27 Νοε 2007

Ασφαλιστικό: Γιατί ο κ. Καραμανλής Ξαναμοιράζει την Τράπουλα;

Οι τελευταίες εξελίξεις που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στα δελτία ειδήσεων σχετίζονται με το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η Κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει την έντονη προβολή του θέματος. Επιφανειακά, η μεθοδολογία μοιάζει αυτοκαταστροφική, στον επικοινωνιακό τομέα. Έχει όμως αξία να αναλύσουμε και να συμπεράνουμε τις στοχεύσεις που επιδιώκει το κυβερνών κόμμα μέσω αυτών των επιλογών.
Συνολικά, το θέμα φαίνεται ότι έχει επιλεγεί από το κυβερνητικό επιτελείο ώστε να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση σημαντικών ωφελημάτων στο πεδίο της εικόνας και της επικοινωνιακής πολιτικής. Μάλιστα, τα οφέλη αυτά εκτιμώνται από την Κυβέρνηση ως ιδιαιτέρως σημαντικά, εφόσον οι αναμενόμενες "ζημίες"-όπως η δοκιμασία της συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ καθώς και η "τύχη Πολύδωρα" ή "Γιαννίτση" αν προτιμάτε, η οποία αναμφιβόλως επιφυλάσσεται για τους αρμόδιους υπουργούς-κρίνονται ως αποδεκτές. Ποια είναι όμως τα ωφελήματα που προσδοκά η κυβερνητική παράταξη;
Οπωσδήποτε η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, όπου η παρατεινόμενη εσωστρέφεια δεν επιτρέπει την αποδέσμευση του κ. Παπανδρέου ώστε να ασκηθεί συγκροτημένη και ισχυρή αντιπολίτευση, έχει ως συνέπεια την ανάδειξη - για μια ακόμη φορά - του ΣΥΡΙΖΑ ως του κυρίου φορέα άσκησης αντικυβερνητικής πολιτικής. Συνεπώς, καθίσταται φανερό ότι η κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική παγιώνεται στον άξονα ενίσχυσης του Συνασπισμού-έναντι οιουδήποτε αντιτίμου-προσφέροντάς του ένα προνομιακό ζήτημα για αντιπολίτευση. Η Κυβέρνηση τοποθετεί το θέμα του ασφαλιστικού στο επίκεντρο και στην κορυφή της ατζέντας, παραδίδοντας στο κόμμα της εναλλακτικής αριστεράς πεδίο δράσης, που όμως με τα τρέχοντα δεδομένα είναι πρακτικώς αδύνατον να διεκδικήσει την εξουσία. Ταυτόχρονα οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνούν σε δεύτερη προτεραιότητα για το μεγαλύτερο μέρος της κεντροαριστεράς, αποσύροντας από την επικαιρότητα πιθανές κινήσεις του κ. Παπανδρέου, οι οποίες-ενδεχομένως-να τον ενίσχυαν επικοινωνιακά.
Ο άλλος πόλος προς τον οποίο στοχεύει η κυβερνητική επιλογή βρίσκεται στα δεξιά της. Το κόμμα του ΛΑΟΣ -όντας προσανατολισμένο, εκ φύσεως, σε θέματα τύπου "βιβλίο ιστορίας-Σκοπιανό"-αδυνατεί να αντιπαραθέσει πειστική αντιπολίτευση σε αμιγώς κοινωνικά ζητήματα ή τουλάχιστον να ανταγωνιστεί "παραδοσιακές" δυνάμεις του χώρου. Ως εκ τούτου, πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να διατηρήσει επικοινωνιακό πλεονέκτημα και εφόσον παραταθεί η παρούσα κατάσταση-κάτι που εκτιμάται ως εξαιρετικά πιθανό- μάλλον θα "υποφέρει" η εκλογική του δύναμη στις πρώτες δημοσκοπήσεις του 2008.
Ο τρίτος στόχος του κ. Καραμανλή δεν είναι άλλος από τον κ. Βενιζέλο. Ουσιαστικά τον προκαλεί - και είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον - να κάνει και πάλι μια αυτόνομη εμφάνιση υπό τη φόρτιση των τελευταίων εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, όπου κυριαρχούν τα μέλη της ομάδας του κ. Παπανδρέου. Αν ο κ. Βενιζέλος δεν παρέμβει, ουσιαστικά θα αποδέχεται την "υποταγή" του στην ηγετική ομάδα του κόμματός του, ενώ οι δηλώσεις του περί ρευμάτων θα μείνουν κενές περιεχομένου. Αν όμως κάνει την εμφάνισή του-κάτι που εκτιμάμε ως πιθανότερο-υπογραμμίζει την αυτόνομη παρουσία του στο πολιτικό φάσμα. Παρουσιάζεται η ευκαιρία στον κ. Βενιζέλο να διατυπώσει για μια ακόμη φορά θέσεις και απόψεις του, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης που ο ίδιος εισήγαγε σε σχέση με το "όλον ΠΑΣΟΚ", ενώ θα δηλώσει "παρών" στο πολιτικό παίγνιο, όπου η τράπουλα δείχνει να ξαναμοιράζεται και μάλλον δεν θα προτιμήσει να μείνει ο ίδιος χωρίς χαρτιά.


Technorati Tags: , , , , , ,

14 Νοε 2007

Μια Αποτίμηση των Πολιτικών Εξελίξεων

Ολοκληρώθηκε, εμβληματικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ ένας σημαντικός κύκλος της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Μπορούμε πλέον να διατυπώσουμε ορισμένες εκτιμήσεις, βασιζόμενοι και στα προηγούμενα άρθρα μας, σχετικά με την παρούσα κατάσταση.
Αναφορικά με το κυβερνών κόμμα:
-Κατά την άποψή μας, η ΝΔ εδραζόμενη στο ισχυρό πολιτικό της κεφάλαιο, τον κ. Καραμανλή, και την εξ' αυτού συνεπαγόμενη τρέχουσα πολιτική της ισχύ, προχώρησε σε πρόωρες και εσπευσμένες εκλογές προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοβουλία και να ελέγξει τις εξελίξεις. Πολιτικά αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας του Σεπτεμβρίου ήταν:
-Η εξασφάλιση επαρκούς πολιτικού χρόνου στο ΠΑΣΟΚ-και ιδιαίτερα προς τον κ. Παπανδρέου-προκειμένου να σταθεροποιηθεί πολιτικά, να διαμορφώσει τις εσωκομματικές του ισορροπίες ώστε να καταστεί και πάλι δεδηλωμένος κυρίαρχος στο εσωκομματικό σκηνικό. Σε αντίθετη περίπτωση-ήτοι αναβολή των εκλογών σε απώτερο χρόνο- θα οδηγούσε σε ισχυρές ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ με άγνωστες και ίσως δυσμενείς εξελίξεις με αντανάκλαση στο σύνολο του πολιτικού φάσματος και ενδεχομένως ακόμη και στο κυβερνών κόμμα.
-Η απόδοση επαρκούς ποσοστού στο ΛΑΟΣ ώστε αφενός να εκφραστεί πολιτικά, από χώρο διακριτό της ΝΔ, το άκρο της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ-εν μέσω "καυτών" θεμάτων τύπου Σκοπιανό κλπ-και αφετέρου να έχει στη διάθεσή της αρκετό χρόνο ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει διαρροές-είτε εντός του Κοινοβουλίου είτε εντός του εκλογικού σώματος-τυχόν διαρροές του νεοφώτιστου κόμματος. Σε αντίθετη περίπτωση-δηλαδή εκλογές το Μάρτιο του 2008-το ΛΑΟΣ μάλλον θα ευρισκόταν σε αδυναμία διατήρησης του θετικού momentum, με απώλεια από πλευράς ΝΔ όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.
-Η διοχέτευση ψήφου διαμαρτυρίας σε μη ανταγωνιστικά-αναφορικά με την πιθανότητα ανάληψης εξουσίας-σχήματα. Η ενίσχυση του ΣΥΝ και δευτερευόντως του ΚΚΕ δεν αποτελεί κίνδυνο για το κυβερνών κόμμα αλλά μάλλον για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ δεν θα επιθυμούσε να οδηγηθεί η μεγάλη μάζα των δυσαρεστημένων πολιτών να καρπωθεί από ένα ισχυρό και συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ:
- Ο κ. Παπανδρέου, επενδύοντας στην προσωπική,"οικογενειακή" αν προτιμάτε, άμεση σχέση του με την κοινωνία, κατόρθωσε να μεταστρέψει και να επικοινωνήσει θετικά με μεγάλα ποσοστά - ενός κομματικού μεν αλλά καθόλα ισοδύναμου με το πλήρες-εκλογικού σώματος. Απέδειξε ότι είναι σε θέση να κινητοποιήσει-ή να κινητοποιηθούν για τον ίδιο-πολιτικές δυνάμεις ικανές να τον αναδείξουν πρωτοπόρο σε εκλογικές αναμετρήσεις.
- Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα πολιτικό κεφάλαιο και να το καταγράψει ευκρινώς στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Οπωσδήποτε τα δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετικά, σε σχέση με την "προηγούμενη μέρα". Ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον υποχρεωμένος να ασκεί διπλή αντιπολίτευση-τόσο θεσμικά απέναντι στην Κυβέρνηση όσο και απέναντι στην διαμορφωθείσα εσωκομματική. Ομοίως όμως η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίζεται από τους εξωγενείς παράγοντες με τον ίδιο τρόπο: επιλεκτικά και αναλόγως των καταστάσεων ΜΜΕ, Κυβέρνηση κλπ θα απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου ή στο ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου. Ποτέ πια στο "όλον" ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με το θέμα, εμμένουμε στις βασικές γραμμές του σεναρίου που έχουμε ήδη διατυπώσει σε παλαιότερο άρθρο μας, εν αναμονή και του εσπευσμένου συνεδρίου του κινήματος.
- Ο κ. Σκανδαλίδης απέτυχε να καταγράψει στη βάση του ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε αξιόλογη παρουσία του όποιου "τρίτου πόλου" ενώ απέτυχε επίσης να καταστεί ισχυρός συνομιλητής οιουδήποτε.
Κλείνοντας, το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Παπανδρέου δεν είναι άλλο από το να διεκδικήσει και πάλι τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που επί του παρόντος έχουν βρει πολιτικό καταφύγιο στις εκλογικές δεξαμενές συγγενών πολιτικών χώρων. Επόμενος σταθμός για τον ίδιο: Άρθρο 16!

3 Νοε 2007

ΛΑΟΣ: Θα μείνει και μετά τις τρεις;

