10 Δεκ 2007

Οι Άρχοντες των Δαχτυλιδιών:Το Νέο Παιχνίδι της Πολιτικής Σκηνής!

Σημειώναμε στο προηγούμενο άρθρο μας-περίπου ένα μήνα πριν-σχετικά με τις κυβερνητικές στοχεύσεις που φαίνεται ότι υποκρύπτονται πίσω από την προβολή -και μάλιστα ιδιαίτερα έντονη-της κοινωνικής ατζέντας (ξεκίνησε με το ασφαλιστικό στο δρόμο μας προέκυψε και το ζήτημα της "Ολυμπιακής"): "τα οφέλη αυτά εκτιμώνται από την Κυβέρνηση ως ιδιαιτέρως σημαντικά,
εφόσον οι αναμενόμενες "ζημίες"-όπως η δοκιμασία της συνοχής της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ καθώς και η "τύχη Πολύδωρα" ή
"Γιαννίτση" αν προτιμάτε, η οποία αναμφιβόλως επιφυλάσσεται για τους
αρμόδιους υπουργούς-κρίνονται ως αποδεκτές."
Κατά το δεύτερο ήμισυ δικαιωθήκαμε-παρακολουθούμε όλοι το ινδικό σήριαλ "Μαγγίνα"-ενώ αναμένουμε και επεισόδια αναφορικά με το πρώτο μέρος της εκτίμησής μας. Για να συνοψίσουμε, στο προηγούμενο άρθρο μας εκτιμήσαμε πως τρεις είναι οι στοχεύσεις της κυβερνητικής παράταξης στην παρούσα φάση: αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχου διαχειριστή του αντικυβερνητικού μετώπου, την επικοινωνιακή "εξαφάνιση" του ΛΑΟΣ, ως του αδύναμου κρίκου στα κοινωνικά ζητήματα και τέλος στην πρόκληση του κ. Βενιζέλου να πάρει θέση και μάλιστα διάφορη από εκείνη του "Παπανδρεϊκου" ΠΑΣΟΚ.
Πως ανταποκρίνεται το πολιτικό σύστημα στον κυβερνητικό σχεδιασμό; Ο κ. Αλαβάνος, ως οξυδερκής πολιτικός, εκτίμησε την καταλληλότητα της στιγμής και ξεκίνησε το παιχνίδι των δαχτυλιδιών προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο-τον Αλέξη Τσίπρα-ως διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος. Οπωσδήποτε, η συγκυρία είναι ευνοϊκή ώστε να επιτευχθούν δύο αποτελέσματα: αφενός η αποδέσμευση του κ. Αλαβάνου και το πέρασμά του στη λίστα των καταξιωμένων Ελλήνων πολιτικών της "χρυσής εφεδρείας" και αφετέρου στην είσοδο του κ. Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή υπό τις πλέον ιδανικές συνθήκες αναφορικά με τα ζητήματα που κατ' εξοχήν αποτελούσαν προνομιακό πεδίο για την αριστερά. Να διευκρινίσουμε ότι με τον όρο "χρυσή εφεδρεία" αναφερόμαστε στην ομάδα εκείνη των πολιτικών που ενίοτε αποτελούν τη δεξαμενή στελεχών που αξιοποιούνται είτε από τα εκάστοτε κυβερνητικά σχήματα ως "αριστερό άλλοθι" είτε από την αντιπολίτευση ως σημαιοφόροι των "αριστερών στροφών".
Θα είναι λάθος-πολιτικό και επικοινωνιακό-από την πλευρά του κ. Παπανδρέου να μην "ηγηθεί", δια της συμβολικής προσωπικής του παρουσίας, των κινητοποιήσεων σχετικά με το ασφαλιστικό. Είναι τόσο εξόφθαλμο λάθος, ώστε αν όντως δεν αξιοποιηθεί η συγκυρία, τότε πράγματι το ΠΑΣΟΚ θα έχει εισέλθει σε μια περίοδο χωρίς ουσιαστική πολιτική παρουσία. Τόσο απλά. Εκτιμάμε ότι αυτό αναμένει και η πλευρά Βενιζέλου για να αναλάβει ουσιαστική πολιτική και επικοινωνιακή δράση, αρπάζοντας-κυριολεκτικά!-το δαχτυλίδι από τον κ. Παπανδρέου.
Τέλος, μολονότι κοινότοπη, εντούτοις παραμένει εντυπωσιακή η σταθερή επανάληψη του ιδίου pattern δράσης του πολιτικού παρασκηνίου: Προβάλλεται μια σειρά μέτρων, αποφάσεων, απόψεων, προτάσεων ή προθέσεων της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, συσσωρεύεται ή διοχετεύεται η δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένο υπουργό ή στελέχη. Αυτά "φθείρονται" επικοινωνιακά, χωρίς να υλοποιείται ουσιαστικό έργο -ή μεταρρύθμιση αν θέλετε!- και στη συνέχεια παίρνουν την άγουσα.
Το σχήμα αυτό τείνει να παγιοποιηθεί, προβάλλοντας την εξωθεσμική ισχύ του όλο και πιο συχνά όλο και πιο έντονα. Θα "παίξει"¨άραγε και στους Άρχοντες των Δαχτυλιδιών;


Technorati Tags: , , , , , , , , , , ,
Δημοσίευση σχολίου