30 Απρ 2010

Αγαπητό ΔΝΤ...!

      Σε περίμενα! Και μάλιστα άργησες κιόλας! Καλώς ήρθες για άλλη μια φορά στη χώρα μου. Τι; Δεν έχεις ξανάρθει; Κάνεις λάθος! Απλά αλλάζεις ονόματα. Άλλοτε ως "εγγυήτριες δυνάμεις", άλλοτε ως "στρατεύματα κατοχής" και τώρα ως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δε με γελάς εμένα. Σε κάθε παγκόσμια αναταραχή με επισκέπτεσαι για να με υποτάξεις.
     Ξέρεις, εγώ είμαι οπαδός της ελεύθερης οικονομίας. Καμία σχέση με κρατισμό, αριστερά και άλλα τέτοια. Αλλά εσένα, αγαπητό ΔΝΤ, δεν σε θεωρώ οικονομικό όργανο αλλά απλώς ως το σιδερένιο βραχίονα υποταγής χωρών. Είπαμε, υποστηρίζω την ελεύθερη οικονομία αλλά κουτόχορτο δεν τρώω!
     Γιατί τώρα σου γράφω; Για να σου γλιτώσω χρόνο. Κι όπως λέει και η Αγγλο-Σαξωνική σου παιδεία, Ο "χρόνος είναι χρήμα"! Επίσης, θα σου γλιτώσω και τα λεφτά από την ψυχοθεραπεία που θα χρειαστείς, αφού μου κάνεις την τιμή να ασχοληθείς με τη χώρα μου και μάλιστα τόσο στενά. Πρόσεξε τι εννοώ.
     Η Ελλάδα φίλε Χανς - δεν ξέρω πως σε λένε, σε αποκαλώ συμβολικά Χανς χωρίς παρεξήγηση - δεν είναι γραμμένη στα οικονομικά βιβλία του Χάρβαρντ και του Γιέιλ. Μπράβο σου που έχεις πάει σε τόσες χώρες για να τις "σώσεις" όπως μου λες και μάλλον θα είσαι και πολύ μορφωμένο παιδί και σπουδαίος τύπος και θα είσαι και περήφανος γι΄αυτό, αλλά η χώρα μου δεν μοιάζει με τίποτα απ' αυτά που έχεις δει μέχρι τώρα. Κατ' αρχήν δεν έχει πτωχεύσει. Το ξέρεις κι εσύ, το ξέρω κι εγώ και μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Εξάλλου μια νυχτερινή βόλτα θα σε πείσει. Ξέρω όμως ότι θες να με γονατίσεις. Λυπάμαι ρε Χανς, αλλά τα τελευταία δέκα και βάλε χιλιάδες χρόνια κανείς δεν το κατάφερε. Λες να το καταφέρεις τώρα εσύ; Χλωμό το βλέπω. Θα αναρωτηθείς γιατί, ε; Μα είναι απλό αλλά δεν ξέρω εσύ αν θα το καταλάβεις γιατί δεν έχεις ανάλογες εμπειρίες από τη χώρα σου.
      Στην Ελλάδα Χανς είμαστε μια μεγάλη παρέα. Όχι παρέα αγγέλων ή διαβόλων. Αλίμονο! Και αγγέλων και διαβόλων. Και απατεώνων και τίμιων. Αλλά, παρέα. Τι σημασία έχει αυτό; Τεράστια. Μου κόβεις το δώρο Χανς κι εγώ θέλω να πάω διακοπές; Έχω τους γονείς μου Χανς, που θα χαρούν να με βοηθήσουν με τη σύνταξη πείνας τους! Δεν μπορώ να πληρώσω το νοίκι μου Χανς; Θα πάω να μείνω με τον αδερφό μου, να πίνουμε τσίπουρα κάθε βράδυ για όσο θέλω! Θα μάθει ο θείος μου στην Αμερική ότι μου κόψαν το επίδομα; Θα μου στείλει το έμβασμα Χανς! Κι ο ξάδερφός μου απ' τα καράβια θα με βοηθήσει Χανς! Δεν μπορώ να πληρώσω τη γυναίκα που μου κρατάει τα παιδιά; Κανένα πρόβλημα! Θα με βοηθήσει η κυρα-Σούλα η γειτόνισσα ρε Χανς! Αφιλοκερδώς θα κρατήσει μαζί με τα δικά της και τα δικά μου πιτσιρίκια! Θα με απολύσουν από τη δουλειά; Θα μου δώσει μεροκάματο ο μπατζανάκης μου μέχρι να ορθοποδήσω, κι ο κουμπάρος θα φροντίσει να τα βρω με την Τράπεζα ρε Χανς! Καταλαβαίνεις; Εσένα σε διώξαν απ' το σπίτι στα δεκάξι φίλε Χανς, κι όταν ζήτησες απ' τον πατέρα σου λεφτά για να σπουδάσεις εκείνος μόλις είχε πάρει καινούριο αυτοκίνητο και έκανε τον Κινέζο! Πιθανόν να μη σου μιλούσε και στο τηλέφωνο καν ή να είχε φύγει με καμιά μικρούλα! Εσύ μιλάς με τους δικούς σου κάθε Χριστούγεννα Χανς, εγώ κάθε πέντε λεπτά μιλάω με τη μάνα μου στο κινητό και με όλους τους συγγενείς μου τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Είμαστε οικογένεια με ένα τρόπο που δυστυχώς ρε Χανς, δε θα νοιώσεις ποτέ. Οπότε μη σου κάνει εντύπωση αν θα ανεβαίνει η ανεργία ενώ θα αυξάνεται η κατανάλωση!
       Είναι κι άλλα Χανς! Η χώρα μου έχει και ήλιο και θάλασσα και γεννήματα της γης και ζωντανά. Δεν γίνεται να πεινάσω ρε Χανς. Έτσι και πέσει ομίχλη εκεί στη χώρα σου έτσι και βρέξει θα τρως μόνο παστό μπακαλιάρο! Εγώ θ' αράξω στην αμμουδιά θα πίνω φραπέ και θα τρώω καρπούζι Αμαλιάδος, κορόμηλα και φέτα για πέντε μήνες ρε Χανς! Ούτε στη Ζάμπια είμαι να βγει ο κροκόδειλος και η μύγα τσε-τσε, ούτε Νορβηγία να γίνω παγοκολώνα!
       Έχεις κι εσύ τα δίκια σου. Χρωστάω λεφτά. Πολλά λεφτά. Κι εσύ όμως μούριξες κάτι βομβαρδισμούς σε λιμάνια το '40 και μούκλεψες τον ανθό της νεολαίας μου και μ' έβαλες να σκοτώνομαι με τ' αδέρφια μου. Όχι ότι είμαστε δουλευταράδες αλλά κι εσύ έβαλες το χεράκι σου. Πάντως πάρτο χαμπάρι Χανς: Όσο και να μας πατήσεις στο λαιμό, ετούτος ο λαός δεν χαμπαριάζει. Θα μου πεις τώρα ετούτο είναι καλό; Να σου απαντήσω. Και καλό και κακό. Άμα οι Έλληνες μετράγανε με τη μεζούρα το κάθε τι,  όπως εσείς, δε θα πολεμάγανε ρε Χανς τους Γερμανούς και Ιταλούς Φασίστες το '40, γνωρίζοντας ότι ο αγώνας - για τα δικά σου μέτρα - είναι μάταιος, γνωρίζοντας ότι θα καταστρέψουν τη χώρα τους για τα επόμενα χρόνια και σε άψυχα και σε ανθρώπους. Να από που βγήκε ο πλούτος σου Χανς. Μην ντρέπεσαι δε φταις εσύ. Αλλά οι χώρες σου υπέκυψαν στον κατακτητή σε λιγότερο από μια μέρα ρε Χανς. Και οι υποδομές σου μείναν αλώβητες. Και τα αποθέματά σου απείραχτα. Θα σού γραφα και για τις αποικίες που έστελνες σκλάβους από κει για να σου χτίσουν μεγαθήρια στας Ευρώπας Χανς αλλά θα πάει μακρυά η βαλίτσα.
        Αγαπητέ μου Χανς. Πολλοί συμπατριώτες μου σε βλέπουν σαν τον σωτήρα που θάρθει να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράδεισο της ελεύθερης αγοράς. Που θάρθει να κάνει τους δημοσίους υπαλλήλους να δουλεύουν σαν μηχανάκια και γενικά να ισιώσει κάθε τι στραβό. Από το φοροφυγά και το φακελάκι μέχρι το ρουσφέτι και ίσως και την ποδάγρα. Εγώ όμως ξέρω καλά Χανς ότι έρχεσαι σαν κατακτητής. Θα φύγεις κι εσύ όπως και οι προηγούμενοι μόλις πάρεις αυτό που θες και θα απομείνει μετά αυτή η χώρα να μετράει τις πληγές της. Παρόλα αυτά σε λυπάμαι ρε Χανς. Όταν Αύγουστο μήνα θα είσαι μόνος σου στο Γενικό Λογιστήριο να ιδροκοπάς σκυμμένος πάνω στο κομπιούτερ σου ενώ όλοι οι υπάλληλοι θα έχουν φύγει για παραλία, γιατί θα έχουν χαρτί γιατρού. Ο γιατρός θα  είναι δευτεροξάδερφος του Προϊσταμένου και ναι ρε Χανς θα παίρνει φακελάκι γιατί θα τούχεις κόψει το δώρο και τα επιδόματα.
      Δε συζητάω Χανς τι έχει να γίνει έτσι και μείνεις για πολύ στην Ελλάδα! Στην αρχή θα σε αρπάξει ο Μάκης με την κρυφή κάμερα πιθανόν σε στιγμές που δεν πρέπει να ξέρει η μαμά σου. Δεν ξέρεις το Μάκη; Κρίμα! Μετά θα σε παραλάβει ο Λάκης! Ρώτα το Γιώργο τι σημαίνει να σε κάνει βίντεο ο Λάκης. Και τέλος φίλε Χανς μπορεί να σε έχει καλεσμένο στην εκπομπή της η Τατιάνα! Τη συνέχεια δε στη λέω Χανς, θα σε απογοητεύσω!
      Λοιπόν Χανς, για να τελειώνουμε. Δε σε φοβάμαι. Ποτέ δε σε φοβήθηκα. Κόψτα όλα. Έχω οικογένεια, φίλους, συγγενείς. Όσο θα κόβεις - και μη μου πεις ότι δε σε προειδοποίησα - τόσο θα γεμίζουν οι καφετέριες, οι παραλίες, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία. Τόσο θ' ανεβαίνουν οι πωλήσεις των Καγιέν. Τόσο θα χτίζονται περισσότερα αυθαίρετα και βίλες. Δεν παλεύεται η Ελλάδα Χανς.  Κι έχει χρήμα. Πολύ χρήμα. Και έξω και μέσα. Κι εσύ το ξέρεις Χανς και ήρθες να αρπάξεις. Δεν πειράζει. Είμαστε Έλληνες και θα ξαναβγάλουμε και Ωνάση και Νιάρχο. Και θα ξανακάνουμε και χρήμα τόσο που εσύ ούτε θα μπορείς να ονειρευτείς.  Προς Θεού μην πας να βγάλεις λογικές εξηγήσεις με τους Έλληνες Χανς. Φιλότιμο, μπέσα, λεβεντιά δύσκολα θα τα καταλάβεις και δεν ξέρω αν μπορούν να στα μεταφράσουν. Αν μου επιτρέπεις να σου δώσω μια συμβουλή, τώρα που έρχεται Καλοκαιράκι, πήγαινε σε ένα ελληνικό νησί ή ακόμη καλύτερα στην Κρήτη. Είχαν φιλοξενήσει και τον παππού σου Χανς, το '40, θα φιλοξενήσουν κι εσένα. Θα σε φιλέψουνε τσικουδιά, θα σου παίξουνε λύρα, θα χορέψεις και θα φχαριστηθείς. Δεν είναι ανάγκη να τους συστηθείς. Είναι Έλληνες Χανς και θα σε φιλοξενήσουν καλύτερα κι από παιδί τους. Δεν θα τους πειράξει που θα χεις κόψει τη σύνταξή τους. Θα σου δώσουν κι από το υστέρημά τους αν βρεθείς σε ανάγκη. Μη σκιαχτείς τις μπαλωθιές. Γιορτάζουν που σε βλέπουν Χανς. Γιατί κι εσύ είσαι ξένος. Άρα δικός τους. Άστο δεν θα το καταλάβεις ποτέ. Άμα σ' αρέσει  και γουστάρεις όμως ρε Χανς, μπορεί να βρεις και καμιά κοπελιά να νοικοκυρευτείς, να γίνεις άνθρωπος. Άστα τα άλλα. Τα ξέρω και τα ξέρεις.
      Αυτά λοιπόν φίλε Χανς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Καλώς ήρθες και πάλι στη χώρα μου. Την πτωχευμένη μεν αλλά που θα σου δώσει και μπαχτσίσι ένα πέντε τα εκατό! Α, ρε Χανς πως μας κοροϊδεύεις! Χαλάλι σου! Μη θορυβηθείς αν σε υποδεχτούν με τσαμπούνες, ζουρνάδες και κλαρίνα. Έλληνες είναι.



18 Απρ 2010

Ο Θείος Ορέστης και η Οικονομική Κρίση!

Παλιά καραβάνα ο θείος Ορέστης. Η ζωή του μυθιστόρημα. Άνοιξε κι έκλεισε καμιά δεκαριά μαγαζιά. Μετά μπάρκαρε, ύστερα ξαναστέριωσε αλλά το μεγάλο του χούι δεν το άφησε ποτέ. Το τζόγο. Κάθε είδους. Άλογα, προπό, καζίνο μέχρι χρηματιστήριο. Φτιάχνει και σπουδαίο σπληνάντερο κι όπως καταλαβαίνεις δε θα άφηνα με τίποτα την ευκαιρία να πιω μαζί του κανά δυο τσίπουρα και να πούμε και δυο λόγια για τα οικονομικά. Εξάλλου, ξέρει κανείς καλύτερα από ένα τζογαδόρο τα κόλπα των κερδοσκόπων; Κανείς. Ο Γιώργος ο Πιστολάς ίσως αλλά που να τον βρεις αυτόν.
-Για πες ρε θείο, πως τα βλέπεις εσύ τα πράματα τώρα;
-Δηλαδή σαν τι θέλεις να σου πω ρε; Με ρώτησε με το ένα μάτι μισόκλειστο, σαν να κρατούσα φλος ρουαγιάλ.
-Να ρε θείο, λένε θάρθει το ΔουΝουΤου γιατί φαλιρίσαμε και τέτοια. Εσύ τι πιστεύεις;
-Μπαρμπούτσαλα, μου αντιγυρίζει.
-Τι θες να πεις θείο;
-Ρε χαμένο, φάε μεζέ και πιες το τσιπουράκι σου και μην ανησυχείς για τίποτα και κυρίως μην ακούς τις μπούρδες που σου λένε.
-Ε πως ρε θείε. Εδώ μειώνουνε μισθούς και πάμε για απολύσεις και...
-Άντε ρε σταμάτα! Θες να μάθεις τι γίνεται;
-Ναι, τι λέμε τώρα;
-Άκου λοιπόν. Τι είναι η Ελλάδα ρε; Να σου πω εγώ τι είναι. Δυο πράματα όλα κι όλα. Ή μάλλον τρία. Απλά και όμορφα. Ήλιος, θάλασσα και ο κόσμος. Οι Έλληνες δηλαδή. Κατάλαβες;
-Όχι.
-Αφού είσαι χαμένος. Ήλιος ρε. Δηλαδή τουρισμός. Αυτό είναι το ένα μεγάλο μας κεφάλαιο.Δεν τον έχουν οι Ευρωπαίοι. Όσο άσχημα και να το χειριζόμαστε, το κεφάλαιο από τον τουρισμό θάρθει. Και θάρθει καλοκαίρι. Και τότε δε θάχουμε ανάγκη πολλά δανεικά. Κάθε χρόνο το ίδιο γίνεται. Ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο, θάλασσα. Ναυτιλία. Νησιά. Τόχουμε κι αυτό. Ο πρώτος στόλος παγκόσμια. Κι αυτό δεν τόχουν οι άλλοι. Δυο κεφάλαια που δεν έχει κανείς. Χρήμα, βρέξει χιονίσει. Όχι τοξικά ομόλογα και παλιόχαρτα. Άρα ό,τι και να γίνει, η Ελλάδα θάχει χρήμα. Λιγότερο ή περισσότερο θάχει. Οι Ευρωπαίοι έτσι και δε σκεφτούνε καμιά οικονομική παπαρδέλα - ομόλογα, μετοχές, ασφάλειες χαρτιά δηλαδή - που θα βρούνε κεφάλαιο ρε; Να στο πάω πιο μακρυά ή θα σε μπλοκάρω;
-Για προχώρα.
