28 Σεπ 2008

Παρακαλούνται οι κ.κ Αναποφάσιστοι να Επιστρέψουν στα Κόμματά τους!

Το σύνολο του δυναμικού της πολιτικής ανάλυσης και των media ασχολήθηκε ενδελεχώς με την ομιλία του κ. Καραμανλή στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο κι εμείς από αυτό το ιστολόγιο, εγκαίρως, είχαμε επισημάνει τα βασικά σημεία της στρατηγικής του Πρωθυπουργού, όπως αυτή εκφράσθηκε στην εσωκομματική εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος. Και η "αγορά πολιτικού χρόνου" διατυπώθηκε και το "σιωπητήριο" προς τους διαφωνούντες βουλευτές και όλα τα σχετικά.
Ωστόσο, η καταγραφείσα ταχεία μετακίνηση μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων από τα "μητρικά" κόμματα και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, προς την εκλογική δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι εκείνη που προκαλεί τριγμούς στο οικοδόμημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και πολλαπλασιάζει των αριθμό των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αυτοί λοιπόν προκαλούν νευρικότητα στη Νέα Δημοκρατία και στον αρχηγό της; Βεβαίως, η προτίμηση του εκλογέα να δηλώσει στη δημοσκόπηση αναποφάσιστος αποτελεί το αιτιατόν και όχι το αίτιο, εντούτοις η επιστροφή των πρώην δεδηλωμένων οπαδών, φίλων ή συμπαθούντων στην κομματική μάντρα δεν αποτελεί από μόνη της αυτοσκοπό ενός πολιτικού οργανισμού; Προφανώς!
Μια όχι επαρκώς αναλυθείσα παράμετρος της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας είναι η "παραγωγή" κλίματος αναποφασιστικότητας. Οπωσδήποτε δεν πρόκειται για κεντρικό πολιτικό φαινόμενο, αλλά απλά για ένα ενδιαφέρον ζήτημα πολιτικής επικοινωνίας.
Το σώμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ιδιαίτερα όταν αυτό διογκώνεται σε βραχύ χρονικό διάστημα, γεγονός που προσδίδει ρευστότητα στο σύστημα, "μολύνει" τα δημοσκοπικά δεδομένα με τον ιό της αυξημένης αβεβαιότητας. Ο νικητής δεν μπορεί να χαρεί τη νίκη του και ο ηττημένος διατηρεί ελπίδες. Τα μοντέλα πρόβλεψης της ποσοστιαίας κατανομής ψήφου των αναποφάσιστων -δηλαδή πρόβλεψης της εκλογικής συμπεριφοράς τους όταν εκφρασθεί η προτίμησή τους - δεν λειτουργούν με επαρκή ακρίβεια σε μεγάλο όγκο αδιευκρίνηστης ψήφου. Προερχόμενοι από διάφορα κοινωνικά και πολιτικά πεδία - από δυσαρεστημένους πρώην φανατικούς ψηφοφόρους μέχρι αυτοαποκαλούμενους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής - οι αναποφάσιστοι δεν συγκροτούν μια εκλογική ομάδα που μπορεί να αναλυθεί και να κατανοηθεί εύκολα. Εξ' ου και ο σημερινός τίτλος του άρθρου μας, όπου προτρέπουμε - διασκεδάζοντας!- τους ψηφοφόρους να μην προκαλούν πονοκέφαλο στους δημοσκόπους!
Στην παρούσα φάση, ο εκλογικός όγκος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων διογκώνεται ραγδαία. Ενδεχόμενη πόλωση της πολιτικής ατμόσφαιρας θα προκαλέσει συμπιεστικά φαινόμενα αλλά δεν αναμένεται να απομειώσει σημαντικά το πλήθος των αναποφάσιστων, εξαιτίας των πολλαπλών και αντικρουόμενων μηνυμάτων που προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και απευθύνονται σε επίσης ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.
Μολονότι δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τη χρονική εξέλιξη του φαινομένου, θα είχε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον να δούμε σε επόμενες δημοσκοπήσεις περαιτέρω μετακίνηση προς την αδιευκρίνηστη ψήφο και άλλων ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: