21 Οκτ 2008

Εξεταστική VS Προανακριτική: Ένα Στοίχημα Αντιστροφής Τάσης.

              Είχαμε εγκαίρως προδιαγράψει από το παρόν ιστολόγιο τις "χειμερινές" επικοινωνιακές επιλογές της Κυβέρνησης, αναφορικά με το κλίμα πόλωσης καθώς και το "σκληρό προφίλ" που είχε ήδη αρχίσει να διαμορφώνει ο Πρωθυπουργός, από τις αρχές του καλοκαιριού. Ένας κύκλος λοιπόν ολοκληρώθηκε -μετά τη διαγραφή Δαϊλάκη και τις "αυστηρές" εμφανίσεις του κ. Καραμανλή σε κομματικά fora - ενώ υπενθυμίζουμε την επισήμανσή μας περί διατήρησης του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, από πρώτης καταγραφής τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
               Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις στοχεύσεις και τη στρατηγική εκάστου κοινοβουλευτικού κόμματος, στην τρέχουσα  - και κρίσιμη για τις επόμενες εξελίξεις - περίοδο:

                Νέα Δημοκρατία
               
                Θα επιδιώξει να συσπειρώσει και να επαναφέρει σε ισορροπία το κομματικό της ακροατήριο. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα που ταλανίζει το κυβερνών κόμμα. Η οικονομική δυσπραγία και η προβληματική καθημερινότητα καθοδηγούν "κύματα" ψηφοφόρων εκτός εκλογικής βάσης της ΝΔ, γεγονός που δίνει την πρωτοκαθεδρία στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως δεν εισπράττει σε πολιτική ισχύ από τη φθορά του κυρίου αντιπάλου της. Η κατάσταση επιταχύνεται στο περιβάλλον που διαμορφώνουν -χωρίς όμως να αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα -σειρά ατυχών χειρισμών και φημολογίας σκανδάλων. Η απάντηση στο πρόβλημα, όπως συγκροτείται από το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης, δεν είναι άλλη από προβολή της διεθνούς οικονομικής κρίσης, την -επίσης -προβολή σε αυτή της επικοινωνιακής εικόνας του ισχυρού "ηγέτη-πατέρα" Καραμανλή, η πόλωση, η εξαντλητική και επίμονη δηλαδή αντιπαράθεση με τις εναλλακτικές εικόνες ηγεσίας, του κ. Παπανδρέου εν προκειμένω, καθώς και η διάχυση των "σκανδάλων" στο σύνολο της πολιτικής σκηνής ώστε να απαλυνθεί η στόχευση επί των κυβερνητικών χειρισμών.

               Στο βραχυχρόνιο επίπεδο θα επιδιώξει την εντατικότερη πρόκληση του κ. Παπανδρέου, ώστε να προβληθούν δύο ζητήματα: η αδύναμη επικοινωνιακή εικόνα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με ενδεχόμενα ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματός του, τα οποία στην παρούσα φάση δεν γίνονται ορατά λόγω της θετικής δημοσκοπικής συγκυρίας όπου αυτό  βρίσκεται.

                ΠΑΣΟΚ
               
                Είναι προφανές, αν και όχι ορατό, ότι τα εσωκομματικά προβλήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εξαφανίστηκαν. Απλώς δεν είναι διακριτά τώρα. Ο κ. Παπανδρέου, στρατηγικά, έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: την ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ελέγχει τις εξελίξεις στο κόμμα του και ταυτόχρονα να διατηρεί την ετοιμότητα διαχείρισης εσωκομματικών ζητημάτων. Η "σκανδαλολογία" αποτελεί ένα "ουδέτερο" γήπεδο στο οποίο μπορεί να ελιχθεί χωρίς να υποχρεώνεται σε εσωκομματική αντιπαράθεση, εξ' ου και "σύρεται" σε αυτού του είδους την πολιτική αντιπαράθεση. Γράφουμε "σύρεται" γιατί είναι εμφανής η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να υπερβεί τα κομματικά όρια -παράγοντας πολιτικές προτάσεις - ώστε να κεφαλαιοποιήσει την επιρροή του στον ευρύτερο Κεντροαριστερό χώρο.

             Χωρίς αμφιβολία, η επόμενη περίοδος θα διαμορφώσει εξελίξεις και για τα δύο μεγάλα κόμματα, επηρεάζοντας κυρίως τους εσωκομματικούς συσχετισμούς ισχύος και λιγότερο τις μεταξύ τους αποστάσεις. Βεβαίως η όλη πολιτική αντιμετώπιση των ζητημάτων και των υποθέσεων που προέκυψαν δια της μεθόδου του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τοποθετώντας το δίλημμα "εξεταστική ή προανακριτική" δεν αποσκοπεί στην διαλεύκανση αυτών. Αντιθέτως, οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν μάλλον θα λειτουργήσουν ως οχήματα επιτάχυνσης της αποκρυστάλλωσης των εσωκομματικών ισορροπιών, παρά ως "καθαρτήρια". Το στοίχημα και για τα δύο κόμματα εξουσίας δεν είναι άλλο από την αντιστροφή ή μη της τάσης που διαμορφώθηκε με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η αντιστροφή ή μη αυτής της τάσης, μάλλον θα πραγματοποιηθεί δια της μεθόδου των εσωκομματικών διεργασιών παρά δια της αλληλεπίδρασης και αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζεται με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: