4 Απρ 2008

Μετά το Veto Έρχεται (πάλι!) ο Ευάγγελος!

Σε αρκετά άρθρα μας έχουμε αναφερθεί στην ισχύ του δικομματισμού στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. Για άλλη μια φορά γίνεται σαφές από τις εξελίξεις-και αναφερόμαστε, μεταξύ άλλων και στον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης του Σκοπιανού στο εσωτερικό - ότι οι δύο μονομάχοι της εξουσίας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναστρέψουν το κλίμα που καταγράφετο στις δημοσκοπήσεις και να επαναφέρουν την απόλυτη κυριαρχία των ποσοστών τους στο εκλογικό σώμα.
Αν ανατρέξουμε στη χρονική διαδοχή των πρόσφατων κύριων πολιτικών γεγονότων θα διαπιστώσουμε ότι:
- το ΠΑΣΟΚ υπέβαλλε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, σε χρόνο τέτοιο ώστε να μετατεθεί η πρόταση περί δημοψηφίσματος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο όπου κορυφαίο θέμα στα ΜΜΕ αναδεικνυόταν η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ο πολιτικός σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ προφανώς δεν αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του επικοινωνιακού αποτελέσματος, δια του συντονισμού των δράσεων αλλά στη διακριτή παρουσία των πολιτικών δυνάμεων.
- Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό μία ημέρα πριν την αναχώρηση του τελευταίου για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια προσπορισμού μέρους του πολιτικού κεφαλαίου που οι πολίτες θα επενδύσουν στο θετικό αποτέλεσμα, όπως αυτό οριοθετήθηκε στην κοινή γνώμη.
- Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μολονότι στηρίζει στο Κοινοβούλιο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις δεν ενεργοποιείται στο συνδικαλιστικό χώρο ούτε βέβαια εμπλέκει σε ουσιώδης κινητοποιήσεις τον κομματικό της μηχανισμό. Έτσι οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος δεν περιεβλήθησαν της αναλόγου επικοινωνιακής βαρύτητας, ενώ τα μηνύματα που εκπέμπει ο συνδικαλιστικός χώρος είναι ασαφή αφού εν μέσω κορύφωσης -υποτίθεται - κινητοποιήσεων συνομολογείται εργασιακή ειρήνη ΓΣΕΕ και εργοδοτών.

Τα παραπάνω είναι λίγα από τα ευρήματα που μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε μια πρώτη ανάγνωση της διαμορφούμενης κατάστασης. Ο δικομματισμός αναπτύσσει άμυνες και τούτο θα απεικονισθεί στις επόμενες μετρήσεις των εταιριών δημοσκοπήσεων. Τα δύο κόμματα εξουσίας αναμένεται να απολαύσουν αναλογική αύξηση των ποσοστών τους, εξαιτίας της θετικής συναισθηματικής αντίδρασης που προκαλεί μια εθνικής εμβέλειας εξέλιξη και επίσης εξαιτίας της συμπίεσης που παραδοσιακά δέχονται τα κόμματα της αριστεράς και της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε περιόδους έξαρσης του εθνικού αισθήματος.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου αναμένεται ελαφρά-και τονίζουμε το ελαφρά- αντιστροφή του προηγούμενου κλίματος, με έναρξη ροής ψηφοφόρων από τη δεξαμενή "διαμαρτυρομένων" από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΛΑΟΣ, προς τα δύο κόμματα εξουσίας.
Αυτή η χρονική στιγμή αποτελεί ένα "σημείο εισόδου" για τις πολιτικές προσωπικότητες ή και τα πολιτικά μορφώματα που επιθυμούν να εκτρέψουν μέρος αυτής της ροής προς εαυτούς. Η οποιαδήποτε εκλογική κινητικότητα αποτελεί αφορμή για επανεμφάνιση και αποκόμιση πολιτικού οφέλους. Ως εκ των παραπάνω, εκτιμάμε ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει στην παρούσα φάση την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια ορατή, επικοινωνιακά, εμφάνιση προκειμένου να ενισχύσει και να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά τη διακριτή παρουσία του, ως πολιτικού ρεύματος, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενώ διαθέτει και την επάρκεια ώστε να συμβάλλει από διαφορετική οπτική στο διάλογο επί των τρεχόντων ζητημάτων.
Οι λόγοι που επέβαλλαν άλλοτε κομματική (λόγω συνεδρίου, πρότασης δυσπιστίας κ.ά.) και άλλοτε εθνική ομοψυχία, εξέλιπαν. Εφόσον επιθυμεί να υφίσταται ως αυτόνομη πολιτική παρουσία, σωρεύοντας και συσπειρώνοντας γύρω του δυνάμεις, αναμένεται να επανακάμψει λίαν συντόμως. Οψόμεθα!


Technorati Tags: , , , , , ,