-Στον ήλιο βάλε και φτηνή πηγή ενέργειας. Φωτοβολταϊκά. Έχουν οι Ευρωπαίοι ήλιο; Όχι ρε χαμένε. Στη θάλασσα βάλε και την αξία της παραθαλάσσιας γης. Και τις μεταφορές. Άπλωσε τη σκέψη σου. Βάλε και προϊόντα της γης. Με λίγα λόγια: οι Έλληνες ό,τι και να γίνει θα τη βγάλουν καθαρή. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φυσικό κεφάλαιο. Και θέλουν πολύ ενέργεια. Κάνει κρύο αγόρι μου στη Βόρεια Ευρώπη. Και ενέργεια χρειάζονται από αλλού. Απ' τη Ρωσία ας πούμε. Εμείς τι να την κάνουμε την ενέργεια ρε; Να ζεστενόμαστε το Μάρτη; Ή να τροφοδοτήσουμε την ανύπαρκτη βιομηχανία μας;
-Δηλαδή τι θες να πεις ρε θείο;
-Ακόμα δεν κατάλαβες; Είσαι το μέλλον ρε. Σα χώρα σου λέω. Όχι εσύ γιατί όπως μου τα λες δεν πιάνεις μία. Λοιπόν, τι σου έχει πει ο Γιώργος μέχρι τώρα; Πράσινη ενέργεια και πτώχευση δε σου λέει; Τι σημαίνει αυτό όλο μαζί; Φτηνή ενέργεια για όποιον σε αγοράσει ρε. Από τα δικά σου χωράφια θα περάσουν οι αγωγοί ενέργειας και τα δικά σου λιμάνια και σιδηρόδρομους θέλουν οι Κινέζοι για να τροφοδοτούν την Ευρώπη ρεεεε! Η Ελλάδα λοιπόν ήταν ακριβή και θα γινόταν ακόμα πιο πολύ αφού οι Ευρωπαίοι δεν είχαν μία μετά την κρίση. Οπότε σου τη φέρανε. Θέλουν να σε αγοράσουν φτηνά γιατί θα παίξει πολύ χοντρά το παιχνίδι αυτό στα χρόνια που έρχονται. Έρχομαι τώρα στο τρίτο πράμα που σου είπα. Οι Έλληνες. Τι έχουν οι Έλληνες ρε;
-Ε...Ιστορία;
-Είσαι για τα μπάζα. Κεφάλαια ρε. Πάντα δε σε λέγανε φτωχό κράτος με πλούσιους πολίτες; Το κράτος λοιπόν είναι φτωχό και χρεωμένο γιατί σου πλήρωνε διάφορα. Κι εσύ μασούριαζες τα φράγκα. Κι έπαιρνες και σπίτια και αυτοκίνητα και μπιντέδες. Σ' όλη την Ευρώπη οι πολίτες είναι καταχρεωμένοι και το κράτος πλούσιο. Εδώ είναι τ' ανάποδο. Τώρα αυτό θα αλλάξει. Γιατί; Θα σου πω γιατί. Το χρήμα το πήραν οι Τράπεζες από τα Κράτη για να σωθούνε. Τα κράτη γίνανε ελλειμματικά και ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη; Οι Έλληνες. Από που θα ζήσεις τώρα; Θα πουλήσεις αυτοκίνητα, σπίτια, χωράφια. Θα φας από τα έτοιμα. Γιατί πολύ απλά το Κράτος στα παίρνει πίσω αφού σου κόβει  το μισθό,  τις θέσεις εργασίας, τις παροχές. Οπότε θα πληρώσεις εσύ από ίδια κεφάλαιά σου που λέμε.
