηλαδή - τρώνε κουτόχορτο. Αν το ΔΝΤ δώκει φράγκα θα μπαστακωθεί και θα παίζει με την ισοτιμία του Ευρώ πεντόβολα! Κι άσε τους Ευρωπαίους να κουρεύονται. Άρα το ΔΝΤ δεν είναι λύση παρόλο που πολύ το ακούς. Η λύση είναι οι Οίκοι. Ναι ρε φίλε οι Οίκοι! Όχι ρε αυτοί που σκέφτεσαι. Αυτοί είναι πιο τίμιοι. Οι άλλοι οίκοι. Οι Φιτσ και οι φίλοι του.
Δεν θα με εξέπληττε λοιπόν, οι τρεις Οίκοι να βγάλουνε μια ωραία εκθεσούλα που να λένε "και τι ωραία που τα κάνει ο Γιώργος" και "πόσο τα συμμαζεύει τα πράματα" και τέτοια. Ξέρουνε αυτοί τα κόλπα, να σου κατεβάσουνε λιγουλάκι - όσο χρειάζεται - τα σπρέντ ώστε να δανείζεσαι πανάκριβα, οι Ευρωπαίοι να μη βάλουνε μια, να σε επιτηρούνε μια χαρά κι εσύ να είσαι ευχαριστημένος μέχρι τα επόμενα μέτρα αλλά και η Κυβερνησάρα μας να δηλώνει περήφανη που τα καταφέραμε "μόνοι μας"!
Γράφτο λοιπόν κι έχε το να το λες στα καρντάσια σου. Όπου νάναι θα βγούνε οι Οίκοι και θα καθαρίσουνε για πάρτη μας. Μόνο ρε συ, πες τους που το διάβασες πρώτα ντάξει;Δημοσίευση σχολίου