16 Ιαν 2008

'Οχι Άλλα DVD! ('Ημαρτον!)

Ο χαρακτήρας του παρόντος ιστολογίου είναι αμιγώς πολιτικός. Εντούτοις, φιλοδοξεί να μην διατυπώνει μόνο αναλύσεις περί των πολιτικών τεκταινομένων αλλά να αφουγκράζεται τις κοινωνικές μεταβολές και να τις ερμηνεύει στο βαθμό που μπορεί από την σκοπιά της πολιτικής επικοινωνίας. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι δεν έχουμε φιλοδοξία να αρθρώσουμε λόγο καταγγελτικό απέναντι σε οποιαδήποτε επικαιρότητα.
Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στην απίστευτη- για τα καθ' ημάς τουλάχιστον -προσπάθεια να εμποτισθεί ο δημόσιος διάλογος με ανούσια, επικίνδυνα και απάδοντα των ελάχιστων ορίων αξιοπρέπειας στοιχεία. Δεν θα επεκταθούμε καθόλου σε περαιτέρω σχολιασμό, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο έστω και κατ' ολίγον διολίσθησης σε αυτή την γλοιώδη και ολισθηρή ατραπό.
Παρακαλούμε θερμά τους αναγνώστες μας οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε κάποιο ιστολόγιο -είτε ως διαχειριστές είτε ως αναγνώστες - και μοιράζονται ίσως τις ίδιες ανησυχίες να αναρτήσουν ανάλογο -πολύ ταπεινά θα προτείναμε τον ίδιο- τίτλο σε κάποιο άρθρο ή σχόλιό τους. Εκτιμούμε ότι το διαδίκτυο, λόγω της διαμοιρασμένης και ευρείας χρήσης τους από ανθρώπους όλου του πολιτικού,κοινωνικού και ηλικιακού φάσματος, παρέχει τη δυνατότητα αντιστάθμισης της τρέχουσας -εν πολλοίς επιβαλλόμενης- ροής ειδήσεων από πλευράς των κυρίαρχων ΜΜΕ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν λείπει ούτε η αξιοπρέπεια ούτε η λογική από τη χώρα μας.

13 Ιαν 2008

Τρίτος Πόλος: Μια ιδέα για όλες τις εποχές!

Μετά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων μπορούμε πλέον -στηριζόμενοι σε δεδομένα και ευρήματα- να προχωρήσουμε σε μια αποτίμηση αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Κεντρικός πυρήνας του πολιτικού μας συστήματος εξακολουθεί να παραμένει το δικομματικό σύστημα. Τετριμμένο, αλλά αποτελεί αδιάψευστη πραγματικότητα σε πείσμα διαφόρων δημοσιογράφων,αναλυτών, πολιτικών και ποικίλων παραγόντων της δημόσιας ζωής. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην μεταπολιτευτική Ελλάδα παραμένει αλώβητη. Οι μεγάλες λαϊκές μάζες συσπειρώνονται γύρω από "οικογενειακά" - και εν πολλοίς πελατιακά- κέντρα εξουσίας, ενώ αποστρέφονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους ιδεολογικά και άλλα κατασκευάσματα του τύπου "αριστερή στροφή", πειράματα "φιλελευθερισμού", ανανεώσεις χολυγουντιανής προέλευσης και παρόμοια φληναφήματα. Σε βάθος χρόνου, το τοπίο δεν έχει αλλάξει, μολονότι αρκετοί προσπαθούν να δουν ή να κατασκευάσουν την ανάδυση ενός νέου χάρτη πολιτικών συσχετισμών. Η εξουσία παραμένει στα χέρια των δύο κεντρικών μονομάχων -και αναφερόμαστε στους κ. Καραμανλή και Παπανδρέου και όχι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ- ενώ κάθε άλλη προσπάθεια στατιστικά τουλάχιστον παραμένει καταδικασμένη να γεμίσει όχι πάνω από μια το πολύ σελίδα στα βιβλία της ιστορίας του μέλλοντός μας. Το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να απομονώσει κανείς από τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα είναι η άρρηκτη διασύνδεση των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού καταγράφεται πλέον η ταυτόχρονη πτώση τους, με σταθερή όμως τη μεταξύ τους διαφορά. Το στοιχείο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού επιτρέπει να εξαχθεί το αβίαστο συμπέρασμα ότι η αποδυνάμωση του ενός οδηγεί σε όμοια φαινόμενα και στο άλλο. Το υποψιαζόμασταν όταν μιλούσαμε για δικομματισμό αλλά τώρα είναι προφανές. Συνεπώς η στρατηγική των δύο μονομάχων δεν μπορεί παρά να είναι εκείνη που θα ονομάζαμε "win-win" με τη σύγχρονη ορολογία. Ο δικομματισμός θα αναπτύξει-εκουσίως ή ακουσίως- στρατηγικές συμβίωσης αν θέλει να επιβιώσει ως σύστημα και αυτό θα κάνει. Δείγματα αυτής της συμβίωσης μπορεί κανείς να διακρίνει και στην τρέχουσα επικαιρότητα, όπου η κρίση "Ζαχόπουλου" επιτρέπει την αθόρυβη δρομολόγηση εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, ενώ οι επερχόμενες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιτρέψουν στην Κυβέρνηση να απαλείψει τα επικοινωνιακά της προβλήματα.
Στην απέναντι όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως η νέα "υπερπαραγωγή" στις οθόνες του πολιτικού μας "σινεμά". Ο νέος που έρχεται από το πουθενά για να πάρει την κόρη από τα χέρια του κουρασμένου βασιλιά-πατέρα και να την πάει στο δικό του μαγικό βασίλειο. Καλό το παραμύθι. Έχει και ένα "δράκο" να βρίσκεται εκεί: την κ. Παπαρήγα. Για να επανέλθουμε όμως στη σοβαρότητα που πρέπει (;) να διακρίνει ένα πολιτικού περιεχομένου ιστολόγιο παρατηρούμε το εξής: ο κ. Αλαβάνος είχε ένα παρελθόν που δεν χρειαζόταν να προστατεύσει γιατί πολύ απλά το παρελθόν δεν αλλάζει. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει ένα μέλλον - το δικό του πολιτικό μέλλον- να διαμορφώσει. Και το μέλλον αλλάζει. Και χρειάζεται ενίοτε προστασία. Θα επανέλθουμε.


