28 Αυγ 2008

Καραμανλής-Σημίτης: Κάτω Από τη Βάση στα Θρησκευτικά;

Σ' αυτό το ιστολόγιο δε συνηθίζουμε να διαμορφώνουμε άποψη ενόσω τα επικοινωνιακά και πολιτικά γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα κάνουμε όμως μια εξαίρεση, αφού στην παρούσα φάση τα δεδομένα συνδέονται άμεσα με εκτιμήσεις μας που ήδη έχουν διαμορφωθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Έχουμε ήδη επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ, την παράδοξη ομοιότητα - αναφορικά με τις κατηγορίες των ζητημάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν - μεταξύ των περιόδων διακυβέρνησης Σημίτη και εκείνης του Καραμανλή (επειδή η ανάλυση σε εκείνο το άρθρο αδικείται από την παραπάνω ολιγόλογη διατύπωση σας προτρέπουμε να του ρίξετε μια ματιά!). Από τη συνολική εικόνα απουσίαζε μια σύγκρουση με την Εκκλησιαστική Ιεραρχία, όπως αυτή εκφράσθηκε με το ζήτημα των ταυτοτήτων επί Σημίτη. Και ω! του θαύματος! η νομοτέλεια των πραγμάτων οδήγησε στην εμφάνιση του ζητήματος για το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα. Για τη συνέχεια των γεγονότων, η εικόνα εξακολουθεί να γίνεται όλο και πιο όμοια, εφόσον προέκυψε θέμα και για την παρούσα Κυβέρνηση με επίκεντρο την περιοχή της Χαλκιδικής και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιων γεωτεμαχίων! Θα θυμάστε ασφαλώς τις ενέργειες του κ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές του 2004 σε πολιτικά και επικοινωνιακά όμοια περίπτωση και αναφερόμαστε στη διαγραφή μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, πίσω από τις ομοιότητες που παρουσιάζουν οι δύο περίοδοι διακυβέρνησης δεν βρίσκονται δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της μεταφυσικής. Απλά, πρόκειται για τα ορατά αποτελέσματα παρασκηνιακών - σε σχεση με την κεντρική πολιτική σκηνή- συγκρούσεων ποικίλων πόλων. Η εκτίμηση όμως και για τις δύο περιπτώσεις παραμένει ταυτόσημη: Και τότε και τώρα - για διαφορετικούς λόγους βεβαίως- φαίνεται ότι η Κυβέρνηση εμφανίζει ενδείξεις απώλειας ελέγχου των ισσοροπιών του παρασκηνίου. Τότε διότι επρόκειτο για μια Κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου -λόγω επικείμενων εκλογών και απώλειας της εξουσίας - ενώ τώρα μάλλον ο κ. Καραμανλής δείχνει να έχει απωλέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, πιθανόν εξαιτίας της ανάγκης διατήρησης εύθραυστων ισσοροπιών εντός και εκτός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να μην απωλεσθεί η εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση, οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ο Πρωθυπουργός καλείται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να προβάλλει την κυβερνητική πολιτική καθίστανται εξαιρετικά δυσμενείς. Επίσης, φαίνεται ότι αυτές ακριβώς τις δυσμενείς προϋποθέσεις το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν είναι σε θέση να τις ανατρέψει. Κατά συνέπεια, το Φθινόπωρο αναμένεται ακόμη θερμότερο. Ίσως θερμότερο και από κλίβανο Siemens!

Δεν υπάρχουν σχόλια: