30 Ιουλ 2007

Χωρίς Ανάσα...

Η αιτία της απουσίας ενός νέου άρθρου από την πλευρά μας οφείλεται στην αναμονή της ολοκλήρωσης ενός κύκλου-καυτού από πολιτική άποψη-ώστε να έχουμε σχηματίσει μια όσο γίνεται πιο πλήρη εικόνα. Εκτιμούμε ότι ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε και πλέον είμαστε σε θέση να καταγράψουμε για άλλη μια φορά τις θέσεις μας. Οφείλουμε να επισημάνουμε και πάλι ότι το ιστολόγιο αυτό δεν ασχολείται με την ουσία των ζητημάτων- η οποία ομολογουμένως είναι οδυνηρή μετά τις τόσες πύρινες καταστροφές- αλλά με την επικοινωνιακή και πολιτική αντανάκλασή τους στο εκλογικό σώμα.
Το επικοινωνιακό προφίλ του κυβερνώντος κόμματος, εδώ και αρκετό καιρό, υφίσταται τη δοκιμασία των συνεπειών που προκύπτουν από την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στα πολλαπλά μέτωπα των φυσικών καταστροφών. Μολονότι τα γεγονότα-επικοινωνιακά-παρουσιάζονται με τη μέγιστη δραματικότητα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, τα οποία μάλλον πρέπει να νιώθουν απόλυτη ικανοποίηση από τη συσσώρευση ειδήσεων και άρα διαφημιστικού χρόνου ακριβού λόγω τηλεθέασης, εντούτοις δεν αποτελούν μοχλό ανατροπής των δημοσκοπικών δεδομένων. Η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ήταν κατάλληλα "εκπαιδευμένη" ώστε να αποδεχθεί με σχετική ευκολία το γεγονός πως ετούτο το καλοκαίρι αναμενόταν εξαιρετικά δύσκολο. Ήδη από την άνοιξη το κυβερνητικό επιτελείο είχε φροντίσει να "ενημερώσει" την κοινή γνώμη για την έλευση ενός ξηρού θέρους, όπου ο κυβερνητικός μηχανισμός θα εδοκιμάζετο. Προσέξετε: δεν εξετάζουμε αν αυτό ήταν αληθές ή μη. Εξετάζουμε το μήνυμα και πως αυτό μεταδόθηκε προς τον αποδέκτη, ήτοι το εκλογικό σώμα. Από την επικοινωνιακή του πλευρά, το ζήτημα είχε προεξοφληθεί και άρα αποδυναμωθεί αρκετά. Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού με τον "περιβαλλοντιστή" κ. Γκορ, καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων- επικοινωνιακών και θεσμικών- των κ. Παυλόπουλου και Σιούφα (Εσωτερικών και Ανάπτυξης=Δημόσια Διοίκηση και ΔΕΗ) ενίσχυσαν το μήνυμα προς την κοινή γνώμη. Κρίση προαναγγελόμενη παύει να αιφνιδιάζει και συνεπώς παύει να επηρεάζει επικοινωνιακά. Η διαχείριση της είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο επηρεάζει επί μέρους πρόσωπα ή παράγοντες (κ. Πολύδωρα, Φούρλα, Κόη κ.ά) όχι όμως τον πυρήνα του επικοινωνιακού πλεονεκτήματος της ΝΔ, τον κ. Καραμανλή, για τον οποίο εκτιμούμε ότι διέφυγε αλώβητος των κλυδωνισμών.
