3 Νοε 2007

ΛΑΟΣ: Θα μείνει και μετά τις τρεις;

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατάφερε πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έδωσε τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης σε ένα κόμμα που άνετα θα χαρακτηρίζαμε μωσαϊκό σε μικρογραφία και όπου πράγματι χρειάζεται κανείς να δουλέψει με μεγάλη τέχνη για να κατορθώσει κάτι τέτοιο. Ο εκλογικός νόμος του έδωσε τη δυνατότητα να συγκροτήσει μια σχετικά άνετη-αριθμητικά- κοινοβουλευτική ομάδα (αν και όχι συμπαγή ιδεολογικά) ενώ η επικαιρότητα - Σκοπιανό, παρελάσεις, κάμερες κλπ- τον προσκαλεί να τη σχολιάσει και ενίοτε να την ταράξει.
Χειρίζεται αξιοθαύμαστα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ το επικοινωνιακό παίγνιο. Αξιοποιεί φοβίες, ένστικτα, συναισθήματα της κοινής γνώμης. Προβάλει απλοϊκές και λογικοφανείς καταστάσεις ως λύσεις σε μείζονα προβλήματα. Απλοποιεί και ενοποιεί ιδέες και συνθηματολογεί με ευκολία. Κινησιολογικά και από βήματος μιμείται τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Δείχνει άτρωτος. Μπετόν. Είναι όμως;
Το ΛΑΟΣ έγινε ο φυσικός αποδέκτης των "δεξιών διαμαρτυρόμενων" της ΝΔ. Γνωστό και προφανές. Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι δύο: Πρώτον, είναι σε θέση να μετατρέψει την ψήφο διαμαρτυρίας σε σταθερή και ει δυνατόν διαχρονική εκλογική βάση; Δεύτερον, είναι σε θέση να διατηρήσει την ενότητα της κοινοβουλευτικής του ομάδας; Τα ερωτήματα είναι εντελώς διακριτά, εφόσον κατ' ουσίαν πρόκειται για μια διελκυστίνδα: όσο ο κ. Καρατζαφέρης θα προσπαθεί να κινείται πιο κοντά στον -πρώην-ψηφοφόρο της ΝΔ, θολώνοντας τα ιδεολογικά του ερείσματα, τόσο θα προκαλεί ρήγματα στην ενότητα των βουλευτών του.
Η ΝΔ είναι σε θέση να διαχειρισθεί και να στεγάσει πολιτικά σχεδόν το σύνολο της εκλογικής βάσης του κ. Καρατζαφέρη. Από την άλλη, το ΛΑΟΣ είναι υποχρεωμένο να υπερασπίζεται θέσεις σε ζητήματα, όπως αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, προκειμένου να βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Είναι υποχρεωμένο, εφόσον δεν διαθέτει εκείνο το ιδεολογικό απόθεμα που θα το βοηθούσε να διεισδύσει σε ευρύτερα στρώματα του εκλογικού σώματος. Όμως, πιθανόν χωρίς το ίδιο το κόμμα να το έχει σχεδιάσει ή να το επιθυμεί, ταυτόχρονα, απαλλάσσει τη ΝΔ από την ίδια υποχρέωση, ενισχύοντας την κυριαρχία της στο "μεσαίο χώρο". Αν δεν υπήρχε το ΛΑΟΣ, η ΝΔ θα έπρεπε να αναλάβει το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης των θέσεων της "δεξιάς πτέρυγας"σε ζητήματα που -επικοινωνιακά- είναι δυσάρεστα και πολιτικά μη παραγωγικά. Επιπλέον, η ύπαρξη του ΛΑΟΣ επιτρέπει στη ΝΔ να αφίσταται -επισήμως- από ό,τι χαρακτηρίζεται "άκρο". Δεν χρειάζεται να απολογηθεί γι' αυτόν τον χώρο. Ίσως ένα μικρότερο-κοινοβουλευτικά- ΛΑΟΣ να ήταν λιγότερο ενοχλητικό για τη ΝΔ, αλλά ο εκλογικός νόμος όρισε διαφορετικά.
Η ενότητα στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Ιστορικά, από επικράτησης δικομματισμού, η οριζόντια κινητικότητα των πολιτικών προσώπων και συχνά των βουλευτών από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα κόμματα δεν ήταν κάτι ξένο για τα ελληνικά πράγματα. Ας μην ξεχνάμε και την ευκολία που επέδειξαν κατά τις μετακινήσεις πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Η πολιτική συμφιλίωση ή και προσχώρηση στο κόμμα της ΝΔ θα προβάλλει ως εξαιρετικά ελκυστική προοπτική στα μάτια κάποιου νέου βουλευτή, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα καταγράψουν ποσοστό για το ΛΑΟΣ κάτω των τριών μονάδων.



Technorati Tags: , ,

3 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Σωστος...Η επιστροφη ενος κομματος με χουντικη ιδαιολογια και τακτικες ειναι γεγονος...Δυστυχως....

Unknown είπε...

1.Με απλή αναλογική το ΛΑΟΣ θα είχε έναν βουλευτή παραπάνω,επομένως δεν νομίζω ότι ευνοήθηκε από τον εκλογικό νόμο.
2.Σύμφωνα με γκάλοπ ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του προέρχεται από κόμματα της αριστεράς.Άρα δεν ισχύει ότι αντιπροσωπεύει την άκρα δεξιά της Ν.Δ.
-Σ'αυτό υπαρχει εξήγηση,από τοτε που η αριστερά έχασε τον πατριωτικό της προσανατολισμό και το μόνο που κάνει είναι να συμφωνεί με τα ανθελληνικά σχέδια των Αμερικανών(Σκοπιανό και σχέδιο Ανάν),έστρεψε πολλούς αριστερούς προς τον Καρατζαφέρη.Και θα γίνουν και περισσότεροι.
3.Γιατί είναι ψήφος διαμαρτυρίας η ψήφος στο ΛΑΟΣ και δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ?
Όποιος δηλαδή δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική και ψηφίζει κάτι άλλο το κάνει από διαμαρτυρία?
4.Όσο για το συμπέρασμά σου ότι αν δεν υπήρχε το ΛΑΟΣ η Ν.Δ. θα έπρεπε να καλύψει το πολιτικό κενό το θεωρώ μην λογικό.Βάση της λογικής σου θα ήταν πιο εύκολο τότε για την Ν.Δ. να το "παίξει" πιο κεντρόα αφου δεν θα είχαν αλλη επιλογή οι δεξιοί ψηφοφόροι.
5.Αν το ποσοστό του ΛΑΟΣ αυξηθεί...αλλά προφανώς για σένα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

αθεόφοβος είπε...

Πολύ σωστή ανάλυση.