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατάφερε πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έδωσε τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης σε ένα κόμμα που άνετα θα χαρακτηρίζαμε μωσαϊκό σε μικρογραφία και όπου πράγματι χρειάζεται κανείς να δουλέψει με μεγάλη τέχνη για να κατορθώσει κάτι τέτοιο. Ο εκλογικός νόμος του έδωσε τη δυνατότητα να συγκροτήσει μια σχετικά άνετη-αριθμητικά- κοινοβουλευτική ομάδα (αν και όχι συμπαγή ιδεολογικά) ενώ η επικαιρότητα - Σκοπιανό, παρελάσεις, κάμερες κλπ- τον προσκαλεί να τη σχολιάσει και ενίοτε να την ταράξει.
Χειρίζεται αξιοθαύμαστα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ το επικοινωνιακό παίγνιο. Αξιοποιεί φοβίες, ένστικτα, συναισθήματα της κοινής γνώμης. Προβάλει απλοϊκές και λογικοφανείς καταστάσεις ως λύσεις σε μείζονα προβλήματα. Απλοποιεί και ενοποιεί ιδέες και συνθηματολογεί με ευκολία. Κινησιολογικά και από βήματος μιμείται τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Δείχνει άτρωτος. Μπετόν. Είναι όμως;
Το ΛΑΟΣ έγινε ο φυσικός αποδέκτης των "δεξιών διαμαρτυρόμενων" της ΝΔ. Γνωστό και προφανές. Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι δύο: Πρώτον, είναι σε θέση να μετατρέψει την ψήφο διαμαρτυρίας σε σταθερή και ει δυνατόν διαχρονική εκλογική βάση; Δεύτερον, είναι σε θέση να διατηρήσει την ενότητα της κοινοβουλευτικής του ομάδας; Τα ερωτήματα είναι εντελώς διακριτά, εφόσον κατ' ουσίαν πρόκειται για μια διελκυστίνδα: όσο ο κ. Καρατζαφέρης θα προσπαθεί να κινείται πιο κοντά στον -πρώην-ψηφοφόρο της ΝΔ, θολώνοντας τα ιδεολογικά του ερείσματα, τόσο θα προκαλεί ρήγματα στην ενότητα των βουλευτών του.
Η ΝΔ είναι σε θέση να διαχειρισθεί και να στεγάσει πολιτικά σχεδόν το σύνολο της εκλογικής βάσης του κ. Καρατζαφέρη. Από την άλλη, το ΛΑΟΣ είναι υποχρεωμένο να υπερασπίζεται θέσεις σε ζητήματα, όπως αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, προκειμένου να βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Είναι υποχρεωμένο, εφόσον δεν διαθέτει εκείνο το ιδεολογικό απόθεμα που θα το βοηθούσε να διεισδύσει σε ευρύτερα στρώματα του εκλογικού σώματος. Όμως, πιθανόν χωρίς το ίδιο το κόμμα να το έχει σχεδιάσει ή να το επιθυμεί, ταυτόχρονα, απαλλάσσει τη ΝΔ από την ίδια υποχρέωση, ενισχύοντας την κυριαρχία της στο "μεσαίο χώρο". Αν δεν υπήρχε το ΛΑΟΣ, η ΝΔ θα έπρεπε να αναλάβει το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης των θέσεων της "δεξιάς πτέρυγας"σε ζητήματα που -επικοινωνιακά- είναι δυσάρεστα και πολιτικά μη παραγωγικά. Επιπλέον, η ύπαρξη του ΛΑΟΣ επιτρέπει στη ΝΔ να αφίσταται -επισήμως- από ό,τι χαρακτηρίζεται "άκρο". Δεν χρειάζεται να απολογηθεί γι' αυτόν τον χώρο. Ίσως ένα μικρότερο-κοινοβουλευτικά- ΛΑΟΣ να ήταν λιγότερο ενοχλητικό για τη ΝΔ, αλλά ο εκλογικός νόμος όρισε διαφορετικά.
Η ενότητα στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Ιστορικά, από επικράτησης δικομματισμού, η οριζόντια κινητικότητα των πολιτικών προσώπων και συχνά των βουλευτών από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα κόμματα δεν ήταν κάτι ξένο για τα ελληνικά πράγματα. Ας μην ξεχνάμε και την ευκολία που επέδειξαν κατά τις μετακινήσεις πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Η πολιτική συμφιλίωση ή και προσχώρηση στο κόμμα της ΝΔ θα προβάλλει ως εξαιρετικά ελκυστική προοπτική στα μάτια κάποιου νέου βουλευτή, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα καταγράψουν ποσοστό για το ΛΑΟΣ κάτω των τριών μονάδων.



Technorati Tags: , ,