28 Οκτ 2008

Οι ... "Μικροί" της Ελληνικής Πολιτικής Σκηνής

              Σε εκλογική δύναμη βεβαίως. Ποια η ανάλυσή μας για την πορεία των μικρότερων κομμάτων, την τρέχουσα περίοδο;
Ας τα δούμε ένα-ένα:

ΚΚΕ

              Γενικά, όπως θα έχετε παρατηρήσει, δεν αναφερόμαστε συχνά στο κόμμα της παραδοσιακής Αριστεράς. Πολιτικά αποτελεί ενδιαφέρουσα περίπτωση - εξάλλου είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα προσηλωμένο σε άκαμπτες ιδεολογικές αρχές - όμως επικοινωνιακά δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το ΚΚΕ κρατά "δεσμευμένες" σταθερές εκλογικές δυνάμεις (μην παρεξηγήσετε τον όρο) εφόσον δεν διήλθε μεταβολών σε κανένα δομικό του στοιχείο. Πιθανή αλλαγή της Γ.Γ.  κ. Παπαρήγα καθώς και η διαχείρηση από μέρους του της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν αυτή περάσει στην πραγματική οικονομία ίσως είναι τα γεγονότα που θα καθορίσουν την εκλογική του εξέλιξη, χωρίς  παρ' όλα αυτά να αναμένονται θεαματικές μεταβολές.

ΣΥΡΙΖΑ
            
              Έχουμε αναφερθεί και πάλι στην ιδιόμορφη επιλογή να διαχωρίσει τη θέση του Προέδρου από εκείνη του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας. Εκ των πραγμάτων η διαφορετικότητα αποτελεί μεν ευελιξία, δεν παύει όμως να θολώνει το μήνυμα προς το εκλογικό σώμα. Κόμμα εξουσίας ή κόμμα διαμαρτυρίας; Όταν δηλώνει κάτι ο κ. Τσίπρας, συμφωνεί ο κ. Αλαβάνος; Αυθόρμητα οι συνειρμοί παράγουν ερωτήματα και με τη σειρά τους αυτά αποδυναμώνουν την ένταση της εικόνας του κόμματος. Συνδυάζονται ή αποκλίνουν; Τα υπόλοιπα στελέχη πως ανταποκρίνονται; Το αιωρούμενο ερώτημα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ απαιτεί μεν το κατάλληλο timing αλλά οι εκλογές δεν αναβάλλονται για την αιωνιότητα. Ερωτηματικά που όσο δεν απαντώνται συγκεντρώνουν τη συμπάθεια πιστών οπαδών ή ευκαιριακών φίλων; Αναμένεται αντίστοιχα ταλάντωση των εκλογικών ποσοστών με καθοδική τάση, τόσο επιταχυνόμενη όσο θα διευρύνεται η εκ δεξιών πόλωση, θα εντείνεται η οικονομική κρίση και θα διατηρείται η "διπλή προσωπικότητα" του Συνασπισμού.

ΛΑΟΣ
            
              Ήδη αφιερώσαμε ένα ολόκληρο άρθρο μας στην πορεία καθώς και στην αναμενόμενη κατάληξη του ΛΑΟΣ, την πορεία του οποίου πασχίζει να διορθώσει ο χαρισματικός -επικοινωνιακά πάντοτε - αρχηγός του. Ενδιαφέρον πείραμα, χωρίς προοπτικές. Δημοσκοπικά έχει φθάσει στα όριά του και αναμένεται η κάθοδος.

Υ.Γ. Δεν μας απασχόλησε η παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας, ως ήδη προεξοφληθείσα σε επικοινωνιακό επίπεδο από το εκλογικό σώμα. Η όποια ζημία ή κέρδος των κομμάτων ήδη αποτυπώθηκε μετά τη ΔΕΘ στις μετρήσεις. Στο επόμενο άρθρο θα επιχειρήσουμε μια συνολική πρόβλεψη επί των αποτελεσμάτων που έρχονται, μετά το "πακέτο" εξελίξεων που διατρέξαμε πρόσφατα.
Δημοσίευση σχολίου