Η ΝΔ χειρίσθηκε των θέμα των φυσικών καταστροφών με τρόπο που-όσο κι αν μας ακούγεται ενοχλητικό-προσιδιάζει στον τρόπο σκέψης του μέσου πολίτη της χώρας μας: υπερασπίσθηκε την σφαίρα των ατομικών συμφερόντων (φροντίζοντας κατά το δυνατόν τη διάσωση από ανθρώπινες απώλειες και ιδιωτικές περιουσίες) ενώ κινήθηκε στα πλαίσια ενός δευτερεύοντος στόχου σχετικά με το ευρύτερα νοούμενο δημόσιο συμφέρον (την προστασία δασικών εκτάσεων). Πριν οι αναγνώστες βάλλουν εναντίον μας, η αποδοχή της τάσης αυτής από τον μέσο πολίτη αποδεικνύεται πολύ εύκολα, εφόσον όπως προκύπτει από αρκετές δημοσκοπήσεις, οι ίδιοι πολίτες που θεωρούν ότι το περιβάλλον καταστρέφεται και χρειάζεται ανάληψη δράσης, είναι εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους αντί των μέσων μεταφοράς για τη μετάβασή τους στο κέντρο της Αθήνας ή εκείνοι που θα απορρίψουν την ιδέα να μετατρέψουν την καυτή τους ταράτσα σε ένα μικρό πράσινο κήπο. Απλά η μεγάλη πλειοψηφία.
Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε στους ρυθμούς που μας έχει συνηθίσει και που μάλλον αποτελεί και πυξίδα για την ίδια και τον αρχηγό της. Μαξιμαλιστική αντίδραση σε οποιαδήποτε κυβερνητική κίνηση-ή ακινησία!-απαιτώντας να είχαν γίνει τα πάντα και λησμονώντας πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Η διατύπωση όμως μαξιμαλιστικών απόψεων δεν είναι δυνατό να αναδείξει από τον αντιπολιτευτικό λόγο τις προτάσεις εκείνες που όντως θα μπορούσαν να είχαν δρομολογηθεί και πραγματικά δεν έγιναν. Συμπαρασύρονται από το σύνολο της αρνητικής διάθεσης η οποία και λειτουργεί απωθητικά σε ώρες κρίσης. Η πρόταση για σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία υπεβλήθη πρώτα από τον κ. Αλαβάνο και στη συνέχεια ακολούθησε ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τη συνήθη πλέον αδράνεια του κόμματος, δεν τελεσφόρησε. Ο λόγος είναι απλός: τα γεγονότα θα έπαιρναν μια εντελώς δραματική χροιά σε επίπεδο θεσμικό πλέον, ενώ θα καταγραφόταν ως "μαύρη σελίδα" στα χρονικά της "νέας διακυβέρνησης", σε οποιαδήποτε μετέπειτα εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι δυνατόν-επικοινωνιακά πάντοτε- το εν λόγω άτυπο όργανο να συγκαλείται μια φορά κάθε 10 ή 15 χρόνια και μάλιστα εν μέσω κυβερνήσεων ΝΔ. Το επικοινωνιακό φορτίο θα ήταν εντελώς αρνητικό και δύσκολα θα αναπληρώνετο η ζημιά. Όχι τόσο κατά την επόμενη εκλογική περίοδο-που τα γεγονότα θα είναι νωπά- αλλά ιδιαίτερα από τη μεθεπόμενη και εκείθεν.