Technorati Tags: , , , , , , , , ,

8 Ιαν 2008

Πνεύμα και Ηθική!

Θα θυμάστε βεβαίως την ατάκα που επαναλάμβανε ο Αυλωνίτης στην αξέχαστη κωμωδία. Δυστυχώς, η επικαιρότητα αποδεικνύεται κι αυτή απολύτως διασκεδαστική, αφού η τρέχουσα επιλογή του "σκηνοθέτη" της επικοινωνιακής πολιτικής είναι το κωμικό δράμα. Το σκηνικό λοιπόν που έχει δημιουργηθεί περιστρέφεται γύρω από την έννοια της "δέσμευσης των εξελίξεων". Η σύγχρονη πολιτική επικαιρότητα και ιδιαίτερα οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο εσωτερικό του εκλογικού σώματος εξαναγκάζει τους μεγάλους παίκτες - τα κόμματα εξουσίας - αλλά και τις παραδοσιακές περιφερειακές πολιτικές δυνάμεις να ελέγξουν κατά το δυνατόν την κατάσταση. Η καθήλωση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης γύρω από μη-πολιτικά ζητήματα αποτελεί δοκιμασμένη και αποτελεσματική τακτική προστασίας, εντούτοις λειτουργεί μόνο στο πεδίο του χρόνου, ήτοι για βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Οι εμπνευστές του ευελπιστούν ότι οι επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις -συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκλογή αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ-θα απορροφήσουν στη συνέχεια τους μεσοπρόθεσμους κραδασμούς επαναφέροντας την εικόνα σε γνωστές περιοχές.
Βεβαίως, η παραπάνω κατάσταση συνεπικουρείται από τη σταδιακή ηλικιακή ανανέωση του εκλογικού σώματος θεωρώντας ότι αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού στην επικαιρότητα "ηθικολογίας". Αναμένουμε περισσότερα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων ώστε να εκτιμήσουμε την τάση και να αναλύσουμε ενδελεχέστερα τις εξελίξεις.


