15 Ιουλ 2008

Η Μάχη των Άκρων: ΛΑΟΣ εναντίον ΚΚΕ!

Εν μέσω της κυβερνητικής αμηχανίας -εκ των μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων της έρευνας της Δικαιοσύνης για το θέμα ΟΤΕ/COSMOTE/Γερμανός - και της συνακόλουθης ικανοποίησης της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, εφόσον εκ δικών της ενεργειών προεκλήθη η εν λόγω έρευνα, μας προέκυψε αίφνης η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των των δύο ακραίων κοινοβουλευτικών μας δυνάμεων: ΛΑΟΣ εναντίον ΚΚΕ!

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν εδώ στις επικοινωνιακές ικανότητες του κ. Καρατζαφέρη. Εντούτοις, η απρόσμενη επιθετική στροφή του εναντίον του ΚΚΕ, δεν είναι εύκολα εξηγήσιμη, στην παρούσα συγκυρία. Το ακροατήριο του ΛΑΟΣ σίγουρα δεν έχει ανάγκη από αντι-αριστερές κορώνες ώστε να πεισθεί και να ενταχθεί στις τάξεις των εκλογέων του. Δεν απευθύνεται στο γνώριμο εκλογικό του χώρο ο κ. Καρατζαφέρης. Προς τι λοιπόν η δαπάνη πολιτικού κεφαλαίου στο κυνήγι ανεμόμυλων;

Κατ' αρχάς ας καταγράψουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα. Την επικοινωνιακή προβολή του θέματος έχουν-ως φαίνεται- αναλάβει οι -αναγνωρίσιμοι στα ΜΜΕ- βουλευτές του κόμματος εν αντιθέσει με τις μέχρι τώρα πρακτικές, όπου ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης επικοινωνούσε τα ζητήματα της επικαιρότητας με έμφαση στον τομέα των σκανδάλων και των "σκανδάλων". Αποτέλεσμα εσωτερικών ζυμώσεων και παιχνίδι ισορροπιών; Μοιράζει κομμάτι της επικοινωνιακής πίτας το αρχηγός του ΛΑΟΣ στους βουλευτές του; Μάλλον αδύναμο σενάριο, αφού το ΛΑΟΣ, μπορεί μεν ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύει με "λιποταξίες" - η μοίρα των μικρών κομμάτων στα ελληνικά πράγματα- αλλά μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι διαθέτει την κομματική πειθαρχία που επιβάλλουν οι περιστάσεις και δεν διακατέχεται από -ορατές τουλάχιστον - ενδοκομματικές έριδες.

Δεύτερο δεδομένο, αποτελεί η παγίωση της - προσφιλούς τελευταίως- τακτικής του ΛΑΟΣ να αναπαράγει και να δημοσιοποιεί ευρύτερα εν είδει "ερωτημάτων', ποικίλων ειδησαρίων προερχόμενων από τον χώρο της ελληνικής blogόσφαιρας.

Το τρίτο και το τέταρτο δεδομένα έχουν αναφερθεί ήδη: δεν απευθύνεται στο οικείο ακροατήριό του ο κ. Καρατζαφέρης και προβάλλει το επιχείρημά του εναντίον του ΚΚΕ σε μια συγκυρία που τα φώτα της δημοσιότητας θα έπρεπε να έχουν στραφεί ερευνητικά προς το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Από την παραπάνω διαμορφωθείσα εικόνα, μπορούμε να διατυπώσουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Ας σημειώσουμε όμως ότι πρόκειται για πρώτες εκτιμήσεις, οι οποίες θα αποκρυσταλλωθούν καλύτερα σε βάθος χρόνου, εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο και γίνουν ευκρινέστεροι οι πολιτικοί στόχοι της εν λόγω κίνησης.

Συμπέρασμα πρώτο: Ο κ. Καρατζαφέρης διευκολύνει επικοινωνιακά και σε μια δυσμενή συγκυρία τον κ. Καραμανλή. Αυτό είναι σαφές. Προκαλεί αρκετό θόρυβο με ένα 'ελκυστικό" για την κοινή γνώμη θέμα, χωρίς ουσιαστικό εκλογικό όφελος για το ΛΑΟΣ ούτε βεβαίως αντίστοιχη ζημία για το ΚΚΕ. Μάλιστα ο θόρυβος είναι τόσο ισχυρός που δεν επιτρέπει ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευθεί επαρκώς την πολιτική επιτυχία του. Εδώ διαφωνούμε με το ΚΚΕ, που έκανε λόγο για ελατήρια προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ πίσω από την ενέργεια του ΛΑΟΣ. Η ΝΔ - η οποία και μάλλον αιφνιδιάστηκε επικοινωνιακά-είναι εκείνη που ωφελείται.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης, μάλλον δεν θέλει να εκτεθεί ευθέως σε μια μάλλον "κουτσομπολίστικου" τύπου διαμάχη. Πιθανόν, επίσης, δεν επιθυμεί να ταυτιστεί με μια ενδεχόμενη εξέλιξη που θα τον θέλει αρωγό της Κυβέρνησης. Σοφά ποιώντας αφήνει τους βουλευτές του να το πράξουν, εκόντες ή άκοντες, ώστε να μην του αποδοθεί εκ των υστέρων και εκ των έσω μια τέτοια μομφή.

Συμπέρασμα τρίτο: Η φημολογία "σερνόταν" εδώ και αρκετό καιρό στο διαδίκτυο. Ο κ. Καρατζαφέρης επέλεξε να την προβάλλει σε αυτή τη συγκυρία, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να εκτεθεί πολιτικά, κεφαλαιοποιώντας ίσως αργότερα και σε κατάλληλο χρόνο αυτήν την "εξυπηρέτηση" προς το κυβερνών κόμμα. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τώρα, εάν πρόκειται για διακομματική συνεργασία (μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ) ή για πρωτοβουλία του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος έσπευσε να καλύψει το επικοινωνιακό κενό της ΝΔ σχετικά με το θέμα του ΟΤΕ/COSMOTE/Γερμανός, προσβλέποντας σε μεταγενέστερη συνεννόηση κάποιου είδους. Βεβαίως ο κ. Καραμανλής -στο debate των πολιτικών αρχηγών -είχε δηλώσει ότι δεν συνεργάζεται με τα άκρα, υπονοώντας το ΛΑΟΣ. Όμως ούτε οι συγκυρίες - υπό τις οποίες γίνονται οι δηλώσεις - παραμένουν αμετάβλητες ούτε ο κ. Καραμανλής θα είναι εσαεί αρχηγός της ΝΔ! Επιπλέον, ο κ. Καρατζαφέρης γνωρίζει ότι το κόμμα του εκλογικά έχει φθάσει στην "οροφή" των ποσοστών του. Ανατροπή των εκλογικών ισορροπιών προς τα αριστερά ή η εμφάνιση ενός νέου πολιτικού πόλου, αυτόματα θα σημάνει γι' αυτόν το τέλος του πολιτικού δρόμου του ΛΑΟΣ. Η ιστορία διδάσκει πως είτε θα πρέπει να συνεργαστεί -έγκαιρα!- με κάποιο κόμμα εξουσίας είτε θα πρέπει να αναμένει "αποστασίες".

Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και ο κ. Καρατζαφέρης βλέπει μακρυά!

Υ.Γ.(1) Το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο δείχνει σημάδια έντονης "κόπωσης". Εκτιμούμε ότι πρόκειται για ακόμη έναν παράγοντα που θα συμβάλλει αρνητικά στην εικόνα και στα ποσοστά της ΝΔ κατά τις επερχόμενες δημοσκοπήσεις.

Υ.Γ.(2) Ο κ. Τσίπρας- ο οποίος απουσιάζει πλήρως από τη "φωτογραφία"- μάλλον πρέπει να τύχει μεγαλύτερης βοήθειας από πιο έμπειρα στελέχη του πολιτικού του χώρου. Αδικείται και αδικεί το ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στον επικοινωνιακό τομέα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Во Македонка има многу убави и интересни градови и села. Веке знаете дека Скоще е на^олемиот град во Република Македони^а. Скоще не е само на^голем град, туку и главен град на зем]ата. Во Скоще живеат и разни националности како: Албанци, Турци, Власи, Роми и Срби. Лугето во Скопле зборуваат разни ]азици, на пример: македонски, албански, турски, влашки, ромски и српски. Низ градот минува голема, широка река - реката Вардар. На реката има неколку мостови, но на]познат и на^стар е Камениот мост. На левата страна од реката се наога постариот дел на градот. Таму е Старата чарши]а и Бит-пазар. Во чарши]ата има тесни улички, мали дукани и ресторани. На Бит- пазар можете да купите овопце и зеленчук. Има и други пазари во Скопле, но Бит-пазар е на] го л ем. На десната страна на реката има посовремени згради, а секаде има цркви, цамии, кафеани, трговски центри, книжарници и зеленило. Во близината на градот се наога планината Водно.

Ανώνυμος είπε...

Σιγα τα ακρα..
ΛΑΟΣ και ΚΚΕ ειναι και τα δυο εξισου συντηρητικα κομματα.
Επισης μην ξεχνας οτι ο βουλευτης του λάος που δεν πηγε φανταρος, υπηρξε για 4 χρονια με ψευδωνυμο ο βασικος αρθρογραφος στο περιοδικο θεουσας βουλευτινας του κκε.