Powered by ScribeFire.

16 Ιουλ 2007

Πυρ και Μανία...

Μικροπροβλήματα στην εμφάνιση του ιστολογίου μας εξανάγκασαν να δημοσιεύσουμε μια "testing" σελίδα. Ελπίζουμε να μην απογοητεύθηκαν οι αναγνώστες μας και επίσης ελπίζουμε ότι δεν θα εμφανισθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Στην επικαιρότητα τώρα, το μοτίβο των πολιτικών δρώμενων παρέμεινε αμετάβλητο. Συγκρούσεις, πάντοτε στο χώρο του επικοινωνιακού, με αντικείμενο τη διαφθορά, επί μέρους αψιμαχίες μεταξύ κομματικών στελεχών, κομμάτων αλλά και μερίδας του τύπου, συνθέτουν ένα σκηνικό που προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ή αν θέλετε να το αποστρέψει από ζητήματα που θεωρούνται ακανθώδη για τα δικά μας πολιτικά ήθη.
Πράγματι, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα επικοινωνιακά επιτελεία να θέτουν διαρκώς σε εφαρμογή σχέδια για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων, γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση των επικοινωνιακών μέσων αλλά και του πολιτικού δυναμικού που προορίζεται να αναλωθεί στην κυρίως προεκλογική περίοδο.  Η Κυβέρνηση κατόρθωσε ομολογουμένως πολύ γρήγορα να αποσβέσει την αρνητική εικόνα που έτεινε να δημιουργηθεί από τα πολλαπλά συμβάντα (Πάρνηθα, τρένα, πανελλήνιες). Για παράδειγμα,  καταγράψαμε την εμπλοκή του κ. Σουφλιά στην προσπάθεια για την
απόσβεση της κρίσης που ενέσκηψε λόγω των πυρκαϊών,
αλώβητο από την τρέχουσα πολιτική διαμάχη, ενώ το δυναμικό του
Πρωθυπουργού εστιάσθηκε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της
καθημερινότητας, είτε με την ευκαιρία του Συνεδρίου της ΝΔ είτε άλλων
αφορμών επικοινωνιακής προβολής. Αξίζει να παρατηρήσουμε τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδεικνύει το κυβερνών κόμμα στον επικοινωνιακό τομέα, όμως πρέπει να διαπιστώσουμε ότι κατά τις επερχόμενες κρίσεις, που νομοτελειακά θα προκύψουν λόγω και των εγγενών σοβαρών και μακροχρόνιων αδυναμιών της κρατικής μηχανής, θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η ανεύρεση  στελεχών χωρίς  πρόσφατη αρνητική προϊστορία ώστε να αναλαμβάνουν αποστολή αντίστοιχη  εκείνη του κ. Σουφλιά, αλλά και τη φθορά στην οποία θα υπόκειται αναγκαστικά το προφίλ του Πρωθυπουργού. Το Φθινόπωρο ενδέχεται να βρει τη ΝΔ με μεγάλο μέρος των στελεχών της επικοινωνιακά φθαρμένο από τις μάχες του Καλοκαιριού και το επικοινωνιακό προβάδισμα του Πρωθυπουργού ελαττωμένο, σε σχέση με το παρελθόν, από τη συνεχή εμπλοκή του με ζητήματα αρνητικής χροιάς (υπόθεση Παπακωνσταντίνου, προβλήματα κρατικού συντονισμού).
Από το απέναντι στρατόπεδο οι ειδήσεις μέχρι στιγμής είναι ανάλογες, αλλά με την αντίστροφη έννοια. Το ΠΑΣΟΚ αποτυγχάνει να προβάλλει παραγωγικές εναλλακτικές προτάσεις, ενώ εμμένει στην μανιώδη επίθεση στα τρωτά σημεία του κρατικού μηχανισμού, όπου τον ταυτίζει με τη ΝΔ και την πολιτική της. Εξαναγκάζεται να έρθει σε αντίθεση ακόμη και με νόμους και διαδικασίες, αλλά και πρόσωπα σε κάποιες περιπτώσεις, που το ίδιο εισήγαγε και εφάρμοσε στην κρατική λειτουργία. Αυτή η αντιφατική επικοινωνιακή τακτική, που εκφράζεται και στο προφίλ του κ. Παπανδρέου, απομειώνει σε μεγάλο βαθμό την ισχύ των πολιτικών του μηνυμάτων. Αναμένουμε μια στροφή σε άλλη κατεύθυνση από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, εφόσον ο ίδιος δεν επιθυμεί να γίνει ο διαχειριστής μιας ακόμη εκλογικής ήττας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα σενάρια που διαμορφώνονται κινούνται μάλλον προς την κατεύθυνση συνεργατικών Κυβερνήσεων.
Αν αναρωτιέστε  που είναι το ΛΑΟΣ-όχι η χώρα αλλά το κόμμα-μετά τον επικοινωνιακό καταιγισμό που δεχθήκαμε από τα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ, θα επαναλάβουμε ότι απλώς περιμένει μια θετική ένδειξη για τον οριστικό χρόνο των εκλογών. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα μακράς προεκλογικής περιόδου για τα μικρά-ήτοι εκτός Βουλής-κόμματα.


Technorati Tags: , , ,

Powered by ScribeFire.

10 Ιουλ 2007

Testing.....

Testing...


Powered by ScribeFire.