Technorati Tags:

5 Ιαν 2008

Η Πολιτική της Κλειδαρότρυπας

Για μια ακόμη φορά η επικαιρότητα προσανατολίζεται - εντέχνως- στην αναδίπλωση ενός reality show με όλες τις προϋποθέσεις προσέλκυσης υψηλής τηλεθέασης. Σασπένς, μυστήριο, εξουσία, ερωτικό στοιχείο, σταδιακή αποκάλυψη της πλοκής. Αναφερόμαστε, προφανώς, στην υπόθεση "Ζαχόπουλου" η οποία επισκιάζει και υπερκαλύπτει την τρέχουσα πολιτική ζωή. Το σύνολο της κοινής γνώμης αλλά και του δημοσίου διαλόγου έχει προσαρτηθεί σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν στο πολιτικό περιθώριο ζητήματα ουσίας όπως το ασφαλιστικό, η παιδεία- θα θυμάστε προφανώς τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης "σεζόν"- το περιβάλλον, η προβληματική καθημερινότητα των πολιτών, η υγεία και πλείστα άλλα. Βεβαίως είναι προφανές το ευκαιριακό και το πρόσκαιρο του ζητήματος εντούτοις όμως δεν παύει να απομακρύνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από θέματα που άπτονται της πραγματικότητας και όχι της εικονικής ζωής που θεραπεύουν τα τηλεοπτικά και λοιπά μέσα επικοινωνίας.
Η Κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση σε κάποιο βαθμό, επιθυμούσαν μια μετατόπιση της πολιτικής θεματολογίας από τα ζητήματα ουσιαστικής πολιτικής προς μια ελεγχόμενη "ουδέτερη", πολιτικά, επικαιρότητα. Αντίτιμο της επιτυχίας του εγχειρήματος δεν είναι παρά η ενίσχυση της εξωθεσμικής ισχύος των μέσων μαζικής επικοινωνίας, στην ευχέρεια των οποίων και βρίσκεται έλεγχος της ροής των γεγονότων και της πληροφόρησης. Από την άλλη, η εξέλιξη της πραγματικής πολιτικής-σε θέματα όπως αυτά που προαναφέρθηκαν-περνά στο ημίφως, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Μετά την απόδοση χώρου πολιτικών ελιγμών και άσκησης αντιπολίτευσης στο "αριστερό" μέρος του πολιτικού φάσματος μέσω της διαδικασίας της "ασφαλιστικής μεταρρύθμισης"-όπου ο ΣΥΝ ηγήθηκε του αντικυβερνητικού λόγου-τώρα, για λόγους ισορροπίας, η θεματολογία κινείται σε χώρους παραπολιτικής, ηθικών αξιών, εκβιασμών και μυστηρίου, όπου ο ΛΑΟΣ θα αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη. Κοινός παρονομαστής και των δύο πρόσφατων μειζόνων επικοινωνιακών ζητημάτων δεν είναι παρά η απαξίωση πολιτικών στελεχών του Κυβερνητικού σχήματος - Μαγγίνας και Ζαχόπουλος- με απώτερο στόχο το προφίλ του Πρωθυπουργού και την σημαία της ηθικής ακεραιότητας που τόσους "πόντους" έχει προσθέσει στα εκλογικά ποσοστά του κόμματος της ΝΔ.
Συμπερασματικά, δεν αναμένουμε σπουδαίες πολιτικές εξελίξεις-παρά τους βαρύγδουπους τίτλους των μέσων-και μάλλον αμελητέα φθορά των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ. Η παλινδρόμηση του κυρίαρχου αντιπολιτευτικού λόγου ανάμεσα στα δύο μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα -ΣΥΝ και ΛΑΟΣ- τείνει να κινείται μάλλον εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο εις βάρος της ΝΔ. Ο πολίτης που δεν επιλέγει το κυβερνών κόμμα, ουσιαστικά το ενισχύει επιλέγοντας προτάσεις που δεν μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία. Σταδιακά ενισχύεται ο ρόλος και ο λόγος των ΜΜΕ, κάνοντας ολοένα και πιο ορατό το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός πολιτικού σχήματος ανάλογου με εκείνου που ανέδειξε τον Μπερλουσκόνι στην γειτονική Ιταλία. Αναμένονται κινήσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ώστε να προστατευθεί ο δικομματισμός αλλά και οι "παραδοσιακές" πολιτικές αξίες και οικογένειες.


Technorati Tags: , , ,

Ακολουθήστε μας στο Twitter

AddThis

Bookmark and Share

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

TYXAIOS POLITICAL ANALYSIS

TYXAIOS POLITICAL ANALYSIS
Strategic Consulting and Risk Management

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