-Κάτσε ρε θείο. Δηλαδή δεν πτωχεύουμε;
-Ρε χαμένε πως θα πτωχεύσεις; Φαντάσου μια επιχείρηση που λέγεται Ελλάδα. Έχει καμιά 300αριά δις ευρώ σε ακίνητα του δημοσίου. Έχει σε ρευστό στις τράπεζες κοντά στα 250 δις και βάλε. Και μόνο στις ελληνικές. Παράγει κάθε χρόνο ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ κοντά στα 25 χιλιάρικα σε ευρώ. Έχει τα πάγια κεφάλαια που σου είπα - ήλιο και θάλασσα, δηλαδή τουρισμό και ναυτιλία - και επιπλέον έσοδα πάγια από δασμούς λόγω της θέσης της και μόνο. Όλοι από δω περνάνε. Άρα έχεις κοντά στο 1 τρις και βάλε αξία και χρωστάς περίπου το ένα τρίτο. Τα μισά σου λέω εγώ. Και χωρίς να κάνεις και τίποτα σπουδαίο, γιατί εδώ που τα λέμε δεν έχεις εξαγωγές και δεν παράγεις και κάτι σοβαρό. Άρα ρε χαμένε πως να πτωχεύσεις και ποιο ΔουΝουΤου μου τσαμπουνάς; Αφού μόνο και μόνο από τη θέση που βρίσκεσαι τη γεωγραφική έχεις ένα τρις πάγια κεφάλαια και χρωστάς τα μισά!
-Και τα σπρεντ;
-Εδώ ήρθες στο στοιχείο μου. Το κουμάρι. Το τζόγο ανεψιέ. Άκου λοιπόν. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε μαγαζάκι για να κλείσει ούτε καμιά βόρεια χώρα να τους τραβήξει ένα χειμώνα στα μείον 25 με πετρέλαιο στο θεό και να μη μπορεί να κουνηθεί. Δηλαδή δεν κινδυνεύει ο προϋπολογισμός της από απρόβλεπτους παράγοντες. Συν τα πάγια κεφάλαιά της, να μην τα ξαναλέω, από πλευράς δανεισμού είναι "λίρα εκατό". Υπάρχει καμιά δεκαριά χιλιάδες χρόνια κι έχει κι ένα όνομα στην αγορά πολύ σπουδαίο. Δεν είναι ούτε κράτος που ιδρύθηκε χτες - όπως η Λετονία - αλλά ούτε και κράτος που μπορεί να το τουμπάρει ένας παγετώνας λόγω ανόδου του πετρελαίου, ούτε κι έχει και τη σούπερ διασυνδεδεμένη οικονομία, να πέσει το πέσο στο Μεξικό και να πτωχεύσει η κυρά Γιαννούλα με το ψιλικατζίδικο εδώ δίπλα. Επιπλέον είναι και στο ευρώ. Και οι τζογαδόροι το ξέρουν αυτό πολύ καλά. Όλοι το ξέρουν πολύ καλά. Πάντα το ξέρανε. Λες να τη δανείζανε πακτωλούς και ξαφνικά τους ήρθε και είπανε:"Αμάν! Ξεχάσαμε να πάρουμε τα δανεικά από τους Έλληνες!" Αυτοί ρε που δε σε κερνάνε ούτε τσίχλα;
-Οπότε τι θέλουνε ρε θείο;
-Να γίνουμε πιο φτηνοί ρε. Να μπορούν να αγοράσουν από μας αυτά που σου είπα. Το κράτος είναι χρεωμένο, εσύ για να ζήσεις πρέπει να πουλήσεις, οπότε ποιος θάρθει να αγοράσει; Ο ξένος αγόρι μου. Αυτός θάρθει. Ζορίζονται ποιος θα πρωτοπρολάβει. Δεν σου κάνει εντύπωση πως για μια χώρα-κουτσουλιά τρέχουνε Τρισέδες, Μέρκελ, οικονομικοί οίκοι, Φίτσιδες, κανάλια διεθνή, ΔουΝουΤου, Διεθνείς κολοσσοί. Κι άλλες χώρες πτωχεύσανε, δεν κάνανε έτσι. Έχει πλάκα να τους βλέπεις να τρέχουνε έτσι ανταγωνιζόμενοι ποιος θα μας σώσει.  