5 Φεβ 2009

ΠΑΣΟΚ: Κουτουρού και Φιρίκια...εκεί στη Λαϊκή!

             
              Η συνέντευξη τύπου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν η κατακλείδα σε μια σειρά πρόσφατων επικοινωνιακών κινήσεων του κόμματος, προκειμένου να τεθούν σε κίνηση τα αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος και να διαμορφωθούν συνθήκες προεκλογικού κλίματος, υπό την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου αλλά και υπό την τρέχουσα άκρως ευνοϊκή για την αξιωματική αντιπολίτευση δημοσκοπική συγκυρία.

              Η συγκρότηση των "επιτελικών κύκλων", η συνάντηση με τον κ. Αλαβάνο, η εικόνα του κ. Παπανδρέου στο λιμάνι του Πειραιά στην αχλύ των δακρυγόνων και τέλος η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, ήρθαν πανηγυρικά να σηματοδοτήσουν το -επικοινωνιακό - τέλος της πασοκικής εσωστρέφειας και να επικοινωνήσουν στην κοινωνία το μήνυμα της εκλογικής ετοιμότητας και της ικανότητας του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στην εξουσία.

              Εκεί ήρθε το σφάλμα. Το επικοινωνιακό ολέθριο λάθος που μπορεί να αναστρέψει όχι - εισέτι - την πτωτική πορεία της Νέας Δημοκρατίας αλλά την άνοδική τάση των ποσοστών του κ. Παπανδρέου και του κόμματός του. Η συνένευξη τύπου εμπεριέχει το δυναμικό ανατροπής των τρεχόντων συσχετισμών και μπορεί να επηρεάσει τις επερχόμενες εξελίξεις. Ας δούμε γιατί.

               Στη δική μας ανάλυση, που από καιρό έχουμε ήδη διατυπώσει, η κοινωνία έχει οδηγηθεί σε μια κατάσταση δυναμικής ισορροπίας άκρως ευαίσθητης, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών και άλλων δεδομένων. Τις εκφάνσεις της κατάστασης αυτής της διαπιστώνουμε ήδη, με τις εξάρσεις βίαιων αντιδράσεων αλλά κυρίως με τις γρήγορες μεταβολές στη στάση του εκλογικού σώματος. Η "ευαισθησία" παράγει νευρικότητα στο κοινωνικό σώμα. Σε αυτό το περιβάλλον η Νέα Δημοκρατία είχε ήδη απωλέσει το λεγόμενο "ηθικό πλεονέκτημα" ενώ παραλληλα οι εσωτερικές διεργασίες στον κοινωνικό ιστό που συνοπτικά θα αποκαλούσαμε "η διάλυση του μεσαίου χώρου" την απομάκρυναν απότομα από την πρώτη θέση των  δημοσκοπήσεων. Το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα υπό την ηγεσία του κ. Παπανδρέου -έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σχετικά με το επικοινωνιακό προφίλ του πολιτικού ανδρός -καρπώθηκε τη φθορά, όχι όμως και την απαραίτητη πολιτική ισχύ. Το "καύσιμο" δηλαδή που μπορεί να προωθήσει ένα κόμμα στην εξουσία. Ο κ. Παπανδρέου υπολείπεται σε "καταλληλότητα", ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει ασθενή εικόνα σε μια σειρά ποιοτικών δεικτών. Δεν ήταν όμως μακρυά από την επικράτηση, αφού το κεφάλαιο "Καραμανλής" της Νέας Δημοκρατίας ήταν ήδη έτοιμο να αναλωθεί πρώτα στο εσωκομματικό πεδίο, στη συνέχεια στην κοινωνία και ότι θα απέμενε θα ήταν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του "ήπιου", "ενωτικού" και "αριστερού" Παπανδρέου. Οι έννοιες σε εισαγωγικά διότι για εμάς απεικονίζουν - για τεχνικούς λόγους - επικοινωνιακές έννοιες. Εδώ έχει αξία να αναφέρουμε το μοναδικό -κατά την άποψή μας- εύρημα με πολιτική ενέργεια: την ραγδαία επιδείνωση των ποσοστών φτώχιας στη χώρα μας. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό, με την κατάλληλη επικοιωνιακή και πολιτική διαχείρηση να αποτελέσει το φορέα ενίσχυσης του πολιτικού δυναμικού του κ. Παπανδρέου.
 
               Αντ' αυτού, ήρθε το λάθος. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε στη συνεντευξη τύπου όχι ως η δύναμη που μπορεί να προσφέρει λύσεις. Παρουσιάσθηκε ως ο εκλεγείς Πρωθυπουργός. Διαμόρφωσε τέτοιο κλίμα που ερωτήθη ακόμη και περί ενδεχόμενης υπουργοποίησης συγκεκριμένων προσώπων. Δεν παρουσίασε απτές πολιτικές επιλογές και διεξόδους. Θεώρησε εαυτόν, ως πρόσωπο και όχι ως πολιτική, ταυτιζόμενο με τη λύση. Αλλαζονικό, έντονα εξουσιαστικού χαρακτήρα προφίλ σε μια πολιτική πραγματικότητα που απάδει από τέτοιες παρουσίες. Παράλληλα, ήρθε σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα εικόνα του, την οποία ο ίδιος είχε συνθέσει πό καιρού. Η λελογισμένη αντιπολιτευτική γραμμή, η ήπια πολιτική παρουσία θα προσμετρούσε αθροιστικά σε συνθήκες κρίσης. Αντ΄αυτού επέμεινε στην προώθηση αβέβαιων εξελίξεων, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο διεξόδου από την κρίση. Πιο απλά, ζήτησε εκλογές δεν απήντησε πως θα αντιδράσει στην -πολύ πιθανή - περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας. Το εκλογικό σώμα -σε όλες τις μετρήσεις - εμφανίζεται έντονα φοβικό με πρώτιστο ζήτημα την οικονομική δυσπραγία. Στο ερώτημα αυτό ο κ. Παπανδρέου απήντησε με την αβεβαιότητα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Ακόμη κι αν είχε λύσεις για όλα τα ζητήματα στην τσέπη του σακακιού του, η εικόνα που παρουσιάσθηκε και εκείνη που θα παραμείνει προς αποτίμηση είναι το αίτημα της αντιπολίτευσης για είσοδο σε μια εκλογική δίνη, χωρίς και η αιτούμενη πολιτική δύναμη να έχει προδιαγράψει την έξοδο.

              Τα επικοινωνιακά σφάλματα του ΠΑΣΟΚ μπορούν να αναστρέψουν την πορεία προς τις εκλογές; Κατά τη γνώμη μας όχι. Η δρομολόγιση της εκλογικής αναμέτρησης έχει ήδη ξεκινήσει από την Κυβέρνηση, όπως αναλύσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις, όμως η αναστροφή της τάσης υπέρ του κυβερνώντος κόμματος είναι εξαιρετικά δύσκολή. Το ερώτημα που παραμένει όμως είναι εάν το ΠΑΣΟΚ όντως επιθυμεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να έχει ως πολιτική οντότητα την απαραίτητη επαφή με το εκλογικό σώμα και τις κοινωνικές διεργασίες. Είναι αλλού! Εξ' ου και ο τίτλος από τη γνωστή παρωδία του "ΟΛΑ9"!
            


1 Φεβ 2009

Νέα Δημοκρατία: Acta est Fabula Plaudite!

              Όψιμα καλή χρονιά πιστέ μου αναγνώστη! Εξάλλου, πρωτοχρονιάτικες πίτες θα κόβεις μέχρι το Μάρτη έτσι που τα φέρνει η περίσταση. Από τη μια η οικονομική κρίση, από την άλλη το προεκλογικό νταβαντούρι, κόμματα, πολιτικοί και πολιτικάντηδες θα σε κάνουν μόνιμη γλάστρα στις πάσης φύσεως εκδηλώσεις, αλλά εσύ το παντεσπάνι σου θα τόχεις. Άσε που μπορεί να σου πέσει και το φλουρί και να κερδίσεις καμιά δωρεάν ετήσια συνδρομή στο κόμμα. Φίνα!
              