Επικοινωνιακά Συμπεράσματα από το Συνέδριο της ΝΔ

Είναι πλέον πασιφανές ότι διατελούμε σε καιρούς απόλυτης "τηλεοπτικής δημοκρατίας" και "πολιτικού μάρκετινγκ". Με αυτούς τους όρους πρέπει να ερμηνεύουμε το σύνολο των πολιτικών γεγονότων, αν επιθυμούμε να διαθέτουμε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και απόψεις σχετικά με τα δημόσια δρώμενα.
Αναμφίβολα τα συνέδρια των δύο μεγάλων κομμάτων αποτέλεσαν επιτομή της επικοινωνιακής πολιτικής και ταυτόχρονα αποθέωση της δυναμικής της κυρίαρχης τηλεοπτικής εικόνας. Σκηνοθεσία, μοντάζ, ήχος, φωτισμός, εύληπτη συνθηματολογία, σημειολογικές αναφορές, μη λεκτική επικοινωνία (ελπίζω να παρακολουθήσατε το low five του Πρωθυπουργού, για παράδειγμα), όλα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των εγχειριδίων της πολιτικής επικοινωνίας.
Από την πλευρά λοιπόν της ΝΔ καταγράψαμε την, αναμενόμενη για εμάς και για εσάς που μας διαβάζετε, ταχεία επιστροφή στον κώδικα επικοινωνίας και στη διαχείριση του "μεσαίου χώρου", μετά την αιφνιδιαστική "προειδοποιητική βολή" του κ. Καραμανλή προς στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του κ. Παπανδρέου. Μηνύματα ενωτικά και ήπια, μηνύματα μεταρρυθμιστικά, δοσμένα με το "μοντερνο-λαϊκό" ύφος που έχουν επεξεργασθεί τα επιτελεία της Ρηγίλλης. Προσαρμοσμένη στα μέτρα των καιρών, κατά την άποψή μας, επικοινωνιακή τακτική που υπό τις άλλες παραμέτρους σταθερές, οδηγεί σε νίκη-μικρότερη ή μεγαλύτερη- της ΝΔ. Κατά τα λοιπά, το συνέδριο της ΝΔ ήταν όσο άνευρο και άτονο όσο απαιτούν οι, δια των δημοσκοπήσεων δηλωθείσες, κυρίαρχες τάσεις του εκλογικού σώματος.
Σχετικά με το χρόνο προκήρυξης των εκλογών, έχουμε αναλύσει το ζήτημα σε προηγούμενα άρθρα ενδελεχώς και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει, και δεν υπήρξε από πλευράς Πρωθυπουργού, τίποτε νεότερο. Η μοναδική λογική επιλογή με τα τρέχοντα στοιχεία δεν είναι παρά εκλογές το 2008. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να "αντέξει" στις πιέσεις των κοινωνικών ομάδων που κατά παράδοση εντείνουν τις προσπάθειές για παροχές προς αυτές το Φθινόπωρο, η μακρά προεκλογική περίοδος εξουθενώνει τους αντιπάλους, το τοπίο εν ολίγοις δεν έχει αλλάξει, αντίθετα φαίνεται μάλλον ευοίωνο για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, έστω και τελείως ανεπαίσθητα, έστειλαν το μήνυμα πως μια ενδεχόμενη ήττα θα σημάνει την ώρα για εσωκομματικές ανακατατάξεις.
Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται να ακολουθούν μια μάλλον αναχρονιστική επικοινωνιακή τακτική. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ, αλλά και σε κάποιο βαθμό και το ΚΚΕ, απευθύνονται στην κοινωνία με εικόνες και όρους που έρχονται από το '89, χωρίς αυτό να δικαιολογείται επαρκώς τουλάχιστον από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται. Η λανθασμένη αυτή επιλογή και μάλιστα σε συλλογικό(!) επίπεδο, αν δεν μεταβληθεί στο άμεσο μέλλον είναι πιθανό να επαναφέρει σενάρια συγκρότησης της επόμενης Βουλής με τρία κόμματα αντί για πέντε, ευνοώντας έτσι τα μέγιστα το κυβερνών κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ, μετά την μονοθεματική αντιπολιτευτική τακτική του στο θέμα των ομολόγων, συνεχίζει να αδρανεί σχετικά με την προβολή του προγραμματικού του πακέτου. (Η αδράνεια είναι χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ τελευταία). Πιθανόν ελπίζει σε μια διογκούμενη αντίδραση κοινωνικών ομάδων, από το Σεπτέμβρη και μετά, όπως οι συμβασιούχοι, οι τρίτεκνοι κλπ, ώστε να εκδηλώσει σε εκείνο το χρονικό σημείο "προγραμματική" αντιπολίτευση και εφόσον έχει πείσει για την αδυναμία της ΝΔ να χειριστεί τέτοια ζητήματα. Επιπλέον, θεωρεί ως δεδομένο ότι σε εκείνο περίπου το χρόνο θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, υπό το βάρος και άλλων "παραδοσιακών" αντικυβερνητικών κινήσεων προερχόμενων από το χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας κ.ά. Πολλά τα δεδομένα που πρέπει να επαληθευτούν για να επιτύχει αυτή η γραμμή σκέψης, οπότε ανάλογο και το ρίσκο για τον κ. Παπανδρέου. Ίσως να αποτελεί και την μοναδική δυνατότητά του, εφόσον αν το κόμμα του αποσυσπειρωθεί έστω και για λίγο, οι εσωκομματικές έριδες θα αναδυθούν με σφοδρότητα, οπότε και η "προεκλογική γυμναστική" είναι το μόνο αντίδοτο.


Technorati Tags: , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Ακολουθήστε μας στο Twitter

AddThis

Bookmark and Share

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

TYXAIOS POLITICAL ANALYSIS

TYXAIOS POLITICAL ANALYSIS
Strategic Consulting and Risk Management

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