Λες να γίνανε ξαφνικά καλοί Σαμαρείτες; Κι άλλοι ήταν και είναι σαν κι εμάς. Η Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ισλανδοί. Βγάλανε πρωτοσέλιδα στα περιοδικά τους; Γράφανε για μήνες στις εφημερίδες τους; Φτιάξανε και καλά ειδικούς μηχανισμούς μοναδικούς στην ιστορία - ΕΕ και ΔΝΤ - ειδικά για πάρτη τους για να τους σώσουνε; Όχι βέβαια. Εμείς τι έχουμε; Το μέλι; Όχι. Με δυο λόγια, υπάρχει πολύ χρήμα στη χώρα, πολύ κεφάλαιο - φυσικό και ιδιωτικό - και το μυριστήκανε. Και τρέχουνε τώρα από τα πέρατα της γης για να το αρπάξουνε φτηνά. Αυτό είναι όλο. Και θα μου πεις τώρα το μάθανε; Όχι. Το ξέρανε. Απλά τώρα που το χρήμα στις διεθνείς αγορές εξαερώθηκε από την κρίση, ψάχνουνε και στο τελευταίο στρώμα -δηλαδή χώρα - να βρούνε χρήμα και κεφάλαιο. Μ' αρέσει που έρχονται και ξανάρχονται και αναγγέλλουν μέτρα, κι άλλα μέτρα και ξανάμανά να κάνουν ανακοινώσεις και συμβούλια κι ό,τι θες. Ανεψιέ έτσι και είχαμε πτωχεύσει στ' αλήθεια λες να μας παρακαλάγανε; Λες να είχανε βάλει τα δισεκατομμύρια τους και μετά να μας λέγανε:"Σας παρακαλούμε καλοί μας Έλληνες, πάρτε μέτρα μη χάσουμε τα λεφτά μας!" . Για τέτοιους τους έχεις;Αμ' θα 'χανε πάρει τα μέτρα όχι χθες αλλά προχθές! Σιγά την περίπλοκη οικονομία που έχει η Ελλάδα και θέλει τόση επιστήμη για να σωθεί και σιγά μη φοβούνται κοινωνικές εκρήξεις και μπούρδες. Γλυκαθήκανε οι ξένοι με τον ΟΤΕ και τώρα μυριστήκανε και υγιείς τραπεζούλες - που αυτοί δεν  έχουνε -  και κάτι άλλα ασημικά που μας μείνανε ξεχασμένα. Και κυρίως χωράφια κι αυτοκινητόδρομους και λιμάνια. Να ξέρεις ο πρώτος κλάδος που ανακάμπτει μετά την κρίση είναι οι μεταφορές ρε άσχετε. Κι η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι κι οι ξένοι ανακάμπτουν από μια παγκόσμια κρίση. Καταλαβαίνεις; Πάντως θα είχε πολύ πλάκα, ο Έλληνας συνταξιούχος με το δώρο του Πάσχα - έτσι και του το κόψουνε - να τόχει να το λέει ότι έσωσε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ένα δώρο Πάσχα ρε συ και μάλιστα του Έλληνα αξίζει η συνοχή κοτζάμ Ευρώπης ρε; Σαν πολύ φτηνά δεν μας την πουλάνε;
-Δηλαδή ρε θείο, ποιο είναι το συμπέρασμα;
-Τσάμπα τρομάζουνε τον κοσμάκη. Ούτε θα πτωχεύσουμε, ούτε ΔουΝουΤου θα εγκατασταθεί, ούτε τίποτα. Θα μας τα πάρουνε τ' ασημικά, θα μας κόψουνε και κανά εικοσάευρο από το μισθό και τη σύνταξη, θα πουλήσουμε και κανάν ΟΣΕ - που ούτως ή άλλως θα το κάναμε όπως με την Ολυμπιακή - κι αυτό είναι όλο. Και την Κυβέρνηση τη βολεύει το κλίμα γιατί θα σου πω τι θα γίνει: Θα μας φτιάξουνε ένα "χαρτί" κι ένα "μηχανισμό" και καλά για μπαμπούλα. Μαύρο κι άραχλο. Με απολύσεις και περικοπές του φόβου. Μετά θα βγαίνει ο Γιώργος και θα λέει: "Καθήστε καλά να κάνω αυτό ή εκείνο γιατί θα καταφύγω στο ΔουΝουΤου και ξέρετε τι μας περιμένει. Κι όποιος μου πάει κόντρα θα του χρεώσω και την προσφυγή της χώρα στο μηχανισμό". Και μετά όλοι θα κάθονται σούζα. Ένα τέτοιο χαρτί θέλει ο Γιώργος από το ΔΝΤ να τόχει για "πιστόλι" που λέει κι αυτός.
-Δηλαδή το "πιστόλι" δεν ήταν για τις αγορές;
-Όχι ρε χαμένε. Για μας το θέλει. Να τόχει πάνω στο τραπέζι να μας το δείχνει. Και να τον φωνάζουμε μετά:"Ο Γιώργος ο Σερίφης που έσωσε τη χώρα από το ΔΝΤ".