               Πολλά και διάφορα τα "συμβάντα" στους δυο περίπου μήνες που είχαμε να τα πούμε. Να στα πω δηλαδή γιατί αν περιμένω από σένα... . Επεισόδια στην Αθήνα, ανασχηματισμοί, ζιγκ-ζαγκ στις εθνικές με τους αγρότες. Έμπαινες εσύ στα blog να βρεις κανά κείμενο, κανά άρθρο, καμιά ανάλυση. Μούγκα από μας. Αλλά στο έχω ξαναπεί. Εδώ δεν είμαστε ιστολόγιο ειδήσεων. Εδώ μας ενδιαφέρει η πολιτική επικοινωνία και η ανάλυσή της. Θα μου πεις, με το δίκιο σου, όλα αυτά που γίνανε δεν ήταν στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας; Όχι αγάπη μου! Δεν ήταν. Ήταν το ίδιο χιλιοειδωμένο και τρισχιλιοαναλυμένο μοτίβο της ελληνικής πραγματικότητας. Καρμπόν σου λέω παιδί μου! Θλιβερά τα γεγονότα -πρωτότυπο αυτό, έτσι; -αλλά τόσο μονότονα επαναλαμβανόμενα που δεν επιδέχονται άλλης ανάλυσης. Θα σου πω ένα μυστικό έτσι για το καλό του χρόνου. Ό,τι είδες μέχρι τώρα, δεν περιήχε "πολιτική ενέργεια". Δεν ήταν ικανό δηλαδή να δρομολογήσει εξελίξεις ή να αλλάξει το "ρουν" των πραγμάτων. Διαφωνείς; Είδες εσύ στις δημοσκοπήσεις μεγαλειώδη καθίζηση των μεγάλων κομμάτων; Όχι. Είδες να αλλάζουν συσχετισμοί δυνάμεων; Όχι. Είδες νέα κόμματα ή άλλες πολιτικές εκφράσεις να βγαίνουν από την ένταση; Όχι. Άρα όπως σου τα είπα στο προηγούμενο post, έτσι τα ξαναβρίσκω. Θυμάσαι τι σου είπα; Όχι, που να θυμάσαι! Θα στο πω και πάλι αν βαριέσαι να το ματαδεις:"Αναμένουμε δημοσκοπικά δεδομένα μετά τη συζήτηση και την ψήφιση του
Προϋπολογισμού, ώστε να εκτιμήσουμε περί των πρόωρων εκλογών." Τι ακούς τώρα, μετά από τόσα και τόσα; Περί πρόωρων εκλογών δεν ακούς; Ε, γι' αυτά θα πούμε και τώρα. Είδες που δε χρειάστηκε να διαβάζεις άσχετα;

                Λοιπόν, φίλε μου τα πράματα είναι πολύ απλά. Τα έβαλα κάτω, τα μελέτησα, διάβασα και καμιά δεκαριά τόμους περί πολιτικής επιστήμης, επικοινωνίας και τα τοιαύτα και δεν έβγαλα άκρη. Ρε σύ λέω, τρελλαθήκανε αυτοί στο γκουβέρνο; Με ένα χάσμα δημοσκοπικό όσο ο μισθός σου από του μέσου Ευρωπαίου (!) θα πάει η ΝουΔου σε εκλογές; Ξαναδιαβάζω. Θα πάει κατά το Μάρτη-Απρίλη και θα τις χάσει, γράφει ένας μεγαλοσχήμονας καθηγητάς και συνεχίζει: θα τις χάσει μεν, αλλά με το δεδομένο εκλογικό νόμο δεν θα τις κερδίσει και κανείς άλλος! Θα κάνει και καλά (ντε μεκ που λένε στη Σαλόνικα) μια προσπάθεια ο Γιώργος να συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα, βεβαίως  εν μέσω κρίσης όλα αυτά, και μετά στις Ευρωεκλογές θα ξαναγίνει το πατιρντί και λίγο ο φόβος του κόσμου, λίγο το επικοινωνιακό μπάχαλο του ΠΑΣΟΚ, λίγο η οξεία αριστερή ρητορική του Αλέξη, θα επιστρέψει θριαμβευτής ο Καραμανλής και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Μέχρι το 2010 βλέπουμε κι έχει ο Θεός!

                Μπαρμπούτσαλα! Όπως τ' ακούς! Σου είπα τα πράματα είναι απλά. Πιο απλά από όσο φαντάζεσαι. Άκου λοιπόν. Η ΝουΔου με τον Καραμανλή έχει τελειώσει ως Κυβέρνηση. Μα, θα μου πεις, η ψαλίδα κλείνει, ο Καραμανλής είναι ο καταλληλότερος, άλλαξε την οικονομική του πολιτική επί το λαϊκότερον και θα μοιράσει  και DVD με τη "μαρία την άσχημη". Κατ' αρχάς θα σου πω ότι τόσο μεγάλη ψαλίδα δεν την αντιμετωπίζει ούτε το πιο δυνατό σαμπουάν δύο σε ένα. Για τα άλλα άκου παρακάτω.

                Η δημοσκοπική διαφορά της ΝουΔου με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διαφορά που αναφέρεται σε πολιτικές συντεταγμένες. Δηλαδή, το εκλογικό σώμα στην παρούσα περίοδο δεν αναζητά διαφορετικού τύπου γενική πολιτική. Έχει εμποτιστεί και θα εμποτίζεται διαρκώς στο ερχόμενο διάστημα με την ιδέα της οικονομικής κρίσης οπότε οι πολιτικές του επιλογές θα ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις που επιβάλλει η δυσμενής οικονομική  συγκυρία. Με πιο απλά λόγια, δεν προτιμά το κόμμα του κ. Παπανδρέου επειδή πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να μοιράζει χρήμα την επαύριον των εκλογών. Έτσι εξηγείται το δημοσκοπικό εύρημα της "καταλληλότητας" του κ. Καραμανλή. Ο "Καραμανλής-πολιτική εικόνα" δηλαδή το "πακέτο" πολιτικής που συμβολίζει ο κ. Καραμανλής είναι αυτό που προκρίνεται από το εκλογικό σώμα. Το μήνυμα της κοινωνίας είναι σαφές: "θεωρώ την πολιτική Καραμανλή επιβεβλημένη. Όχι ευχάριστη, αλλά αναγκαία". Δεν επιθυμεί όμως αυτή πολιτική να ασκηθεί από τη Νέα ΔΗμοκρατία αλλά από το ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας-υπέρ του ΠΑΣΟΚ- είναι εκείνη που απεικονίζει την άλλη  επιλογή του εκλογικού σώματος: "Θέλω αυτήν την πολιτική να την εφαρμόσει ο άλλος πολιτικός πόλος εξουσίας: το ΠΑΣΟΚ". Για να είμαι ακριβέστερος: το κόμμα αντι-ΝουΔου.
               
                Το εκλογικό σώμα έχει αποστραφεί από την εικόνα που συνέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τον εαυτό της και τον ηγέτη της. Δεν έχει πρόβλημα με την εφαρμοζόμενη πολιτική, απλά αποστρέφεται αυτό που "έγινε" η Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ προηγείται, με προβληματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτός είναι ο λόγος που αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αντιστραφεί. Ανεξάρτητα από τη ροή της πραγματικής πολιτικής, η διαφορά θα παραμείνει. Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπέρασε τα προβλήματά του, επικοινωνιακά και πολιτικά. Ούτε ο κ. Καραμανλής ξαφνικά άλλαξε πολιτική παρουσία. Απλώς το εκλογικό σώμα δεν έχει άλλη επιλογή εξουσίας. Συνεπώς, ανεξαρτήτως παροχών και άλλων τετριμμένων επιλογών η Νέα Δημοκρατία με την παρούσα σύνθεση χάνει τις επόμενες εθνικές εκλογές. Και θα χάσει όσες απαιτείται, γιατί το εκλογικό σώμα δείχνει την επιθυμία του να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Μάλλον όχι το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς, αλλά οτιδήποτε αντι-ΝουΔου.

                Και τώρα με το δίκιο σου θα μου πεις: Καλά ρε φίλε, πιο πάνω δε μας είπες ότι μόνο τρελλός θα κάνει εκλογές για να τις χάσει; Και καλά τώρα, αυτά που γράφεις εδώ δεν τα ξέρουν άλλοι δέκα πολιτικοί αναλυτάδες-συμβουλάτορες; Θα σου απαντήσω, εδώ και τώρα! (που το θυμήθηκα ε!)
             
                 Λοιπόν, το πρόβλημα του Καραμανλή δεν είναι να μη χάσει τις εκλογές. Αυτό μάλλον το έχει καταλάβει. Το θέμα είναι να μη χάσει την ηγεσία του κόμματος. Θα στο πω απλά για να το πιάσεις. Εντάξει, χάνει τώρα τις εκλογές και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Παπανδρέου γίνεται Πρωθυπουργός. Η οικονομική κρίση θα "γονατίσει" την όποια Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία. Ξεκινώντας από το 2010 το νωρίτερο, όποιος είναι αρχηγός της ΝουΔου θα είναι και ο εν δυνάμει μεθεπόμενος Πρωθυπουργός. Αν είναι ο Καραμανλής τότε αυτός. Αν όμως είναι η Ντόρα;;;;

                 Άκου τώρα τι γίνεται. Πρώτον στον ανασχηματισμό έδωσε "πόντους" που λένε στο Σαμαρά.Κλασσική αντι-Μητσοτακική κίνηση πρώτου μεγέθους, ξεκάθαρο το μήνυμα, και μην ακούς τι σου λένε περί "ανασχηματισμό Ντόρας". Δεύτερον, πάρε το σενάριο που μάλλον έχει δρομολογηθεί: Είμαστε η ΝουΔου έτσι; Δίνουμε πολλά σε πολλούς. Μειώνουμε την ψαλίδα όσο μας παίρνει. Κάνουμε πρόωρες εκλογές περί τον Μάρτη-Απρίλη. Χάνουμε με μικρή διαφορά. Το ΠΑΣΟΚ είτε κάνει είτε δεν κάνει Κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή δε θα κρατηθεί για πολύ. Ξαναπάμε σε εκλογές. Πότε; Δεν ξέρουμε, μπορεί με τις Ευρωεκλογές αλλά μπορεί και πιο μετά ή και πιο πριν. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ενδεχόμενη συγκρότηση και βιωσιμότητα μιας Κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Οπωσδήποτε πάμε σε εθνικές εκλογές το 2010. Τότε, βλέπουμε. Κι αν  ο κόσμος έχει "πάθει" από τη συγκυβέρνηση, την κρίση ή το ΠΑΣΟΚ από μόνο του (ποτέ δεν ξέρεις!)  τότε τσουπ! πάλι ο Καραμανλής Πρωθυπουργός! Στη χειρότερη; Άσε το Γιώργο να "βγάλει το φίδι -της κρίσης!- από την τρύπα και μετά ξανάρχομαι. Έτσι κι αλλιώς εμένα θα θυμούνται ως εκείνον που έδινε παροχές με την κρίση!"
               
               Αν όμως δεν κάνουμε πρόωρες εκλογές; Ε, τότε μετά τις Ευρωεκλογές -που η πτώση της ΝουΔου θα είναι άνευ προηγουμένου!- η Ντόρα θα έχει μεταμορφωθεί σε μαινάδα! Μην ξεχνάτε ότι έτσι και χάσει σε εθνικές εκλογές η ΝουΔου, οι βουλευτές της θα πέσουν περί τους 90-φεύγα, από τους 152! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Καμμιά 70ριά δυσαρεστημένα μεγαλοστελέχη, που όχι μόνο δεν υπουργοποιήθηκαν αλλά έχασαν και τη βουλευτική τους έδρα (και αποζημίωση βέβαια αλλά μάλλον είναι υπεράνω!). Η Ντόρα λοιπόν θα έχει στη διάθεσή της γύρω στον ένα χρόνο να πείσει μια "φοβισμένη" ΝουΔου πως ο Καραμανλής όχι μόνο "απαξίωσε" το κόμμα στις Ευρωεκλογές αλλά πάει και για μεγάλη ήττα στις επερχόμενες - λόγω μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας-εθνικές εκλογές. Πιστεύετε ότι πραγματικά ο Καραμανλής θα μπορεί να κρατηθεί στην ηγεσία του κόμματος;

               Φαίνεται ότι οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον μονόδρομος για τον κ. Καραμνλή. Δυστυχώς, όχι εξαιτίας πραγματικών εθνικών λόγων αλλά εξαιτίας εσωτερικών κομματικών συσχετισμών. Εμείς όμως δεν θα κλείσουμε χωρίς τη δική μας άποψη. Μπορεί να "σωθεί" η παρτίδα για τη Νέα Δημοκρατία; Κατά την άποψή μας ναι. Αρκεί να αλλάξει ριζικά εικόνα, αξιοποιώντας την ευκαιρία της οικονομικής κρίσης. Μια εξαιρετική συγκυρία -όπως η κρίση- δικαιολογεί και λύσεις πρωτόγνωρες, που θα πιστωθούν όμως σε εκείνον που θα τολμήσει να τις υιοθετήσει. Ας αποφασίσει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε τολμηρές και ανέξοδες λύσεις, έστω και με το κίνητρο της πολιτικής της ιδιοτέλειας. Ας τοποθετήσει στη θέση του Υπουργού Οικονομικών μη πολιτικό καταξιωμένο πρόσωπο με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης για μια πενταετία. Ας του "φορτώσει" αυτού του μη πολιτικού προσώπου το βάρος να μηδενίσει τη γραφειοκρατεία, αποδυναμόνωντας την εξουσία της πανθομολουμένως προβληματικής δημόσιας διοίκησης. Ας του αναθέσει να απλοποιήσει άμεσα τον "κυκεώνα" του ετησίως μεταβαλλόμενου φορολογικού συστήματος. Κι ας το κρατήσει αυτό το σύστημα για μια πενταετία. Ας "επιβάλλει" δια ρητού νόμου την αδειοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εντός 2 ημερών. Αν δεν το ξέρεις αναγνώστη μου σήμερα είναι τρεις μήνες! Τουλάχιστον! Είναι απίστευτα τα μικρά και ανέξοδα που μπορούν να γίνουν ώστε ο κ. Καραμανλής να "ξεφύγει" από την πεπατημένη και να κερδίσει τις εκλογές αλλά το κυριότερο να φανεί χρήσιμος και ευχάριστος. Για τη χώρα.