ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΥΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΗΜΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. e-mail επικοινωνιας: tyxaios@gmail.com
30 Μαρ 2014
29 Μαρ 2014
Η Ψευδαίσθηση του Πολιτικού είναι η Χαρά του Τραπεζίτη!
Κατ' αρχάς, Καλή Χρονιά.
Έστω και καθυστερημένα, αλλά χρονιά εκλογών είναι τούτη, τουλάχιστον Ευρω-δημοτικών(!), οπότε και βασιλόπιτες θα κόβεις μέχρι το Μάιο και Καλή Χρονιά θα ακούς μέχρι την κάλπη.
Πολύ καιρό έχουμε να τα πούμε, αλλά ξέρεις...κάτι οι δουλειές κάτι η τεμπελιά, κάτι και οι μηδενικού ενδιαφέροντος και ουσίας εξελίξεις δεν καταφέραμε να γράψουμε δυο αράδες.
Δεν θα μπω στον κόπο να σχολιάσω κάθε παρλαπίπα που ακούμε ως γνώμη ή λουζόμαστε ως απόφαση της φωτισμένης πολιτικής μας ηγεσίας.
Αυτά είναι για τους πολλούς. Τώρα, αν εσύ νομίζεις ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί μέτρα ύψους 25 ευρώ εισιτήριο στα Νοσοκομεία ή 10 λεπτά αύξηση στα τσιγάρα κι ο Στουρνάρας με τον Τόμσεν πλακώνονται για το πόσο φρέσκο είναι το γαλατάκι ή αν θα πουλάνε οδοντικό νήμα στα ψιλικατζίδικα ή στα φαρμακεία...τι να πω! Είσαι δυναμίτης, που λέει και η διαφήμιση!
Θα επικεντρωθώ στο κατά τη γνώμη μου "Μεγάλο Παιχνίδι" που σου στήνουν, ω ναι Ελληνάρα μου, γύρω από το χρέος.
Την έχεις πατήσει πολλές φορές θα μου πεις. Και βέβαια! Ε, θα την ξαναπατήσεις άλλη μια και καλά να είμαστε να τα λέμε.
Σου θυμίζω, λοιπόν, ότι έχεις πιστέψει τα τελευταία τριαντατόσα χρόνια όλα μα όλα τα ακατάσχετα μπουρδολόγια που σου πάσαραν οι πολιτικοί και μάλιστα όχι μόνο τα πίστεψες αλλά επένδυσες κι όλη σου την περιουσία σ' αυτά.
Τώρα λοιπόν, σου εμφανίζονται δύο πολιτικές προτάσεις - να τις πούμε έτσι χάριν της συζήτησης - που συνοψίζονται στα παρακάτω:
-Η πρόταση "Σαμαρά" που θέλει μια πολιτική συνδιαλλαγής με τους δανειστές, εκπληρώνοντας όπως-όπως το γράμμα κι όχι βέβαια το πνεύμα του Μνημονίου, με σκοπό να δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε αφενός να βγει η χώρα και να ξαναδανειστεί από τις αγορές, σταδιακά και δοκιμαστικά, συνεπικουρούμενη όμως από μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του χρέους που είναι και το ζητούμενο.
-Η πρόταση "Τσίπρα" αλλά και άλλων "αντι-Μνημονιακών" δυνάμεων (βρε τι μου θυμίζει η φράση...) που θέλει μια γενναία "διαγραφή χρέους" και στη συνέχεια μια συζήτηση περί νέων όρων στη σχέση με τους δανειστές, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και όρους ανάπτυξης (σύνδεσης δηλαδή της αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας) αλλά και όρους κοινωνικού προσανατολισμού.
Προφανώς και δεν αναφέρω τις λεπτομέρειες και την πλήρη ανάπτυξη των δύο "σχολών σκέψης" (θου Κύριε...) αλλά νομίζω ότι έκανα μια αρκετά πλήρη περιγραφή, για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου.
Και που βρίσκεται κρυμμένο το "Μεγάλο Παιχνίδι" που είπαμε;
Σκέψου λίγο κι εγώ είμαι εδώ να σε βοηθήσω:
Σε ποια χαρτοφυλάκια βρίσκεται το Ελληνικό Χρέος, μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις που υπέστη; Μα στα χέρια κρατών, κρατικών οργανισμών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.Δηλαδή και επί το λαϊκότερον, στα χέρια των φορολογουμένων. Ευρωπαίων και μη. ΕΣΥ είσαι στους "μη".
Κατανοητό;
Όταν λοιπόν σου λένε για διαγραφή χρέους, σήμερα, αντιλαμβάνεσαι ότι ανάμεσα στα Κράτη και στις Τράπεζες υπάρχει ένταση. Μέχρις φαγώματος των μουστακίων τους. Γιατί από καιρού εις καιρόν, έρχεται και ξάναρχεται το ερώτημα "ποιος πληρώνει" την κρίση.
Και οι δυο παραπάνω πολιτικές, δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι εν Ελλάδι εκφράσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής συζήτησης για το θέμα.
Αν λοιπόν περάσει η "γραμμή Σαμαρά", πληρώνεις ΕΣΥ. Ο φορολογούμενος δηλαδή. Αφού το χρέος είναι πια στα δικά σου χέρια, καθώς είπαμε το Ελληνικό Χρέος είναι πια στα χέρια κρατικών ή ευρωπαϊκών θεσμών. Και μη με ρωτήσεις αν θα πληρώσει κι ο Γερμανός φορολογούμενος μαζί σου. Δε θα πληρώσει! Γιατί;
Μα γιατί ο περίφημος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο ESM ντε, δεν είναι παρά ένα χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων. Όχι κεφαλαίων!
Αυτός - ο Γερμανός ντε!- εγγυάται, εσύ περνάς από το ταμείο για τα περαιτέρω.
Και αν περάσει η "γραμμή Τσίπρα";
Απλούστατα πληρώνει ο καταθέτης. Αυτός ο πονηρός όρος "ρήτρα ανάπτυξης" εκφράζει ωραιοποιημένα την ανάγκη για κατεύθυνση πιστώσεων - δανείων δηλαδή - προς την οικονομία. Και ποιος δίνει δάνεια; οι Τράπεζες. Και που βρίσκουν τα κεφάλαια; Μα από τις καταθέσεις! Δηλαδή, η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει μέσα από κεφάλαια που θα προκύψουν από την ανάπτυξη, η οποία όμως θα προκύψει αφού πρώτα δοθούν δάνεια, τα οποία δάνεια δίνονται από τις καταθέσεις.
Βάλτα τώρα όλα αυτά στο μιξεράκι, ξαναδιάβασε με αυτό το πρίσμα τις δηλώσεις στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του "Μνημονιακού" μπλοκ και θα δεις το φως!
Μετά κοιμήσου και πάλι. Έτσι και αλλιώς, είτε ως καταθέτης είτε ως φορολογούμενος, δε γλυτώνεις το λογαριασμό!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)